Etichete

, , , ,


tuzla2.jpgDacă vi se pare cumva că ar fi floare la ureche să-ți lași casa și masa și pe cei dragi, și să pleci în lume! În necunoscut, chiar dacă ai apucat la școală să înveți țările și capitalele lor, spre deosebire de alții. Tot printre străini  te duci!

Ești hotărât să pleci, pentru că te-ai săturat să bați pasul pe loc, să te lupți cu birocrația, cu prostia…Să nu vezi nicio ieșire și să refuzi să dai replay la viața părinților. Îți iei inima în dinți și îți înghiți lacrimile când vin veștile de acasă:

”Povestea bunica, într-o zi copilul a condus-o în camera mică și i-a zis: uite, asta e camera lui tăticu. A plecat peste hotare. Dar n-am voie să plâng! ”

Și atunci îți amintești ce i-ai explicat la plecare:

”Merg să caut o casă la curte. Cu nisipoar și leagăne. Și un cățel pentru tine. Și poate găsesc și un vapor cu casă pe ea, ca să ne plimbăm pe mare!”

Și cei din jur observă că ți-e greu și ție și familiei rămase acasă.

”Dacă-ți va fi greu să te gândești că o faci pentru ei. Și rabdă și nu te enerva, dar dacă vezi că nu e ceea ce sperai, lasă totul și întoarce-te acasă!”

Și răspunsul ?

”Nu vin! Nu mă mai întorc!” – spun cei care n-ar suporta replicile răutăcioase.

Și spre încurajarea celor rămași acasă povestești despre povestea de succes al unui prieten care la sfârșitul zilei bagă-n pușculiță cât câștigă altul acasă – lucrând part time – într-o lună!

Cu ce se ocupă acel prieten?

E Limousine driver! A dat un examen, a urmat un curs gratuit, da, e gratis,  doar nouă ni se pare că toată lumea ne vrea banii pe care nu-i avem! A primit uniformă. Geacă, tricouri  de vară-iarnă,  doar o mică siglă are pe trocouri.  A primit o mașină nou-nouță în chirie, cu acte în regulă. A obținut carnetul de șofer britanic , bine erau și care au picat examenul, dar  prietenul l-a luat. Nu trebuie să-și plătească decât benzina. Banii de instalare pe care  i-a primit o să- le dea înapoi în rate, după ce va căștiga mai bine. Locuiesc 4 într-o casă cu 4 camere, dotată cu de toate. Mai plătește un contabil, câteva zeci de lire pe an. Pe mașină nu scrie Taxi și nu are voie să oprească pe drum, merge doar la comenzi prin dispecerat. De pildă îl duce pe Sir John de acasă la aeroport, de câte ori are nevoie, dus-întors. Pe Miss June din punctul A o duce la punctul B, pe bază de abonament la firma – mamă. E ceva normal să lase bacșiș clientul. La fel de bine îl poate și reclama pe driver! După șase luni casa, masa, auto, taxe și diverse nu-l mai costă la fel de mult, plătește înapoi tot ce a investit compania în el, îi rămân mai mulți bani în pușculiță. Deci acel gratis nu a fost chiar mană cereească! Poate împrumuta mașină mai bună, poate avea clienți mai bănoși, fideli, mai multe curse regulate. Câștigul va fi mai bun. Mașina închiriată e la el non stop, o poate folosi  pentru scopuri personale. (cum să nu, dacă e închiriată!)Comenzile le primește online. Are un caiet în care scrie cât a lucrat. Dacă vrea două ore pe zi,  dacă vrea 12 sau deloc. Anunță când intră în tură și când se retrage. Se știe în ce zonă se află prin GPS și primește comenzi cel care se află mai aproape de solicitant.

Ce mai zice prietenul?

S-a mirat că acolo nu se grăbește nimeni! Pornesc din timp, n-au de ce să se grăbească. Sunt gentlemen. Nu claxonează. Nu se agită. E plin de radare în schimb,  vine amenda rapid. Dar poți contesta amenda. Parcarea în port, de pildă  costă  2 lire. Unul s-a zgârcit să plătească taxa și și-a lăsat mașina  (Alfa Romeo) pe mal! N-a știut  de maree . La flux nivelul apei crește cu 5 m. La întoarcere nu și-a mai găsit mașina! A luat -o apa!

Sunt multe lucruri ce diferă față de cum suntem noi obișnuiți. Dar despre astea, data viitoare!