Cum să nu știe, dacă tocmai am dat de lumii de știre că a venit toamna. Că nucul s-a îmbrăcat în galben, dar nu și-a tras bluza până la brâu și i se mai vede maioul verde ce purta azi vară.

Că în urmă cu 45 de minute am fost activă pe messenger. Că l-am felicitat pe X de ziua ei. Că mi-a plăcut postarea lui icsulescu și am comentat și  la postarea altuia, că exact de cinci ani ne-am împrietenit cu Y.  Că am uitat să-i urez lui XY de ziua lui. Că nu i-am zis că mă gândesc la el. E o altă poveste că habar nu am cine o fi XY.

Nici o problemă. Dau click pe numele lui XY și aflu tot ce se poate afla de pe pagina sa de profil. Cu puțin noroc aflu și ce a mâncat  și ce murături a pus la iarnă. Dacă nu a trișat, în cinci minute știu și  când s-a născut, unde a învățat, pe cine recunoaște drept membru de familie, dacă e singur, căsătorit sau se află într-o ”situație complicată”.

E interesantă denumirea asta cu situația complicată. Dacă nu e căsătorit, divorțat sau singur, ce poate fi atât de complicat încât nu se găsește o denumire pentru bietul om?

Că facebook știe…asta e. Dar de ce mă urmărește goagălul? Știu, am fost deșteaptă și săritoare din fire, așa că m-am făcut ”local guide”, ca să-i ajut pe cei care nu s-ar descurca prin mirabolanta mea urbe. La început a fost chiar haios. Adunam puncte, steluțe, felicitări și zeci de mii de vizualizări la pozele făcute de mine. Până într-o zi, cînd ne-am blocat la o imagine. Într-o ”locație” (termen spoecific secolului XXI) am prins în imagine o copilă extrem de simpatică, dar a cărei imagine nu ar trebui să fie difuzată pe rețeaua globală fără acordul părinților. Și am încercat să -i explic asta lui goagăl, dar el nu și nu. Să postez imaginea! Ori mi le șterge pe toate celelalte care au legătură cu ”locația!Ok.  Și le-a șters, pentru că eu, căpoasă nu am cedat. Foarte bine. Poza e de neșters din contul meu, degeaba am încercat, e drept că nu apare pe net, dar e ca o piedică în calea uitării! (Așa am rămas local guide de nivelul 6. )

Ce mai știe Goagăl? Sau facebook? Pentru că se înțeleg de minune.  O fi el  deștept, dar că e și mai căpos decât umila mea persoană, asta e sigur! Dacă i se pare că m-a localizat la un restaurant din zonă, nu-i chip să-i scoți din cap asta. Chiar dacă restaurantul s-a închis în urmă cu câteva luni, mie-mi zice într-una: ”Erika, se pare că ești la restaurantul…!” Și asta cât e ziulica de lungă! De parcă altceva nici n-aș avea de făcut! Oare de ce i se pare că nu mai știu de mine?

Ah, și mai e ceva. Mă anunță în câte minute am ajuns din punctul A în punctul B. Cu ce am mers. Pe jos sau cu autobuzul? Și nici asta nu-i destul. Face el benevol un colaj din pozele mel și le intitulează ”Cu autobuzul” când eu de fapt am fost per pedes! Da, da. Nimeni nu-i perfect!

Dar cu toate astea…țineți minte: facebook știe multe!