Etichete

, , ,


30594491_1888849684460799_8947960570418561024_o.jpgDrumurile sunt făcute ca să se circule pe ele . Circulația uzează asfaltul. Ploile, zăpada, substanțele antiderapare, vântul toate contribuie la deteriorarea covorului asfaltic. Și apar gropile ca niște răni pe obrazul străzii.

Presupun că rănile sunt semnalizate acolo unde trebuie, după ce mașinile dar și copitele cailor, ce trec noaptea ca hoții pe străduța noastră, sesizează că ceva nu e în ordine.

Apoi se aduce în fața Consiliului local problema, se discută, se votează și echipa de la domeniul public responsabilă cu întreținerea drumurilor la ședința de lucru află traseele pe unde vor avea de executat lucrări de reparații.

Apoi intervin sărbătorile, cu zile libere legale , ce se coagulează într-o mini vacanță. Abia după aceea, în prima zi de lucru, după orele prânzului apare o echipă serioasă transportată într-o dubiță verde până la locul faptei.

Echipa e formată din șef, îmbrăcat distinctiv față de restul și  un rest alcătuit de șase pălmași. Ca forță ajutătoare apare și un buldozer galben.

Liniștea după- amiezii e spartă de țipătul isteric al aparatului ce taie asfaltul. Deocamdată nu se vede  ce se întâmplă, dar se aude tot mai bine, în timp ce sursa zgomotului se apropie de zona mea vizuală.

Șeful supraveghează din umbră. O pălărie albă îl ferește de razele soarelui de aprilie, dar se retrage totuși sub copertină. Restul muncește. Unul trasează cu tărnăcopul, perimetrul ce va fi tăiat. Ceilalți se uită.

Apoi intră în scenă cel cu tăietorul de asfalt. Din fericire taie  bine și în linie dreaptă. În doi timpi și patru mișcări dreptunghiul e decupat. Urmează colegul cu lopata, care adună ce a fărâmițat primul cu târnăcopul, apoi un al treilea adună cu mătura și aruncă totul în cupa buldozerului.

Conducătorul buldozerului coboară din înălțimea utilajului și verifică personal, mutând câte o bucată mai zdravănă de asfalt într-un  loc mai puțin expus alunecării din cupă.

Se urcă înapoi în cabină. Se adună toți precum vrăbiile la firimiturile de cozonac, privesc dreptunghiul decupat din asflat, mulțumiți de rezultat se duc la mașina verde  în frunte cu șeful cel cu pălărie albă.

Pornește și buldozerul. Semn că orele de lucru s-au terminat pe azi.

Liniștea se instalează din nou printre blocuri. Doar concertul păsărilor se mai aude, vesel și nestingherit până la apus de soare.