Etichete
alex, Bodrum, botorea, Cristesti Mures, donatii., Mehmet Mutaf, turcia
Poate că e și vina presei, că dăm știrea și nu mai urmărim subiectul, care uneori devine destul de întortocheat pentru a-i da de capăt prea ușor. Un astfel de subiect a fost bine mediatizat la vremea respectivă, ca apoi să fie dat uitării, deși cazul încă e departe de a fi fost rezolvat. Mă refer la povestea lui Alex din comuna Cristești, județul Mureș, desfigurat în urma unei explozii din cauza unui scurtcircuit la mașina bunicului, în primăvara lui 2015. Dacă de atunci doar uneori apărea câte un comunicat sau un apel umanitar de strângere de fonduri pentru operațiile la care urma să fie supus copilul, recent am putut fi martorii unei avalanșe de postări cel puțin bizare. Nu le voi repeta aici, din fericire au fost șterse și de pe pagina de facebook Ești din Mureș dacă…
Pe urmele donațiilor
De mai bine de două săptămâni caut, citesc și studiez postările pe care mi le-au pus la dispoziție un grup de doamne binevoitoare, tocmai din celălalt capăt al țării. Urmărind drumul donațiilor și având surpriza neplăcută de a descoperi că uneori fondurile destinate ajutoarelor umanitare sunt deturnate spre alte scopuri, au verificat și postările mamei copilului. Au pus cap la cap comentarii, imagini de dinainte de donații comparându-le apoi cu altele de după donații. Au rămas impasibile la imaginea copilului desfigurat, nu s-au înduioșat nici de durerea părinților, ele au vrut extrase de cont și chitanțe despre soarta banilor primiți ca donație! Numai că…
Datele protejate nu se publică
Urmărind diferite siteuri despre asociații și fundații care strâng bani în scopuri umanitare, având reguli precise am aflat că ”donația făcută direct beneficiarului se face pe propria răspundere a donatorului”. În cazul colectelor publice însă donatorul anonim sau nu poate cere transparentizarea veniturilor, susține Vasile Barbu, președintele Asociației Naționale pentru Protecția Pacienților.
”Donatorul poate cere transparentizarea direct sau prin autorități, dacă există suspiciuni rezonabile privind abateri de la obiectul donațiilor cu apel public umanitar. Beneficiarul nu trebuie să intre în detalii care țin de protecția datelor cu caracter personal: date despre persoana primitoare a donațiilor; date privind donatorii și sumele donate etc. Mama copilului nu trebuie să arate extrase de cont/chitanțe pentru că ar face publice date despre donator. Dacă a folosit anumite sume pentru intreținere personală a persoanei care este implicată în îngrijirea persoanei beneficiare a sumelor, nu este o problemă. Transportul, cazarea, masa, îngrijirea personală (rezonabilă), în condițiile în care cel care ajută, însoțește sau îngrijește persoana în cauză sunt eligibili în a folosi bani din donație. Ce să facă femeia? să stea în Turcia neîngrijită, dacă nu are bani din surse personale? Este exagerat! Prin avocat, poate da în judecată pe cei care o hărțuiesc și o defăimează. Trebuie să prezinte un bilanț al veniturilor, cheltuielilor și sumele din sold. Atât! Restul sunt date protejate, a opinat Vasile Barbu.
Ce declară mama copilului
Suspicioasă, necăjită din cauza hărțuirii la care a fost supusă, mama copilului mi- răspuns totuși la telefon. Erau obosiți încă după drum. ”Aseară am sosit din Turcia. Suntem obosiți. Alex e la mine în brațe, plânge. A avut o nouă intervenție. Zilele următoare vom da un comunicat pe facebook, va fi distribuit…Acum nu doresc să adaug nimic”, a mai spus fără să comenteze opinia mea, deși i-am adus-o la cunoștință.
Spicuiri din comunicat:
După o scurtă trecere în revistă a nefericitului eveniment din aprilie 2015, mama copilului amintește că Alex are nevoie încă de multe intervenții chirurgicale pe măsură ce crește, conform unui grafic stabilit de echipa medicală. ”Suntem în legătură permanentă cu medicii din Turcia care s-au implicat în acest caz, așteptăm deciziile lor”, se arată în comunicatul din care citez.
”Alex a fost supus unor intervenții chirurgicale pentru remedierea stării sale, în fiecare an, astfel: în anul 2015 am stat cu el în Turcia pentru o spitalizare de trei luni, în perioada septembrie – noiembrie, în anul 2016 în perioada 9 mai – 24 mai, în anul 2017 în perioada 27 ianuarie – 18 februarie, iar în anul 2018 în perioada 12 martie – 20 martie. În afara primei intervenții chirurgicale, care a fost plătită de asociație, celelalte au fost suportate de noi (transportul și celelalte cheltuieli) din donațiile adunate pentru Alex. Toate îinscrisurile care atestă efectuarea deplasărilor și a intervențiilor … pot fi puse la dispoziția celor interesați.”
