Etichete

,


urs.jpg

Neascultători ce suntem, degeaba ni se cântă „Deşteaptă-te, române”, deşi îl auzim tot mai rar, noi nu şi nu! Ba, ne mai şi întoarcem cu spatele căzând într-un somn adânc. Pentru că nu pot numi decât un vis urât ce ne e dat să vedem pe la posturile de televiziune ori  în paginile de socializare. Şi nu de puţine ori nici realitatea nu se lasă mai prejos!

Dincolo de manipulările de tot felul anunţate ca ştiri „ce ne pot afecta emoţional”, pe care le urmărim gata afectaţi, chiar  înainte de primele imagini, repetate ca să  ne intre bine în cap, avem defilarea feţelor zâmbitoare care nu dau declaraţii.  Ce să mai zică? Se vede pe ei că nici usturoi n-au mâncat , nici gura nu le miroase. Habar nu au de ce sunt plimbaţi cu presa după ei! Avem şi scene de viaţă întradevăr şocante. Şi nu mă refer aici la bolnavul lăsat pe trotuarul de lângă spital-undeva în România-pentru că e supraponderal şi nici la cazurile ciudate din spitale de unde pleacă medicii şi asistentele mor în picioare. Am avea prea multe de explicat.

Cazul ursuleţului însă,  rătăcit prin fosta capitală europeană a culturii în 2007, ar trebui să ne dea de gândit. Avem legi făcute pe genunchi de nişte somnoroşi care habar n-au  ce votează. Dormind somnul cel de veci, nici nu știm că legile sunt făcute de Dorel. Și ne miră  apoi,  că ursuleţul vine neanunțat în inspecţie şi trece nestingherit prin tot oraşul. Cunoaşteţi povestea. Forţele de ordine îl filmează cu telefoanele deştepte din dotare, de unde să știe oamenii legii cum se procedează dacă nu găsesc articolul cu aliniatul?

Şi vânătorul, cu vânatul mărunt în faţă… trage! Filmată, povestită şi repovestită scena sângeroasă, nu o mai reiau. Nu pot să nu observ însă reacţia unor oameni cu frica lui Dumnezeu, care postesc,se târăsc în genunchi, pupă moaşte, dar  îşi iubesc aproapele într-atât, încât cuprinşi de supărare sar calul căutând cea mai cruntă şi mai sângeroasă pedeaspă, ucigaşului de ursuleţ!

Făcând o paranteză, să nu uităm de prăfuita constatare: ”în atâtea feluri putem spune adevărul, fără să-l spunem în întregime”. Aviz celor, care reacţionează în somnul lor superficial. Spun asta căutându-le circumstanţe atenuante pentru o pedepsă mai puţin medievală celor care au hăituit ursuleţul, executându-l fără somaţie, tocmai când se predase la zid!

Atâta timp cât legile sunt prost făcute, şi ursuleţii se împuşcă, nu-i aşa?

Erika MĂRGINEAN

Publicat în PUNCTUL 601