Etichete

, , , , ,


pb1O afecţiune a plămânilor de care suferă peste 12 milioane americani diagnosticaţi şi cam tot atâţia prezintă simptomele, dar nu ştiu că sunt bolnavi, se numeşte  BPOC sau bronhopneumopatia cronică obstructivă. În România, potrivit unui studiu efectuat în 2012 pe aproape 10.000 de persoane arată că românii nu-şi dau seama de severitatea bolii lor, accesul lor la specialist, la analize cu spirometrie este extreme de redus, deşi boala loveşte în egală măsură pe cei bogaţi şi săraci, dar mai ales pe bărbaţi. Aceşti oameni nu realizează că gâfâiala şi tusea sunt semnele acestei boli, care netratată ajunge incapacitantă. La finalul evoluţiei bolii pacientul ajungând să-şi piardă suflul la cel mai mic efort.

Potrivit medicului, BPOC afectează grav persoane cu vârste între 40 şi 65 de ani. Boala este  cauzată de fumat, astfel pentru a respira mai uşor, cel mai important este să te laşi imediat şi definitiv de fumat! E atât de simplu să încetineşti şi să opreşti evoluţia bolii!  bubble02

„La nivel mondial, cel mai des întâlnit factor de risc pentru BPOC este fumatul. Însă spirometria nu este recomandată doar fumătorilor, 46% din cei diagnosticaţi cu BPOC fiind nefumători. Alţi factori de risc sunt pulberile industriale, noxele chimice, fumatul produs prin arderea combustibililor biologici (cărbune, lemn, gunoi de grajd)”, a declarat, într-o conferinţă de presă, preşedintele Societăţii Române de Pneumologie, prof. dr. Florin Mihălţan.

Pentru cei interesaţi să îşi testeze sănătatea plămânilor în luna noiembrie, cu ocazia Zilei Mondiale a BPOC (16 noiembrie), nu mai puţin de 64 de medici oferă spirometrii gratuite — analiză care seamănă cu testarea pentru determinarea nivelului de alcool în aerul expirat, pe care o fac poliţiştii şoferilor, iar rezultatele se dau pe loc.

Simptomele care ar trebui să îngrijoreze sunt tusea cronică, producţia cronică de spută (flegmă sau spută mucoasă) în majoritatea zilelor şi dispnee (senzaţia de sufocare).

Testările pentru depistarea BPOC vor avea loc în oraşele — Alba, Arad, Bucureşti, Bacău, Baia Mare, Băileşti, Bistriţa-Năsăud, Braşov, Călăraşi, Câmpina, Cluj-Napoca, Constanţa, Craiova, Focşani, Galaţi, Hunedoara, Iaşi, Luduş, Lugoj, Mediaş, Oradea, Piatra Neamţ, Piteşti, Ploieşti, Reghin, Sfântu Gheorghe, Sighetu Marmaţiei, Slobozia, Târgu Mureş, Timişoara, Urziceni şi Vâlcea, pe baza unor programări la medicii şi clinicile care se găsesc în tabelul de mai jos.

p 1p 2Miscarea fizica intareste inima, vasele sangvine si muschii. Cu cat plamanii sunt intr-o forma mai buna, cu atat necesarul de oxigen pe care trebuie sa il inspiram este mai mic; cu cat necesarul de oxigen este mai scazut, cu atat mai usoara este munca plamanilor”.

Poti evita agravarile (exacerbarile) bolii, daca eviti  poluarea, aerul rece sau umed, alergenii, produsele de curatenie. Daca gatesti, ai grija sa ai geamul deschis sau hota pornita. Persoanele cu BPOC trebuie sa se vaccineze primele impotriva gripei.

Inspira pe nas, timp de aproximativ 4 secunde. Apoi expira pe gura, timp de 6-8 secunde, cu buzele aproape inchise – tuguiate. Aceasta manevra te va ajuta sa scoti mai mult aer din plamani si astfel, iti faci mai mult loc in plamani, pentru urmatoarea inspiratie.

Ambele forme de manifestare a BPOC (emfizemul si bronsita cronica) necesita o alimentatie sanatoasa. Pacientii cu emfizem sunt mai degraba slabi, cu o dispnee pronuntata si prezinta frecvent semne de malnutritie. Sunt hipermetabolici, ard multe calorii, diafragma le apasa pe stomac si de aceea, acesta nu poate fi niciodata plin. Pe de alta parte, pacientii cu bronsita cronica pot fi supraponderali, fapt care reprezinta o povara suplimentara pentru plamanii lor. Ambele sub-categorii de pacienti cu BPOC ar trebui sa manance sanatos, iar cei subponderali ar trebuie sa-si completeze dieta cu suplimete alimentare.

In BPOC, diafragmul are tendinta sa coboare si, in mod frecvent, sa se atrofieze. Orice incercare de sustinere a diafragmului ii va oferi pacientului o imbunatatire a capacitatii respiratorii. Pentru a exersa aceasta tehnica aseaza-te pe spate sau sprijinit de perne. Pune o mana pe burta si cealalta pe piept. Inspira prelung; burta trebuie sa se umfle si mana sa se ridice odata cu ea. Mana de pe piept nu trebuie sa se miste. Expira; mana de pe burta trebuie sa revina la pozitia initiala. Exerseaza respiratia din abdomen in pozitia culcat, in serii de cate 20 de minute, o data, de doua sau de trei ori pe zi, pana cand poti respira astfel in mod natural, fara eforturi. Incearca apoi sa faci acelasi lucru asezat sau din picioare.

Daca te apleci inainte, din talie, ajuti diafragma sa se miste mai usor si astfel, mai mult aer poate intra in plamani. Poti exersa aceasta tehnica stand jos sau in picioare, cu conditia sa te apleci usor in fata, mentinand spatele drept. Multi pacienti cu emfizem folosesc aceasta tehnica. Se apleaca in fata si isi sprijina bratele pe un scaun sau pe o masa; aceasta postura transforma muschii umerilor in muschi respiratori auxiliar; muschii umerilor sunt foarte putin folositi in respiratie de catre persoanele care nu au BPOC.

Este obligatoriu sa iei tratamentul pentru BPOC prescris de doctor – de regula, medicamente inhalatorii. Cei mai multi pacienti considera ca tratamentul ii ajuta sa respire mai usor, sa reduca agravarile (exacerbarile) simptomelor si sa isi controleze tusea si wheezing-ul (respiratia suieratoare).

Renunta la fumat!

Sursa http://www.desprebpoc.ro.