Schimbare-contorFie că locuiţi la casă, fie sunteţi colocatari într-o „comună pe verticală”, a se citi bloc, cel puţin odată v-aţi studiat cu uimire nota de plată la consumul de apă.”Cum de e atât de mare suma?” Trecând apoi în revistă de câte ori aţi udat grădina, aţi spălat maşina, plus consumul obişnuit pentru gătit, spălat şi baie, aţi conchis că atât arată contorul din curte, asta e consumul, e în ordine. Ceilalţi muritori de rând, din comunele pe verticală au bombănit nemulţumiţi: până când să plătească la pauşal, că ei consumă mai puţină apă decât X, nici nu stau pe acasă, nu e corect să plătească la fel…”şi aşa mai departe. Pornind probabil de la aceste nemulţumiri, unor întreprinzători le-a venit ideea să monteze contoare de apă individuale în apartamentele din bloc, contra cost bineînţeles.

Iniţiativă lăudabilă

Antreprenorii cu iniţiativă au pornit o campanie de contorizare individuală pe apartamente proprietate personală în vederea decontării consumului real pe apartament. Ca orice iniţiativă ce se respectă şi aceasta a avut la bază o lege cu număr şi articol. Verificând ce spune Legea 85/1992 art.10 constatăm că iniţiativa se bazează pe „subiectul subînţeles” din legea respectivă, negăsind nicio referire explicită la contoare de apă decât la dreptul de proprietate.

„Art. 10. – In cazul in care intr-o cladire sint mai multe locuinte si spatii cu alta destinatie, o data cu dreptul de proprietate asupra acestora se dobindeste si dreptul de proprietate pe cote-parti de constructii si instalatii, pre cum si asupra dotarilor care, prin natura lor, nu se pot folosi decit in comun.”(Legea 85/1992). QED.

Mai multe firme din oraş s-au pus pe montat contoare, după anul 2000 majoritatea apartamentelor fiind contorizate cu astfel de aparate ce măsurau apa caldă şi apa rece consumate în bucătăria şi baia proprietarilor. Analizând un astfel de memoriu tehnic, putem vedea că „prin executarea acestor lucrări nu se modifică instalaţia existentă în apartamente şi nici debitele de apă consumate, că se respectă ramificaţia de la coloană de apă, că se montează contorul de apă, (…) urmează date tehnice: ştuţuri, fitinguri, dimensiuni şi precizarea că pentru apă caldă se montează apometre magnetice cu cu un singur jet tip ETW ZENNER şi contoare de apă rece tip ETK ZENNER, toate sigilate. Ataşat contractului încheiat între firmă şi proprietar găsim o „schemă izometrică, plan de instalaţii de măsurare debite de apă cu „apometre tip MOM Zenner”, un proces verbal în care se menţionează că „lucrarea corespunde din punct de vedere calitativ”, cu o „garanţie de 18 luni de la data recepţionării”şi că „scadenţa verificărilor metrologice este de 3 ani şi se va solicita firmei montatoare”. La punctul 411 (1) se specifică faptul că „În cazul verificărilor metrologice făcute la cererea beneficiarului, acesta va suporta cheltuielile ocazionate de verificare, dacă se dovedeşte că aparatul înregistrează corect. Dacă se dovedeşte că aparatul nu funcţionează corect, cheltuielile revin prestatorului”. Să nu uităm că mai sus se preciza că verificările scadente la 3 ani se fac tot la cererea proprietarului!

Toate-s bune şi frumoase, dar se pot îmbunătăţi

Potrivit unor date publicate în ziarele locale, în Tîrgu Mureş existau 14.400 de contoare de apă de mare precizie în parcul de contoare al furnizorului de apă potabilă până la începerea unor lucrări fără precedent la mijlocul lui iunie anul curent. Multe taste s-au bătut pe subiectul diferenţelor de consum înregistrate de aceste contoare centrale şi cele individuale din apartamente. În ciuda faptului că ambele părţi îşi lăudau exactitatea măsurătorilor înregistrate de aparatura lor, reclamaţiile şi nemulţumirile beneficiarilor creşteau neîncetat: rareori se întâmpla ca suma citirilor efectuate la apometrele dintr-o scară de bloc să dea citirea de pe contorul central de la intrarea în bloc. S-a încercat citirea simultană a contoarelor, diferenţele existau, s- a citit mai repede cu câteva zile contorul central şi –culmea-cititirile din apartamante nu însumau citirea de afară! S-au căutat motive: contoarele au fost verificate de firma montatoare? Da! Au fost citite? Da! Contorul central măsoară corect? Fără îndoială! N-a mai rămas decât suspiciunea că unii fură apa, dar hoţul nedovedit rămâne negustor cinstit. Şi ca o minune, a apărut oportunitatea acţiunii de modenizare fără precedent a parcului de contoare de branşament! Zona de operare a companiei de apă cuprinde 7 oraşe, cu aproximativ 40.000 de contoare ce vor fi schimbate cu altele mult mai performante, cu aşa zisa telecitire. Investiţia cofinanţată din fondul de coeziune al Uniunii Europene, din economiile realizate în cadrul programului Operaţional Sectorial POS Mediu 2007-2013 a început în iunie! Proiectul în valoare totală de 9.400.502 euro ar trebui implementat până la sfârşitul anului în curs.

