RALUCA MURESANÎn timp ce mulţi români îşi hulesc ţara, ea a învăţat întâi să-şi iubească ţara, pe urmă restul lumii! Raluca Mureşan s-a născut în Topliţa, a crescut în Tîrgu Mureş şi a reuşit datorită ambiţiei sale să devină un ghid turistic de succes, aducând străinii în ţară şi determinându-i să-şi schimbe părerea în bine despre România.
Raluca Mureşan este iniţiatoarea proiectului „Trip to Romania”, u proiect ce oferă tururi personalizate străinilor ce ajung în vizite de afaceri în româţnia. „Îi invit pe turişti să cunoască mai multe decât un castel sau un palat. Le faqc cunoştinţă cu mâncarea tradiţională, cu muzica, folclorul, dansul , cu obiceiurile noastre”.
Ce părere au străinii despre România? Raluca ne-a asigurat că „…foarte bună, după ce o vizitează. Pentru că aşa cum spune şi proverbul „Cel care pleacă într-o călătorie nu este niciodată acelaşi cu cel care se întoarce”, turiştii văd lucrurile altfel la plecare.
Nu am reuşit să ne întâlnim, pentru că se află dincolo de ocean, la New York, unde petrece de obicei patru luni pe an. Am schimbat numeroase mesaje , întrebări şi răspunsuri cu lungi pauze între ele. În ciuda diferenţei de fus orar am reuşit în cele din urmă să-i fac portretul tinerei despre care nu ştiam decât că o cheamă Raluca Mureşan şi are un site de turism! Vă invit să faceţi cunoştinţă cu ea!

Românca din Ţinutul Secuiesc
Reporter: Cine eşti, Raluca Mureşan?
Raluca Mureşan: Îmi place să spun că sunt ardeleancă. Româncă din Ţinutul Secuiesc. M-am născut în Topliţa, dar am crescut în Tîrgu Mureş. Am absolvit Colegiului Naţional „Alexandru Papiu Ilarian” din Târgu Mureş, promoţia 2009. Verile le-am petrecut la bunici, am fost la câmp, mi-am învins teama de animale, am asistat la tăierea porcului, sau la tăierea mielului de Paşte, am învăţat să gătesc, să fac prăjituri şi să tai puiul. Dar cel mai important e că acolo am învăţat să respect oamenii fără să fac diferenţă că sunt unguri, ţigani ori saşi. Acolo am învăţat să salut fiecare persoană, să nu jignesc pe nimeni şi să muncesc serios pentru ceea ce îmi doresc. Totuşi, cel mai frumos loc pentru mine e Tîrgu Mureş, oraşul unde am crescut, unde mi-am format personalitatea, acolo am învăţat ceea ce aveam nevoie înainte de a pleca la drum.
„Primul meu succes adevărat”
Reporter: Prima escală ?
Raluca Mureşan: Prima escală, primul meu succes adevărat a fost la Bucureşti. Aici am intrat a treia la facultate după un examen tare greu la Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), facultatea de Comunicare după care am urmat şi Realţii Publice şi apoi Economia Turismului la Universitatea Româno-Americană. Bucureştiul e casa mea. Este un oraş cu lucruri bune şi mai puţin bune, precum o prinţesă mofturoasă, care într-o zi e binedispusă şi te copleşeşte cu energie şi vitalitate , ca în ziua următoare să plângă şi să te exaspereze. În Bucureşti n-ai de unde să ştii dacă mâine va fi mai bine sau mai rău, dar îmi place nesiguranţa asta.

