Etichete

, , , , , ,


cristian-chirtes-mareDeputatul liberal Cristian Chirteş a solicitat Primăriei Tîrgu Mureş să facă public Raportul de control al Curţii de Conturi derulat în lunile iunie-iulie 2013. Solicitarea a fost lansată joi, 31 octombrie, în cadrul unei conferinţe de presă organizate la sediul Partidului Naţional Liberal, filiala Mureş.

Parlamentarul a arătat că Raportul de control al Curţii de Conturi a fost transmis, cu adresă de însoţire către Consiliul Local, însă, în mod ciudat, nici un consilier nu a intrat în posesia acestui document. A fost ignorată şi cererea viceprimarului municipiului Tîrgu Mureş, Ionela Ciotlăuş în urmă cu două luni. Edilii locali au preferat să ignore solicitarea, încălcând astfel legislaţia privind transparenţa publică care spune că, potrivit legii, orice document public trebuie pus la dispoziţia celui care îl solicită în termen de maximum 30 de zile.
Deputatul Cristian Chirteş consideră că o asemenea încălcare a legii este intolerabilă pentru o administraţie care se pretinde democratică şi îi aminteşte edilului târgumureşean că această practică trebuie să înceteze.
„Declarativ, toată lumea practică transparenţa. În realitate, ne aflăm într-o fază a transparenţei sălbatice, ca să spun aşa. Această practică nu are nimic de a face cu transparenţa reală.
Mă întreb ce au de ascuns aceşti oameni?
Nimeni nu ascunde ceva, decât dacă are ceva de care să se teamă. Cei care iau decizii în Primăria Tîrgu Mureş au cumva impresia că această instituţie e un SRL?
Nu cred că interesul tîrgumureşenilor este ca cineva să ascundă modul în care sunt cheltuiţi banii publici.
E vorba despre banii oamenilor, nu despre banii unei companii private.
Să nu uităm că Raportul Curţii de Conturi vizează, înainte de toate, cheltuirea banului public”, precizează deputatul mureşean Cristian Chirteş.

Cabinet Parlamentar
Deputat Cristian Chirteş
Pentru conformitate, ataşează prezentei extrasele din procesele verbale ale şedinţelor de Consiliu Local din 08.octombrie 2013 şi 19.septembrie 2013.

Extras Proces Verbal şedinţa 08.octombrie 2013:
D-na viceprimar Ciotlăuş:
– Domnule preşedinte, stimaţi colegi, revin la o solicitare pe care am făcut-o şi la şedinţa precedentă, aceea de a primi un exemplar al Raportului Curţii de Conturi realizat în cursul anului 2013. Acest raport nu a parvenit nici unui membru al Consiliului Local, mi-am permis să telefonez şi să iau legătura cu vicepreşedintele Curţii de Conturi care mi-a comunicat numărul de adresă şi data în care raportul a fost înaintat Consiliului Local. Mi se pare inadmisibil şi ilegal ca cineva din executiv să violeze corespondenţa consilierilor locali, să nu pună la dispoziţie o scrisoare care este adresată Consiliului Local şi de asemenea, să ignore o solicitare pe care unul din consilieri o adresează în cadrul şedinţei de consiliu. Cu această ocazie aş vrea ca d-na secretar să motiveze de ce din corespondenţă a fost sustras acest raport şi nu ne-a fost pus la dispoziţie.
D-na secretar Cioban:
– Atunci când a venit Raportul Curţii de Conturi eu nu eram aici, şi ştiu că e la Direcţia Economică. Nu a fost sustras de la nimeni, nici măcar eu nu l-am văzut.

Extras Proces Verbal 19.septembrie 2013:
D-na viceprimar Ciotlăuş:

– Aş vrea să cer executivului ca până la sfârşitul şedinţei să ne pună la dispoziţie câte o copie a Raportului de control al Curţii de Conturi, care s-a realizat în cursul anului 2013. De asemenea, cer d-nei secretar ca împreună cu dl. primar să ia toate măsurile care se impun pentru a suspenda toate activităţile executive pe care Claudiu Maior le îndeplineşte.