Etichete

, , , , , , , , , , , , , , , , , ,


olariu-bRespiraţi adânc, urmează o frază pe cinste! Vineri, în Sala Mică de Şedinţe a Palatului Administrativ va avea loc o „conferinţă de prezentare a evenimentelor aflate în derulare în cadrul campaniei de conştientizare publică: Mureşul reciclează”.

Campania se desfăşoară în perioada mai-decembrie 2013 sub sloganul: „Parteneriat pentru mediu. Viitorul depinde de noi.” Obiectivul campaniei este  informarea populaţiei despre colectarea selectivă a deşeurilor menajere. Proiectul intitulat  „Sistem de management integrat al deşeurilor solide în judeţul Mureş”, (dacă înţelegeţi ce vrea să spună), ascunde nişte activităţi ce se vor desfăşura la complexul de agrement Weekend din oraş şi în taberele de vară din judeţ.

Este „un amplu demers” pentru conştientizarea populaţiei „despre beneficiile oferite de infrastructura creată, amenajarea de puncte de colectare separată dotate cu eurocontainere specifice, cât şi distribuţia de unităţi de compostare individuala pentru 50 % din gospodăriile din mediul rural”, am citat din comunicatul Consiliului judeţean Mureş.

Vorbe, vorbe…

Noi, cei care am admirat cândva containerele „specifice”,  am reţinut ideea. Chiar dacă nu mai avem containere separate pentru sticlă , metal şi hârtie, resturile menajere le adunăm separat de deşeurile solide. Abia când ajungem la punctul de colectare -a se citi tomberon- pungile noastre atent selectate ajung în acelaşi loc. Apoi vine maşinăria de la Salubriserv şi le toacă fără discriminare!

Tot la această conferinţă anunţată „se va lansa un semnal de alarmă cu privire la necesitatea colectării deşeurilor în mod selectiv  cât şi efectele dăunătoare generate de lipsa acestei practici.” (Uff! Să mai spună cineva că românul nu s-a născut poet!)

Efecte dăunătoare? Miros pestilenţial pe o rază de câţiva metri şi cel puţin un pârâiaş din suc de lebeniţă ce curge uşor la  vale ţintind  gura de canal, spre bucuria muştelor.

Selectarea deşeurilor? Desigur! Copiii din Valea Rece adună peturile în saci cât casa! Până şi ei ştiu că e mai sănătos să-ţi ia plasa din mână cu peturi, decât să caute după ele prin tomberon!

Şi ca să închei apoteotic, tot cu un citat: „Proiectul Sistem de management integrat al deşeurilor solide în judeţul Mureş 2009 RO 161PR032 / SMIS: CSNR 18590 este co-finanţat de Uniunea Europeană prin Fondul European de Dezvoltare Regională (FEDR) prin Programul Operaţional Sectorial Mediu (POS Mediu) şi are o valoare de 188.242.469 lei (fără TVA).”

Nu mă pricep la „sistemul de management integrat”, dar mă întreb şi eu, cât ne-ar costa să începem odată colectarea selectivă?

(PS:Am “furat” din Ziua de Cluj poza realizată de Eugen Olariu)