Reporter: Unde ai lucrat în Bucureşti?
Raluca Mureşan: Am muncit de când m-am mutat în Bucureşti. Am inceput cu Radio Romania, unde am fost aproape 3 ani pe un post de co-prezentator, dar si reporter, redactor si editor video, am “gustat” si din munca de specialist in relaţii publice, apoi regizor şi organizator de evenimente intr-o agenţie de PR, a urmat trecerea în alta “barcă”, cea a turismului.
Reporter: Când a început aventura cu turismul?
Raluca Mureşan: Cred că mi-a plăcut întotdeauna să călătoresc. Am călătorit mult în Europa şi în America de Nord. În 2010 m-am angajat într-un call center regional externalizat al operatorului aerian low -cost Ryanair unde ofeream consultaţii pasagerilor. Astfel mi-am perfecţionat engleza şi spaniola, dar am început să învăţ şi franceza şi portugheza. M-am angajat apoi pe doi ani la agenţia de turism Karpaten specializată pe organizarea de circuite în România, croaziere pe Dunăre şi Marea Neagră pentru turiştii din Germania şi Austria. Atunci mi-am dat seama că asta vreau să fac în viitor şi atunci m-am înscris la turism, la Bucureşti, unde a inceput munca de ghid turistic national, dupa niste cursuri de specialitate.
Licenţă de ghid turistic în New York

Reporter: Cum ai ajuns la New York?
Raluca Mureşan: Printr-un program work and travel am plecat la New York cu 100 de dolari în buzunar! Am mers cu contract de chelneriţă. Am lucrat cinci luni la un club de golf, mi-am luat un al doilea job de chelneriţă, ca să pot face cursuri de ghid turistic. Am făcut Gestiune Turistică şi studii de specialitate ca Sightseeing Tour Guide in New York City, in urma cărora mi-am obţinut acreditarea de a profesa acolo. Am obţinut licenţa Big Apple. Cred că sunt singura din România, fără cetăţenie americană care să aibă licenţă de ghid turistic în New York! Am locuit astfel mai bine de un an în America, făceam tururi de oraş cu autobuzele turistice!
Mirajul Spaniei
Reporter: Dar în Spania cum a fost?
Raluca Mureşan: În Valencia am ajuns cu o bursă Erasmus. Acolo trebuia să creionez la un moment dat un plan de afaceri în turism pentru un business ce s-ar preta în ţara mea de origine. Foarte mulţi colegi şi profesori erau curioşi să le povestesc despre România. Şi atunci mi-a venit ideea proiectului Trip to Romania. La întoarcere în ţară am transformat ideea în business! M-am întors în iulie, iar siteul l-am lansat în octombrie, în 2013. Am şi declarat că am investit în el 600 de euro.
Reporter: Ce este Trip to Romania?
Raluca Mureşan: După 3 ani plimbări prin ţară şi prin străinătate, am simţit nevoia să mă exprim, să creez şi să ofer nişte tururi private in România. Am vrut să am ocazia să ofer nişte servicii foarte personalizate şi adaptate fiecărei persoane sau fiecărui grup. Şi mi-am făcut curaj şi am început să pun pe hârtie cam ce aş vrea, m-am sfătuit cu colegi, prieteni, mentori de-ai mei şi asta a ieşit. După o experienţă de câţiva ani în turism am reuşit să mă întorc acasă, să lucrez pe cont propriu. Trip to Romania este un proiect ce oferă tururi personalizate străinilor care ajung în vizite de afaceri în România. Îi invit pe turişti să cunoască mai mult decât un castel sau un palat. Le fac cunoştinţă cu mâncarea tradiţională, cu muzica, foclorul, dansul, cu obiceiurile noastre. Un traseu uşor de pildă înseamnă Bucureşti-Constanţa-Bucureşti-Bran-Braşov-Sinaia-Bucureşti-Constanţa-Bucureşti. Fac chiar şi 3000 de km pe lună! Clienţii îi găsesc pe reţeaua de socializare Asmall World, un site ce are peste zece milioane de utilizatori care plătesc anual o taxă de 100 de dolari. Eu le ofer sugestii şi recomandări după care le prezint şi oferta Trip to Romania de petrecere a timpului liber, compania funcţionând ca un serviciu concierge. Asta înseamnă că asigur transportul la şi de la aeroport, circuite turistice în funcţie de programul clientului.
Reporter: Care sunt traseele cele mai căutate?
Raluca Mureşan: Am în portofoliu trasee în Transilvania, trasee la mănăstirile din Bucovina şi în Delta Dunării. Dar cel mai bine se vând Dracula şi Ceauşescu. Turiştii vor să vadă Palatul Parlamentului, reşedinţa ceauşeştilor din Bulevardul Primăverii, vila de la Snagov. Pasionaţii de mitul lui Dracula vor să vadă castelul Bran, Curtea Veche unde se află bustul lui Dracula, dar vor să ajungă şi pe insula de la Snagov la mănăstirea unde a fost îngropat Vlad Ţepeş.