”Dorim să mulțumim încă odată celor care au donat pentru Alex, dorim să vă asigurăm că viața și sănătatea copilului nostru este preocupare constantă pentru noi, banii donați au fost cheltuiți doar în scopul îmbunătățirii stării sale de sănătate și a condițiilor sale de viață la un nivel de decență, iar pentru viitor sperăm că vor fi găsite soluții chirurgicale pentru cât mai multe dintre problemele de sănătate cauzate de evenimentul nefericit în care a fost implicat Alex”, scrie în numele ei și al soțului mama copilului, pe pagina de socializare. Fiind în perioada premergătoare sărbătorilor pascale, postarea a strâns în scurt timp 199 de aprecieri pozitive!
Mărturia unei cunoștințe din Turcia
Zecile de comentarii apărute pe pagina de socializare în care familia copilului a fost pusă sub lupa care mărește invers, a făcut-o pe E.O. să rupă tăcerea!
”Chiar dacă am promis că nu am să mă implic în acest scandal, acum am hotărât să rup tăcerea pentru că este de necrezut și de neiertat ce i se întâmplă acestei familii, din cauza unor oameni care nu gândesc logic. Am avut noroc să cunosc această familie în Turcia, când au ajuns prima oară la clinica din Bodrum, iar după aceea ne-am întâlnit și în țară. Din prima clipă de când l-am întâlnit pe Alex m-am îndrăgostit de acest copil minunat și frumos. La fiecare intervenție a lui Alex ne întâlnim, la ultima intervenție din acest an (12.03.2018 – 20.03.2018) am întâlnit această familie traumatizată de niște oameni care vreau să cred că nu gândesc ceea ce fac și ceea ce spun. Oameni buni! Această mamă își ducea puiul în sala de operație când “voi” încercați să îi faceți rău. Tatăl plângea pe holul sălii de operație iar frățiorul lui Alex, Bogdan, chiar dacă are doar 3 ani, a înțeles perfect ce se întâmplă. Nu vă pot descrie priveliștea din acea zi, iar unii dintre “voi” ce făceați? Treziți-vă la realitate! Încercați să faceți empatie, imaginați-vă cum ar fi să fiți voi mamă a acestui copil! În ziua operației, când așteptarea era atât de lungă până la ieșirea lui Alex din sala de operație, unii dintre “voi” în loc să încurajați această familie ce făceați? Efectiv încercați să o ucideți. Mama acestui copil în acea așteptare nebună citea mesajele voastre și plângea în hohote, iar eu neștiind ce se întâmplă mă întrebam de ce are mama această reacție? Ei nu mi-au spus nimic, am aflat de la medic, pentru că o doamnă pe nume D. chiar a îndrăznit să îi scrie până și medicului toate aberațiile și minciunile, dar bineînțeles că medicul nu i-a dat nici o importanță. Pentru cei care nu pot dormi de invidie vă spun doar atât: banii care au fost donați pentru Alex au fost folosiți numai și numai în folosul lui Alex pentru starea lui pshihică și pentru starea lui de sănătate.” a postat E.O. pe pagina sa de socializare.
”Daniela este o mamă minunată și sunt ferm convinsă că face bine cea ce face. Este o mamă exemplară, iar Florin la fel un tată minunat,” a subliniat într-o convorbire telefonică din Turcia, doamna E.O.
Din postările medicului care face minuni
Alex avea 2 ani și 5 luni când a suferit arsuri de gradul 3 și 4 la cap și mâini în urma unei explozii. A fost transferat de urgență la Spitalul Grigore Alexandrescu din capitală după primele investigații făcute la Tîrgu Mureș. Specialiștii spuneau că Alex are șanse minime de supraviețuire. Unul dintre plămâni era grav afectat iar fața complet arsă. ”A cincea săptămână , vinerea mi s-a spus că ei cred că e afectat creierul la copil, nu știau sigur, și e afectat creierul și nu va vorbi, nu va merge, nu va vedea. Cinci săptămâni în terapia intensivă, un chin, nu treceau zilele, număram zilele. L-a băgat pe salon lunea, și marțea copilul a început să vorbească. Copilul a început să strige pe soțul. Prima dată, a crezut că i se pare, a strigat a doua oară au auzit și asistentele: da, uite copilul vorbește, spune tati și încet încet e spre bine. A început să vorbească să strige tati.” își amintește mama copilului. În 24 august 2015 a fost internat la spitalul din Bodrum. Fiind cel mai tânăr pacient din această categorie, Prof. Dr. Mehmet Mutaf, specialist în Chirurgia Plastică, Estetică și Reconstructivă, la Spitalul Acibadem din Bodrum (Turcia) a postat pe pagina sa de socializare pas cu pas despre intervențiile la care a fost supus tânărul său pacient.
