Etichete

, , , , , , , , , , , ,


În urmă cu câteva minute a postat cineva un clip despre demonstraţia din Piaţa Revoluţiei din Bucureşti, adăgând că în acest timp la televizor nu se dă nimic despre protest.jamdarmi

Un altul a postat pe facebook: „In urma cu 5 minute m-am intors din piata…este aproape imposibil sa intri in zina daca vii de la Sala Palatului pe straduta cu parcul, dar mult mai greu este sa iesi…zona este practic inconjurata de jandarmi si nu iti permit sa iesi din perimetru. Am iesit avand o legitimatie de presa in mana si cainele in lesa plus ca am avantajul ca locuiesc in zona. Jos palaria pentru cei care stau in strada la ora asta si isi sustin cauza!”( pe la ora 23,45)

george popescu

Cineva adaugă:„Nimic despre voi la televizor, nimic pe net, nici un fel de agentie de stiri nu spune nimic….. Maumovici (ala cu reclamele cu tanti aia care croseta ciorapi) nu a mai intrat pe feisbuci de 4 zile…..”

Ungaria priveşte cu îngrijorare evenimentele”Guvernul ungar se aşteaptă ca autorităţile române să respecte atât regulile europene în domeniul minelor de aur, cât şi „bunurile de mediu şi culturale” aflate în pericol din cauza proiectului de la Roşia Montană (aflată în vestul României)”, afirmă luni două ministere ungare într-un comunicat, citat de MTI.

buc

UPDATE 23:40 Calea Victoriei a fost blocată de aproximativ 400 de manifestanţi, care, sub pretextul faptului că pleacă spre case, au părăsit Piaţa 21 Decembrie, unde erau încadraţi de jandarmi, şi s-au îndreptat către Piaţa Revoluţiei.

Purtătorul de cuvânt al Jandarmeriei Capitalei Georgian Enache a declarat că protestatarii s-au aşezat pe carosabil, în zona magazinului Muzica, unde au fost din nou izolaţi.(Mediafax)

Conform unui articol de pe ”Roşia Montană.Ro” în ”ianuarie 2000 – mii de tone de peşte au murit în râurile Tisa şi Dunăre din cauza unei scurgeri de cianuri de la mină. Aurul deţinut de compania australiană Esmeralda, adică 99 000 mg de ape reziduale cu cianuri s-au reversat din lacul de decantare al minei provocând cel mai mare dezastru ecologic din Europa din ultima decadă. Biologii au estimat ca fiind necesari ani pentru repopularea cu peşte şi între 10-20 de ani pentru refacerea totală a florei şi faunei. Bazinul Tisei era unul dintre cele mai curate râuri din Europa adăpostind cel puţin 20 de specii protejate de peste. Vulturi pescari, egrete, vidre şi alte păsări şi mamifere au murit mâncând peşte otrăvit. Un singur inel lasă în urma 20 tone de deşeuri miniere.”Accidentul de atunci a fost considerat cel mai mare dezastru ecologic din Europa, după Cernobâl. Cele două ministere ungare au mai declarat: ”astfel, Guvernul ungar a protestat faţă de orice utilizare a tehnologiei pe bază de cianuri-leşiere indiferent de forma acesteia”.

rosia montana

Cianura de sodiu este un compus chimic extrem de TOXIC ce are la bază anionul CN. O linguriţă cu o soluţie de cianură de 2% poate ucide un om (1). În general, peştii şi vieţuitoarele din mediul acvatic mor din cauza concentraţiilor de cianură mult mai mici ce se măsoară în microgram per litru (parte/ miliard), în timp ce moartea păsărilor şi mamiferelor survine din concentraţii de miligrame per litru (parte/ milion). (Sursa yahoo.news)

La Cluj-Napoca protestatarii au oprit circulaţia

cluj

„Another protest took place in Cluj-Napoca today against the Rosia Montana Project. It started at 7pm and the march had the same route as on Sunday. There were about 1000 people who participated and shouted once again: „We want nature, not cyanide”. They accused the media of not telling the truth about the protests, minimizing the impact that the approval of Rosia Montana had on the public.They yelled: „Let the press come so that we can cut the leash”. When they reached the prefecture, they sat down on the street for about 20 minutes and afterwards continued the march towards the Student Culture House where they yet again sat on the street. Today in Satu-Mare 6000 people gathered for this cause while in Bucharest people left home after 1 am every night since the first. „(facebook)

2 cluj

De ce e valoroasa Rosia Montana?

