Conspiraționiștii îl descriu ca pe un lagăr, inspirat din restricțiile experimentate deja în cei doi ani de pandemie. Printre avantajele unui oraș de 15 minute ar fi că am avea totul la doi pași, fără să distrugem mediul cu poluarea folosind mijloacele de transport.
Cel mai mare cartier din orașul reședință de județ este un astfel de oraș de 15 minute. Rezidenții au la dispoziție unități de învățământ de la creșă până la facultate, de la butic până la hipermarket, cabinete medicale, bănci, farmacii, fabrici, locuri de distracție, cinematografe, parcuri, până și locuri de veci, toate la 15 minute distanță de centrul cartierului.
Neavând la îndemână o prezentare oficială a orașului de 15 minute, am apelat la GIPITY. Se pare l-am obosit deja cu întrebările mele, ori l-am prins cam nepregătit, pentru că nu se mai lasă asediat ca la început, permițându-mi doar o întrebare urmată de o pauză.
Iată ce mi-a răspuns:
- Termenul „orașe de 15 minute” se referă la o strategie urbanistică care promovează ideea că oamenii ar trebui să aibă acces la toate serviciile și facilitățile importante din orașul lor în maximum 15 minute de mers pe jos sau cu bicicleta.
- Aceasta presupune ca serviciile și facilitățile urbane, cum ar fi magazinele, birourile, parcurile, școlile, spitalele și stațiile de transport în comun, să fie distribuite în mod uniform în toată zona urbană, astfel încât oamenii să poată ajunge la ele într-un timp scurt și fără a fi nevoie să utilizeze mașina.
- Orașele de 15 minute își propun să creeze un mediu urban mai sustenabil, mai sigur și mai confortabil pentru locuitorii săi, reducând poluarea, traficul, timpul pierdut în deplasări și dependența de mașini. Aceasta poate contribui, de asemenea, la promovarea sănătății și a activității fizice, deoarece oamenii ar avea mai multe oportunități să meargă pe jos sau să meargă cu bicicleta în loc să utilizeze mașina pentru a ajunge la destinația lor.
Ca dovadă că ”prietenul” meu GIPITY nu e atât de periculos precum l-au considerat unii, așa cum am mai precizat, el știe să răspundă, cu mare viteză, ce-i drept, atât cât a fost învățat. Ce e nou pentru noi, e nou și pentru el. Pe moment, că mâine va ști mai multe, asta e o altă poveste. Până atunci zice și el ce știe mai bine. De pildă: asta:
”În timpul pandemiei COVID-19, multe orașe din întreaga lume au introdus restricții de circulație pentru a reduce răspândirea virusului. În funcție de evoluția situației epidemiologice și de politicile publice adoptate într-o anumită țară sau oraș, restricțiile de circulație pot fi introduse sau eliminate.
În general, conceptul de „orașul de 15 minute” poate fi văzut ca o modalitate de a reduce dependența de transportul public și de a încuraja deplasările pe jos sau cu bicicleta, ceea ce poate fi benefic în contextul pandemiei COVID-19, în timp ce se încearcă să se reducă răspândirea virusului și să se mențină distanțarea socială. Cu toate acestea, decizia de a introduce sau nu restricții de circulație depinde de fiecare autoritate locală și de evoluția situației epidemiologice într-o anumită zonă.
Cu alte cuvinte, deocamdată rămâne cum ne-am înțeles! Pe viitor…vom vedea!