Totul despre contoarele de telecitire

Noile contoare cu telecitire au un modul radio E-RM 30 ce asigură preluarea datelor din apometrul special conceput şi transmiterea lor prin radio. Astfel citirea este asigurată cu ajutorul unităţii mobile de citire din afara imobilului, păstrând astfel intimitatea proprietarului, nefiind nevoie de a intra în apartament sau în canalele tehnice ale blocurilor. Spre deosebire de apometrul clasic, modulul radio E-RM 30 poate distinge sensul de curgere a apei – depistând eventuala manipulare a apometrului. Un sistem central de citire CRS 40 instalat în imobil poate oferi citirea zilnică on-line. Modulul radio poate fi asigurat cu un sigiliu mecanic împotriva demontării nedorite, mai pe româneşte împotriva furtului, iar cu ajutorul interfeţei infraroşu se pot citi din memoria aparatului valorile consumului direct şi înapoi pe ultimele 12 luni!

Tarfie noi de la 1 iulie

Consumatorii sunt anunţaţi cu 48 de ore înainte de schimbarea contorului de branşament, nu trebuie să plătească nimic pentru montarea noilor contoare, însă după instalarea acestora, „distrugerea contorului ca urmare a unei intervenţii neautorizate sau neprotejarea corespunzătoare a acestuia va fi sancţionată…în valoare de 5000 lei/contor deteriorat”, potrivit companiei Aquaserv. Regularizarea consumului de apă se va face în momentul înlocuirii contoarelor astfel: până la 30 iunie se va factura cu tariful vechi, iar începând cu 1 iulie cu tariful nou ce intră în vigoare cu această dată. Astfel, de la 1 iulie, preţul apei potabile creşte de la 3,86 lei metrul cub la 4,09 lei, o creștere de 5 la sută, iar în cazul canalizării creșterea este de 10 la sută, respectiv de la 3,14 lei la 3,47 lei metrul cub. Tariful pentru apa pluvială rămâne același, de 0,98 de lei, potrivit purtătorului de cuvânt al Aquaserv SA, Nicolae Tomuleţiu.

Dacă-i ordin, cu plăcere!

Aşa cum se întâmplă de obicei, asociaţiile de proprietari au câte o „firmă agreată”care efectuează diferite lucrări în cadrul asociaţiei, de la tuns iarbă la deratizare. Sau pentru schimbat contoare de apă. Astfel la scurt timp după lansarea proiectului Aquaserv, a apărut şi oferta pentru „echiparea consumatorilor individuali cu contoare de apă dotate cu modul radio”. Cel puţin aşa apare scris pe verso la nota de plată pe luna iulie la cheltuielile comune. Nu ştiu câţi proprietari ar fi dispuşi să fie „echipaţi” cu astfel de contoare, eu una poate că aş accepta câte unul în baia şi bucătăria apartamentului! Oferta firmei agreate i se pare „extrem de decentă” celui care a redactat mesajul, adăugând „mai ales dacă avem în vedere că multe dintre apometrele existente au perioada de utilizare consumată şi s-ar impune verificarea lor metrologică sau înlocuirea”. Dacă ne aducem aminte de oferta deasemenea extrem de avantajoasă în urmă cu 15 ani, (3.500.000 lei vechi) de la aceeaşi firmă agreată, contoarele verificate periodic contra cost au fost declarate de fiecare dată „conform stasului” şi de vreo 2 ori cu toate acestea au fost chiar schimbate, următoarea verificare fiind scadentă la anul, cred că ar mai rezista. Dar…”În cazul în care blocul dvs. E ste interesat să rezolve problema repartizării corecte a consumului de apă, lucru pe care noi Asociaţia îl dorim cât mai grabnic posibil” să contactăm preşedintele pentru discuţii, clarificări etc. Dacă-i ordin, cu plăcere!

Ce promite „sistemul radio”?

Într-o prezentare scurtă sunt evidenţiate avantajele unui „sistem radio”. Citirea de date corelate cu datele de citire ale Aquaserv, citirea tuturor contoarelor individuale (spre deosebire de situaţiile actuale când unele contoare nu pot fi citite cu anii), eliminarea furturilor din reţeaua secundară şi eliminarea suspiciunilor ce planează asupra unor proprietari că ar fi incorecţi, ca să ne exprimăm delicat. Cu toate astea ar exista şi în acest caz posibilitatea unor „diferenţe minime” faţă de contorul central Aquaserv cauzate de eventualele scurgeri de apă ce ar putea fi remediate urgent! Durata de funcţionare normală fără verificare metrologică a acestor contoare este de 10 ani! Şi toate astea pentru pentru incredibila sumă de 240 de lei per apartament!

O întrebare rămâne

Cine poate garanta că după ce schimbăm contoarele actuale –la fel de mult lăudate la vremea lor-cu altele noi, nu se va repeta vechea poveste?

Erika MĂRGINEAN

Publicat în PUNCTUL , aug 2015