24 august 2015
”Astăzi am întâlnit un oaspete foarte special. Numele lui este Alex, el este din România și are doar 2 ani și jumătate. Într-un incendiu de maşină în aprilie, mâinile şi faţa lui au fost complet arse. Colegii mei de la Bucureşti au reuşit să facă o treabă foarte dificilă, ţinându-l în viaţă, cu mai mult de 15 de operaţii ca să arate ca în poză.”, scrie renumitul chirurg, adăugând apoi că ”durerea îi face pe oameni frați” și că ”povestea lui Alex unește inimile!”
27 august 2015
“Intervenția efectuată a fost prima dintr-o serie de trei intervenții planificate pentru reconstrucția feței și a degetelor de la ambele mâini. Prima intervenție a durat aproximativ 11 ore și a presupus refacerea pleoapelor superioare și inferioare, reconstrucția gurii și buzelor, reconstrucția nasului – prima parte. (…) Astăzi oamenii din România și din Turcia s-au rugat împreună pentru Alex. Am finalizat cu succes prima etapă, însă mai avem de făcut multe lucruri pentru el”
”E o zi frumoasă la spital. Totul e în ordine cu Alex. Vă mulțumesc tuturor pentru susținere și vă rog să ne urmăriți în continuare.”
25 decembrie 2015
”Știu că vă miră rezultatul operației asupra micului nostru erou, Alex. Am văzut o poză pe facebook cu el alături de scumpa sa familie: acesta a fost cel mai de preț cadou de Crăciun pentru mine. Mai avem un drum lung de parcurs, dar mă bucur să-l văd că începe deja o viață nouă, este fericit și activ ca oricare alt copil de vârsta lui. Sunt mândru de el și recunoscător lui Dumnezeu de a-mi fi dat șansa de a face parte din viața lui. Thanks GOD, çok şükür Allahım.”
7 martie 2016
”Încalc regula pentru a sărbători ziua de naștere a acestui mic erou care unește România și Turcia…”
15 mai 2016
”Unul dintre cei mai speciali pacienţi din cariera mea este Alex Botorea, un mic înger… Datorită lui Alex, cele două ţări au fost unite, cu milă şi compasiune, în timp ce oamenii din România s-au rugat în biserici noi ne-am dus în sala de operație …nu este vorba doar despre bani, nici eu, nici administraţia Acıbadem nu ne-am gândit vreodată cât de mult putem profita de la acest pacient, şi ca o echipă, la sfârşitul celor 14-15 ore de operaţii, important este doar ”Alex e bine sau respiră, slavă Domnului”
18 mai 2016
”Eu şi echipa mea, mereu mergem în camera lui Alex în linişte, pe vărful picioarelor, ca să poată dormi după operaţiile grele”
25 mai 2016
”Alex a plecat acasă după o operație reușită. Cu o față nouă și o mână nouă. În ultima zi a zâmbit la toată lumea. Zâmbetul lui a fost cel mai mare premiu pentru mine și echipa mea. Încă n-am terminat, dar suntem aproape să finalizăm această reconstrucție provocatoare.”
21 august 2016
”Un singur lucru le spun prietenilor care numesc rezultatele operaţiilor noastre Miracol… suntem oameni şi avem un creator. Nu e vorba că nu vrem să creăm miracole, dar pentru pacienţii noştri, avem de dus o luptă pentru a ajunge la… Rezultate miraculoase. Nu l-am văzut pe Alex de 3 luni. Văzând poza trimisă de părinții lui am vărsat lacrimi de fericire.”
3 septembrie 2016
”Cuvintele rămân nepotrivite uneori pentru a spune fericire… videoclipul lui Alex… dar acum putem vedea miracolul, restul este uşor… Tîrgu Mureș fericit, Bodrum fericit, România fericit și eu sunt foarte fericit!”
4 septembrie 2016
„N-am făcut transplantul, întregul proces a fost făcut folosindu-se de propriile ţesuturi ale pacientului.”
20 februarie 2017
”Acesta este cel mai tânăr pacient al unei feţe noi din literatura de specialitate mondială. Ferice de noi, că o echipă turcă a realizat asta… Rugăciunea comună a comunităţii turce şi române, precum şi concluzia la care am ajuns prin cunoaştere …Vă iubesc şi vă mulţumesc.”
