Etichete

, , , , , , , , , ,


Doar nişte capete pătrate îşi pot imagina că invocându-l pe Dumnezeu între două şedinţe de bloc, scările vor sta cuminţi la locurile lor, mai ales acum că a început să plouă!

Anul trecut pe vremea asta, la o astfel de şedinţă de bloc, preşedintele asociaţiei, cu funcţii serioase pe linie de partid aflat la guvernare, ne-a sfătuit să dăm per apartament câte 50 de lei pe octombrie, apoi câte 20 de lei până în martie inclusiv. Ca să avem şi noi fond de reparaţii.

Tătucul nost’ pe asociaţie ne-a explicat frumos că aşa cere legea, tre ‘ să avem fond de reparaţii, ceva acolo, că apoi ei ne ajută să refacem scările, şi le dăm înapoi în rate, dar nu putem pretinde ajutor dacă nu avem o para chioară. Nu-i cinstit. Dar e cinstit să ai fond de rulment (cu mult peste suma necesară) ce nu se mai cere, dar pe care să nu -l poţi transforma în fond de reparaţii, dacă mai nou aşa se cere? Cinstit sau nu, aşa ceva nu se poate!-a fost de părere „autoritatea”.

Ce puteam să facem? Am cotizat ca ofiţerii!

A trecut iarna, a trecut şi primăvara. Reparaţiile nu au fost începute, în schimb au început să vină facturile umflate cu câte 50 de lei plus penalizarea de întârziere, calculate pe toate cheltuielile de consum, pentru că stimabilii nu au respectat înţelegerea de a  pune fondul pe chitanţe separate! „E corect să fii penalizat pentru neplata unor sume cerute abuziv?Dacă ar fi fost făcute reparaţiile şi nu am fi contribuit la rambursarea sumelor, am înţelege. Dar aşa? Şi aşa! Pentru că stimabilii susţin că aşa s-a hotărât la adunarea generală pe asociaţie, la care au participat cei trei auto-proclamaţi în funcţiile de conducere, că de zece ani pe noi nimeni nu ne-a chemat la adunare generală! „- spun oamenii pe de o parte revoltaţi că li se iau banii cu japca, pe de altă parte resemnaţi,  că nu  se vor repara scările vreodată.

Am îngrădit scările şi am pus afişe de avertizare ca nu cumva să avem victime, aşa cum ni s-a cerut potrivit notei de inspecţie nr 923/27/10/2012 semnată de ing. Bularca Dorina, inspector de specialitate de la IJC Mureş, de ing. Moldovan Florin, director adjunct ADP/SAPPP al Municipiului Tg-Mureş şi de preşedintele Asociaţiei de proprietari nr. 136, Belean Iulian. Ar fi trebuit să semneze şi administratorul, Gliga Mihailă, dar din motive necunoscute nouă, autograful domniei sale lipseşte.

În nota cu pricina sunt menţionate zeci de de cifre, reprezentând legi, ordonanţe şi hotărâri pe baza cărora s-a efectuat controlul (trăiască birocraţia, nicio vorbuliţă că ar pica scările!). La obiectul controlului -incredibil, dar adevărat- ce putem citi? „Controlul a vizat modul de respectare a urmăririi comportării în exploatare, intervenţiile şi mentinerea aptitudinii la exploatare pe toată durata de existenţă a construcţiei aflate în proprietatea comună a proprietarilor apartamentelor situate în ….” Nu vă apucă durerea de cap??

Abia în următorul paragraf ajungem la adevărata problemă: „La faţada principală, în zona casei scării de acces în bloc,  sunt fisuri verticale de câţiva centimetri existând pericolul de pierderea stabilităţii casei scării şi totodată a conductei de alimentare cu gaz metan ce deserveşte clădirea.”

Degradarea accentuată se datorează faptului că proprietarii indisciplinaţi (!)în ultimii 20 de ani (din cei 27 ai blocului) nu au efectuat lucrări de reparaţii la „rezistenţa şi stabilitate şi siguranţă în exploatare”. Nu vă stă mintea în loc??

Urmează o altă listă lungă din legea şi HGR despre obligaţiile proprietarilor. Interesant este că „Această construcţie potrivit reglementărilor tehnice are o durată normală de funcţionare cuprinsă între (ATENŢIE!) 40-60 de ani!!

Şi astfel ajungem la măsurile dispuse: efectuarea unei expertize tehnice (ne-a costat 600 de lei ca să aflăm că scările cad!). În regim de urgenţă se vor adopta „măsuri concrete de reabilitare a scării de acces şi a faţadei conform legii în vigoare (Legea 50/1991). Şi acum ţineţi-vă tare: TERMEN: TRIM. I 2012 Răspunde Asociaţia de proprietari nr. 136.

Căte luni are un trimestru?? Poimâine va fi 1 NOIEMBRIE!!

Modul de respectare privind cele dispuse în actul cu pricina este urmărit PERMANENT de municipiul TG MURES.

Şi dacă aţi ajuns până aici cu lectura, înseamnă că sunteţi cel puţin uimiţi, dacă nu revoltaţi de atâta birocraţie şi nepăsare!

La insistenţele noastre preşedintele asociaţiei a depus o adresă la E-on gaz, în care a semnalat pericolul ruperii branşamentului de pe balustrada scărilor ce stau să cadă. La adresa înregistrată cu nr. 600908870 coordonatorul Clienţi Rezidenţiali, Cristina Tănăsescu şi agentul Clienţi rezidenţiali Stela Hărşan au răspuns: „Modificarea traseului branşamentului şi a instalaţiei de utilizare se poate face la solicitarea şi pe cheltuiala solicitantului lucrării”. Şi o listă cu recomandarea E-on gaz despre cererea şi actele necesare ce se depun la Centrul de Reţea Tg- Mureş strada Barajului nr. 4, după care tot noi, ar trebui să contactăm o firmă autorizată ANRE pentru realizarea lucrării. Cum rămâne cu mult trâmbiţata grijă faţă de consumatori? Că nu demult au verificat contoarele de gaz, i-au obligat pe cei care nu aveau, să-şi cumpere senzor de scurgere de gaz…Un lucrător E-on Gaz a recunoscut că în cazul în care se rupe branşamentul nu-i exclus să avem parte de artificii!

Şi dacă mai era nevoie: CIREAŞA DE PE TORT.

Pentru 50 de milioane de lei, asociaţia poate să aducă o firmă care să demoleze scara MANUAL, ca să nu cumva să cadă dracu’ pe careva! „De ce să demoleze? Las’ să cadă de bună voie, oricum nu mai au mult. De ce să-şi rişte viaţa careva? Chiar şi pentru atâta bănet! Că-i scump, ce-i drept”, comentau locatarii.

Plouă. Scările alunecă. Bucăţi de beton cad cu zgomot, potrivit unei nopţi de Halloween. Şi nu e amuzant deloc!

PS. Din forţe proprii, (aşa cum au făcut la zugrăvit, la reparat acoperiş, etc.) locatarii au pus uşă termopan la intrarea din spate, au pus un acoperiş de tinichea ondulată ca să nu plouă peste frumuseţea de uşă, au mutat interfonul din faţă, au cumpărat un cititor nou şi cartele cu cip. Vouloir c’est pouvoir!

Plouă. Scările alunecă. Bucăţi de beton cad cu zgomot, potrivit unei nopţi de Halloween. Şi nu e amuzant deloc!