Nu doar pt aur sau argint (mai mult sau mai putin fata de estimari) – ci pentru: seleniu, indiu, galiu, germaniu, arseniu, molibdem, vanadiu, nichel, crom, cobalt, galiu. Elemente rare, unele dintre ele, foarte valoroase in industria militara si aeronautica/spatiala.

3 cluj

Nimeni nu vorbeste despre ele, un calcul aratind o valoare de 4 ori mai mare a acestor elemente decit a aurului si argintului. Contractul spune ca orice metal recuperat apartine celui care are licenta de exploatare…..” (Lucian Săcălean)

Proiectul de lege care reglementează exploatarea minereurilor din perimetrul Roşia Montană a fost aprobat în şedinţa Guvernului de săptămâna trecută şi va fi trimis Parlamentului spre adoptare. Dacă va primi undă verde, exploatarea ar urma să înceapă în noiembrie 2016.

4 cluj

„Cateva informatii pentru cei care nu prea inteleg cazul Rosia Montana:
1. Proiectul Rosia Montana Gold Corporation este unul dintre cele mai mari proiecte de exploatare aurifera din lume, iar riscurile nu sunt comparabile cu nici un alt exemplu de exploatare de acest gen;
2. In toate tarile UE, adica in toata industria miniera din Europa, se utilizeaza aprox 1000 tone de cianuri, iar la Rosia Montana se doreste utilizarea a 13.000 tone de cianuri pe an;
3. Proiectul va duce la escavarea a 500 milioane tone de steril in urma utilizarii cianurilor;
4. Interventia se va face pe un perimetru de 1258 hectare, se vor rade efectiv 4 munti si se va sapa pe o adancime de 400 de metri creandu-se un crater gigantic vizibil si de pe luna de aprox 8 km diametru;
5. Vom ramane pentru totdeauna cu un lac de cianuri – 215 milioane de metri cubi cianuri si un baraj ce trebuie sa reziste pentru eternitate. Pentru mentenanta si operatiunile de supraveghere ale acestui baraj RMGC ofera 150 milioane euro, in conditiile in care Agentia de Mediu a SUA a evaluat mentenanta la 2.6 miliarde dolari.
Exploatarea se face la suprafata si nu in galerii cum s-a facut pana acum in Romania. Astfel se aduc mari prejudicii mediului si comunitatii, adica acestea se distrug aproape complet. Se foloseste tehnologia pe baza de cianuri pentru ca este cea mai ieftina, desi sunt si alte tehnologii mai scumpe care nu aduc asemenea prejudicii mediului. Totul bazat pe o logica tipic corporatista, in care cei din consiliul de administratie se gandesc doar la profit si exploatare a tot ce se poate exploata: legi, guverne, omeni, mediu.

Ce ofera RMGC?
– cateva sute de locuri de munca pe o perioada determinata si foarte putine pentru localnici;
– o redeventa de 6% catre statul roman;

De ce as sustine un asemenea proiect?”-se întreabă şi ne întrebăm şi noi odată cu Eduard Irimia.

În acest timp acţiunile Gabriel Resources, acţionarul majoritar al proiectului Roşia Montană au scăzut la Bursa din Toronto!

„La ora 9:57 a.m., ora din Toronto, titlurile Gabriel Resources erau în declin cu 11%, după ce au scăzut cu până la 17%, cel mai mult după 15 aprilie, relatează Bloomberg. Acţiunile companiei au crescut cu 2,41% marţea trecută, ziua în care Guvernul a aprobat proiectul de lege care permite exploatarea la Roşia Montană, pentru ca miercuri să scadă cu 1,76%, potrivit datelor bursei din Toronto” (Digi24)