26 februarie 2017
„Este o imagine a unuia dintre cele mai frumoase rezultate din zona de reconstrucţie chirurgicală din întreaga lume. Acest sărut nevinovat de pe obrazul lui Alex este dovada că îi poate oferi o şansă normală de viaţă, şi este cea mai mare şi mai importantă recompensă pe care am avut-o vreodată în viaţa mea. (o fetiță îl pupă pe obraz pe Alex)
(Publicat în Punctul 675)
Am fost convinsa din totdeauna ca pe seama unor amarati strangatorii de fonduri ciordesc la greu.
…Dens si bine scris! Mana de jurnalist sadea 🙂
Din comentarii citire: ”Si cei de la Asociatia „Daruieste viata” fac campanii publice de donare/sponsorizare, dar nu fac niciodata dovada cheltuirii banilor. Doamnele de la aceasta au salarii de peste 5.000 de euro/luna si cheltuieli administrative de alte mii de euro. Nu a facut nimeni un demers de verificare si transparentizare a activitatii lor, ele uzand de faptul ca organizatia lor este de drept privat si ca ele fac ce vor cu banii organizatiei.” Și atunci de ce se cere justificarea sumelor cheltuite de la o familie atat de rau incercat de soarta? Oare de ce?
ei de ce 🙂
Părerile sunt împărțite. Adepții sloganului ”Cine nu-i cu noi e împotriva noastră” au altă părere. Dar n-am ce să le fac. De unde nu-i, nici Dumnezeu nu cere! Mulțumesc de apreciere!
Narcis Martiniuc: ”e bine scris, jurnalistic perfect chiar. Ce sa mai adaugi? Nu prea mai merge ceva. Merge si spre literatura”
Comment pe Punctul:
Investigații
Buna ziua,
In urma articolelor scrise de Erika Marginean in publicatia dvs. tin sa vin cu precizari suplimentare. Jurnalista dvs. a fost informata de toate aspectele cazului Botorea de catre mine, in ciuda acestora a dovedit subiectivism in relatarea faptelor, alegand sa ignore aspectele ce tin de suspiciunile donatorilor. Se naste astfel intrebarea daca acest subiectivism nu este dictat de avantaje materiale. Articolul dumisale nu se bazeaza pe niciun fel de acte justificative, in ciuda cererilor nenumarate ale donatorilor, ci doar pe cele relatate de Daniela Botorea, lipsite de justificare. Mai nou, asa se face acum actul jurnalistic?
In fapt am aflat din mediul online despre cazul micutului Alex Botorea in anul 2015, care a fost ars din cauza exploziei masinii bunicilor sai. Foarte repede toata lumea s-a mobilizat, s-au organizat targuri si licitatii, donatii prin asociatia care i-a si platit primele doua operatii in valoare de 70000 de euro. De asemenea, s=-au creat si doua grupuri pe site ul de socializare Facebook pentru a strange banii pentru operatiile care vor urma. Pana la un moment dat parintii lui Alex, Ana Maria Daniela si Florin Claudiu Daniel au fost foarte deschisi in a ne comunica exact costurile si procedurile pe care Alex le urmeaza. Dar in ultima perioada, aceasta comunicare nu a mai existat, fapt ce a coincis cu schimbarea treptata a stilului de viata al familiei Botorea. Eu am crezut ca am donat pentru operatiile lui Alex, nu pentru imbunatirea stilului de viata al intregii familii Botorea. Astfel ca eu cred ca doamna Ana Maria Daniela Botorea a săvârșit un abuz de incredere si o inselaciune, folosind in scopuri personale banii donati pentru Alex. Singura dovada a costurilor tratamentelor sunt cele platite de fundatia :Salveaza o inima”, care a atasat chitanta doveditoare. Restul banilor intrati in contul mamei sunt nejustificati dar se regasesc in stilul de viata al familiei, prezentat cu nonșalantă pe site-urile de socializare.
Conturile doamnei Ana Maria Daniela Botorea sunt si, deschise la Banca Transilvania. De asemenea, s au primit si bani cash din targurile organizate, conform dovezilor pe care le anexez acestei petitii.
Consider in acest mod ca mi-a fost inselata buna credinta.
Va multumesc.
Cu stima, Mariana Bucur.
Articol în topul săptămânii (32,262 Vizualizări). Peste câteva ore: (32,603 vizualizări), vineri (32,826 Vizualizări) din 27 martie .
(33,288 Vizualizări) 31 martie 2018
1 aprilie (33,330 Vizualizări) și nu e păcăleală!
2 aprilie (33,430 Vizualizări). De Florii s-au uitat 100 de cititori. Puteau fi și cei care sărbătoreau Paștile…
33472…scade interesul…