627x0Nu m-am uitat la televizor, eram mult prea obosită şi după câteva pagini citite din  Pamuk am picat eroic. Cândva spre dimineaţă am văzut mesajul de pe telefon: „26 de morţi la un club din Bucureşti!” A trebuit s-o recitesc de câteva ori, în timp ce butonam telecomanda: catastrofă? e puţin spus!

Oficialităţile au ţinut să menţioneze în câte minute a ajuns primul echipaj la faţa locului, atunci când nimeni nu-şi putea imagina gravitatea situaţiei. Nu mai insist asupra descrierilor, le-am văzut şi le vom mai vedea de acum încolo o bună perioadă, dar încerc să văd unde s-a greşit.

Pornesc din exemplul personal. Enervante întrebări: unde te duci?  Cu cine mergi? Cât stai? Mai ales pentru un tânăr căruia i se pare că-i îngrădeşti libertatea de mişcare acum în plină democraţie! Răspunsuri utile în schimb, în caz de nenorociri asemănătoare celor de la clubul bucureştean. Ştiu. Nu poţi invia din morţi pe nimeni chiar dacă ştii unde a pierit, dar nu rămân victime neidentificate, persoane necăutate de nimeni  pentru că părinţii nu s-au gândit că odrasla lor trimisă la şcoli înalte ar frecventa cluburile din capitală! Încă 29 de victime, duminică seara, nu sunt identificate!

Orice club care se respectă ar trebui să aibă pază la intrare. Teenagerii nu ar trebui lăsaţi la manifestări după ora 22. Autorizaţiile pentru cluburi ar trebui să se dea respectând legea şi dacă legile sunt prost făcute să se dea altele, bune! Să se termine cu şpaga! Corupţia e una dintre cauzele care au dus la această tragedie. Să se termine cu „mortul e de vină!”Să se dea voie ambulanţelor particulare  să intervină în asemenea cazuri! Să se termine cu lupta micilor orgolii!

Să se termine cu concepţia las’ că mere şi aşa! Să nu se amestece merele cu perele! Se puteau ruga tinerii aceia oricât, dacă se aprind artificiile, fie chiar şi de tort, artificii  pe care sunt scrise atenţionări de folosire  ale materialelor pirotehnice.” A nu se folosi în spaţii închise.” Ori în club ce era?

A trage semnul egalităţii între tragedie şi voinţa Satanei de a  fura sufletele celor adunaţi în club e o nebunie! Dacă pereţii clubului Colectiv ar fi fost realizaţi din material ignifug de calitate nu i-ar fi putut aprinde nici dracul cu chibritul! Dacă pompierii ar fi verificat clubul, dincolo de desenul de evacuare de lângă uşa de la intrare…dacă ar fi fost personal instruit, responsabil de prevenirea şi stingerea incendiului, dacă ar fi fost mai multe stingătoare…dar dacă patronii nu au cerut nici măcar aviz de funcţionare de la pompieri?

Numărul victimelor creşte…la ştiri se transmite: 30 de morţi…90 de grav răniţi în spitale…