thumbLidia Ostaş, te aştepţi probabil la cuvinte de îmbărbătare…Aş minţi să-ţi spun că va veni o zi când găgăuzii nu vor avea o mai mare plăcere decât să înveţe limba română şi se vor bate pentru un volum de Eminescu!
Citindu-ţi scrisoarea nu puteam să nu fac o paralelă între situaţia găgăuzilor şi cea a secuilor din ţara noastră! Găgăuzii voştri au acea autonomie pe care politicienii maghiari o scot la înaintare ca pe o Fata Morgana, în anii electorali.
E dureros să nu cunoşti limba statului, dar dacă nimic nu te reţine în acel stat, simţul practic te îndeamnă să înveţi limba în care crezi că te vei descurca mai bine pe viitor! Aşa procedează găgăuzii, aşa fac secuii. Primii învaţă rusa, ai noştri învaţă maghiara, îşi fac dublă cetăţenie, paşaport şi pleacă în lume în speranţa unui trai mai bun.
Ai voştri învaţă limba română ca limbă străină şi zici că nu e bine. Ai noştri învaţă limba română ca limba maternă şi se plâng că nu e bine!
Părerea mea e că nu există leac universal! Ce simplu ar fi să luaţi câte o linguriţă de limba română pe burta goală, de trei ori pe zi, înainte de mesele principale, câteva săptămâni la rând, după care la nevoie s-ar repeta cura! Din păcate leacuri nu există!
Ce nu înţeleg eu…orice naţionalitate ar avea cineva, când se duce la muncă în orice colţ de lume, învaţă limba ţării respective pentru că altfel nu se poate descurca la fel de bine ca unul care nu se loveşte de bariera lingvistică. Unui imigrant i se pare firesc să cunoască limba ţării. Unui minoritar în ţara sa natală de ce nu i se pare la fel de firesc să stăpânească la fel de bine limba ţării ca majoritarii?
Şi iarăşi după părerea mea, nu ar fi nicio problemă dacă politicienii nu ar alimenta după propriile lor interese neînţelegerile cauzate de barierele lingvistice! Fiecare ar învăţa limba şi cultura pe care le-ar simţi mai aproape de suflet, asta fiind o moştenire genetică. Fără constrângere ar adăuga apoi altele şi altele, înţelegând, aşa cum spune o vorbă ungurească, atâtea persoane eşti câte limbi vorbeşti!

EM
(Publicat pe portalul http://www.corbiialbi.ro/)