Reporter: Ce planuri ai?
Raluca Mureşan: Dacă în urmă cu cinci ani scriam pe facebook: „Când o să fiu mare, o să mă fac ghid turistic, şi pentru asta în acest weekend sunt prin ţară, în training. Azi facem traseul Bucureşti-Braşov-Sighişoara-Biertan-Mediaş-Bazna.”, acum îmi doresc să cresc Trip to Romania, să am cât mai mult turişti! Vreau să ajung în Africa de Sud, în Brazilia şi Asia.
Un călător înţelept nu-şi va dispreţui niciodată ţara”
Reporter: Ce ai învăţat în călătoriile tale?
Raluca Mureşan: Am locuit în New York, în Valencia şi Gandia din Spania, în Germania…am învăţat să iubesc oamenii, să învăţ câte ceva de la fiecare şi să nu judec pe nimeni pentru nimic. Am învăţat să fiu optimistă, mai încrezătoare în mine şi în ţara mea. Să fiu ambiţioasă şi hotărâtă. Da, trebuie să ai şi curaj. Goldoni spunea că un călător înţelept nu-şi va dispreţui niciodată ţara, aşa că am învăţat să-mi iubesc întâi ţara şi pe urmă restul lumii!

Reporter: Cu ce treburi te afli acum la New York?
Raluca Mureşan: La New York sunt pentru un nou proiect, o să-l lansez în Aprilie, se numeşte EnjoyNy, mai multe nu pot să-ţi spun încă. Filmez un proiect nou, atât!
Reporter: Care-i secretul succesului tău?
Raluca Mureşan: Cum am reuşit? Foarte simplu! Mi-am urmat nişte pasiuni şi am vrutr să fac în aşa fel încât să câştig bani şi să-mi fac treaba cât mai bine. Desigur au fost importante experientele internaționale, care m-au scos din zona de confort si m-au „aruncat” in viața. După Valencia le-am povestit colegilor despre realizările mele si despre businessurile pe care le-am inceput, găsind inspiraţie la noi „acasă”, în ţara noastră, în cultura noastră şi cu multă încredere că va fi bine, doar urmându-ne niște vise!
Reporter: Câţi angajaţi ai?
Raluca Mureşan: Stau la hotel, sediu nu am, angajaţi nu am, dar am colaboratori permanenţi. Promovarea se face online. Am acoperit efectiv toată presa de business din România.
Reporter: Ce părere au străinii despre România?
Raluca Mureşan: Una foarte bună, după ce o vizitează. Pentru că aşa cum spune şi proverbul: “Cel care pleacă într-o călătorie nu este niciodată acelaşi cu cel care se intoarce.”, turiştii văd lucrurile diferit la plecare.
Reporter: O mostră de planificare?
Raluca Mureşan: Pe 18 martie vin nişte turişti în ţară. Să vă spun cum se desfășoară planificarea și confirmarea tuturor detaliilor? Pă avem așa:
– 1 Manager operațional al agenției care mi-i trimite localizat în acest moment in Asia
– 1 asistent localizat în Estonia
– eu sunt în New York
– 1 ghid și 1 șofer la București, pregătiți de treabă!

Erika MĂRGINEAN

publicat în Punctul, 16 martie 2015