Etichete
Din fericire, este vorba doar de un exerciţiu de cooperare între diverse forţe pentru gestionarea unei situaţii de urgenţă şi nu de un caz real de accident rutier! Exerciţiul cu forţe şi mijloace în teren a început azi, la ora 10, pe dealul Culpiu din judeţul Mureş.
„Prin acest exerciţiu se urmăreşte verificarea capacităţii de reacţie a componentelor subsistemului local / judeţean / regional de management al situaţiilor de urgenţă pentru conducerea acţiunilor de limitare şi înlăturare a efectelor unui accident rutier cu victime multiple, precum și punerea în aplicare a Planului Roşu.
Situaţia tactică presupune producerea unui grav accident de circulaţie, pe Drumul Naţional 15E care străbate Dealul Culpiu, între un autocar care transportă aproximativ 50 persoane şi un autoturism cu patru persoane, în jurul orei 10.00, datorită neadaptării vitezei de circulaţie la condiţiile meteo nefavorabile cu un carosabil umed, în curba de 90 de grade aflată la cota cea mai înaltă a dealului. În urma impactului cele două autovehicule sunt aruncate în afara părţii carosabile într-o zonă cu teren accidentat, la o diferenţă de nivel de aproximativ 40 m şi o distanţă de partea carosabilului de 100m. Persoane care sunt în imediata apropiere a locului producerii evenimentului anunţă Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă „Horea” al judeţului Mureş prin apelarea numărului unic de urgenţă 112”, se precizează în comunicatul ISU Mureş.
„Pentru că accidentul s-a produs pe un teren greu accesibil a fost alertată şi echipa Salvamont Salvaspeo Mures care a participat cu un efectiv de 11 persoane. Exerciţiul s-a decurs conform planurilor. Conlucrarea între instituţiile implicate a fost de nota 10”, a explicat şeful Salvamont Salvaspeo, Kovacs Zoltan Robert.
La exerciţiu au participat echipaje de la ISU „Horea”, Salvamont Salvaspeo şi SMURD cu trei autospeciale de lucru cu apă şi spumă, trei autospeciale pentru transport personal şi victime multiple, trei ambulanţe SMURD, o autospecială de descarcerare, autospeciala de intervenţie la accidente colective, punctul de comandă mobil, autospeciala de suport logistic, două autospeciale de primă intervenţie şi comandă şi autoşenilată.
Imaginile postate de Kovacs Zoltan Robert pe pagina de Facebook vorbesc de la sine despre reuşita exerciţiului!
La exerciţiu a participat şi echipa de la „Ambulanţa Samatitanus”, condusă de Varga Zsigmond. „Toate acestea s-au întâmplat azi, un efort extraordinar,obositor, dar am fost fericiti. Am dovedit, in Târgu Mureș este un cult pentru salvarea oamenilor accidentaţi. Sunt mândru de toţi colegii mei salvatori din oraşul nostru. ISU, SMURD,Pompierii, SJ. Ambulantă Mureș, Ambulanța Samaritanus, Crucea Roșie, Salvamont, Off-Road, Jandarmeria Romania, Ministerul Apărării, Politia, Asociaţia Psihologilor. RESPECT TUTUROR!”, a scris acesta pe pagina sa de facebook.

„Grozav! Felicitari! Un pas important! Poate se intampla si in alte orase ale tarii!”, a comentat exercitiul Vasile Barbu, preşedintele Asociaţiei Naţionale pentru Protecţia Pacienţilor din România.