Etichete

,


kalmanplat.jpg

Răsfoind volumul intitulat ”Istoria Literaturii maghiare din România 1918-1989” semnat de Gavril Scridon, publicat de editura Promedia Plus din Cluj-Napoca în 1996, am găsit date și despre poetul târgumureșean, Szőcs Kálmán (1942-1973). Pentru că azi ar fi fost ziua lui de naștere, ca și a mamei mele, să ne amintim și de el. După bacalaureat a urmat cursurile Facultății de Pedagogie la secția Limba Română și Maghiară, fiind liceanțiat în 1963. În anii 70 se vorbea în șoapte despre tânărul profesor, ziarist poet și scriitor care s-a spânzurat în locuința sa, nu se știe din ce motive.

Vestea morții – survenită în 20 august 1973 – nu a fost dată publicității, ca să nu fie considerat cumva gestul său un protest împotriva regimului. Szőcs Kálmán avea doar 31 de ani. Și o viață profund marcată de absența mamei, deportată la Auschwitz de unde nu s-a mai întors, și a tatălui, comunist în ilegalitate. A lăsat în urmă cinci volume publicate și unul pregătit pentru tipar, o mulțime de poezii, proză și o piesă de teatru. ”Prin sinceritatea lui Szőcs Kálmán era un om incomod”, spunea despre el Gidófalvi într-un interviu. În strada Horea pe frontispiciul casei de la nr. 20 scriitorii târgumureșeni au dezvelit în 2003 o placă comemorativă bilingvă, realizată din bronz, de către artistul Vargyas Árpád.
În limba română am dat de o ”Dramă în două acte cu prolog și epilog” în românește de Onisie Hossu, carte publicată în 1972, la Biblioteca Universității ”Petru Maior” din Tîrgu Mureș. Alte traduceri negăsind, am încercat să redau în limba română poezia ”Te is tudod” (Amândoi știm)

(RO) Szőcs Kálmán: Amândoi știm

Plouă, plouă
Câtă ploaie!
Te-aș iubi, dar
Nu e voie.

Amândoi știm
Și tu și eu,
Dar ne privim
Mereu, mereu.

Legi, cutume,
Reguli trase,
Ușa, masa
Vezi limita.

Amândoi știm
Și tu și eu,
Că te aștept
Mereu, mereu.

Se-nnorează
norii se duc
Nopțile spre
tine mă duc.

Amândoi știm
Și tu și eu,
Departe ești
Mereu, mereu.

(HU) Szőcs Kálmán: Te is tudod

Esik eső,
Szakad, szakad
Szeretnélek,
De nem szabad.

Te is tudod

Tudom, én is

Nézzük egymást

Mégis, mégis.

Törvény, szokás,
Szabott szabály,
Ajtó, asztal,
Ház a határ.

Te is tudod,
Tudom én is
Várjuk egymást
Mégis, mégis.

Beborul, és
Kinyíl az ég,
Minden éjjel
Megyek eléd.

Te is tudod,
Tudom én is
Messze vagyunk
Mégis, mégis.