Etichete

, , ,


ceas-de-perete-rotund-6323_5740_1_1466487771.jpgÎnainte de alegeri, orice demers, oricât de bine intenţionat ar fi, capătă iz politic. Să nu uităm, că vin alegerile parlamentare. Cu toate acestea, ţin să menţionez că pentru prima oară – din câte ştiu – ajung în spaţiul public problemele sensibile cu care se confruntă elevii şi cadrele didactice din şcolile noastre. De ceva vreme, ele nu mai pot fi ascunse sub preş: „epidemie” de pojar, note falsificate, fondul clasei, finanţări dubioase şi lista e lungă. Să ne oprim doar asupra celor mai proaspete dintre ele!

 

Vaccinul.

Dacă înainte de decembrie ’89 se făceau campanii de vaccinare de la nou-născuţi până la populaţia şcolară inclusiv, fără să se dea o şansă opţiunilor, lucrurile s-au schimbat după Revoluţie. Odată cu viteza de propagare a ştirilor îndoielnice sau de-a dreptul false, au apărut tot felul de informaţii defăimătoare despre medicamente şi vaccinuri. În tot acest război al opiniilor s-a omis tocmai esenţialul: imunizarea! Ce este vaccinul? Definiţia convingătoare de pe vremuri suna cam aşa: vaccinul este un ser ce provoacă o formă mai uşoară a bolii de care vrei să te fereşti, crescând astfel imunitatea la boala respectivă a celui vaccinat. De aici până la necazuri provocate de neîndemânare, lipsă de responsabilitate şi alte cauze ce duc la eşec, fără să uităm de suspiciunile ce pot apărea având partea comercială a problemei, ar fi multe de discutat.

Homeschooling

Sună exotic, dar în lumea noastră cu internet de mare viteză şi buda în curte, nu prea putem vorbi despre şcoala de acasă. Oricum, până acolo, avem probleme cu şcoala tradiţională. Lanţul slăbiciunilor moştenit de pe vremea lui Nea Iancu îşi arată roadele. Am avea ce povesti! Sistemul depăşit, metode învechite, democraţia prost înţeleasă, lipsa de gândire… „Statul te vrea prost” a lansat cineva pe facebook şi postacii se străduiesc din răsputeri să se conformeze. În ce lume trăim? Atenţie! Cartea ucide! Fii mândru că eşti… restul nu contează?

Constat cu vagă amăgire, în ceasul al doisprezecelea, că uşor-uşor adevărul iese la iveală. Se sparg baloanele de săpun ale diplomelor obţinute de domnii Goe. Încă se vrea învăţământ de calitate, mai sunt tineri care vor să înveţe. Tot mai puţini, dar mai sunt. Îi putem vedea uneori, câteva secunde la ştiri, ca o curiozitate, ca o specie pe cale de dispariţie.

 

Erika MĂRGINEAN