Etichete

, ,


Oala-cu-sarmale-in-foi-de-varza-acra-1024x679.jpgStrăzile Praidului, începând de azi,  sunt decorate de elevii Școlii Generale ”Áprily Lajos ” din localitate pentru a marca evenimentul ajuns la cea de a XXIII-a ediție. Este vorba de Festivalul Sarmalelor ce se desfășoară în acest sfârșit de săptămână. Vineri începe Minifestivalul Sarmalelor pentru Copii cu un bogat program sportiv, jocuri distractive, concursuri.
Seara continuă cu teatru, concerte, Zumba. Sâmbătă se va da deșteptarea cu muzică de fanfară cu paradă de deschidere oficială de la Salina Praid până la Parcul central. Cuvântul primarului Bokor Sándor va fi urmat de un concurs culinar, spectacole folclorice, dansuri și degustarea sarmalelor.
După – masă Ordinul Arany Griff Rend prezintă o demonstrație militară din Evul Mediu, iar la 16,30 va fi rândul Arcașilor Szirti Sasok din Ocna de Jos. Festivitatea de premiere va fi urmată de muzică și dans în aer liber (Örökség, DJ Project).
Duminică, 23 septembrie este rezervată celei de a 40-a Întâlnire a Fanfarelor, urmată de Campionatul de Handbal al Ținutului Sării, Cupa de Varză,ediția a VI-a. Adunarea și parada fanfarelor, corul muzical Praid, dezvelirea Monumentului furnerar Szász János,  conducătorul Fanfarei din Praid. Înainte de focul de artificii de la ora 22, vor cânta (ora 18.00) Tamás Gábor; (ora 19:30) Zoltan Erika; (ora 21:00 )Dupla KáVé & Köteles Cindy. Și cu asta se va încheia festivalul Sarmalelor din Praid.
Despre Praid

Localitatea Praid vestită pentru mina ei de sare, este cea mai mare comună din județul Harghita.  În centrul Praidului se află răscrucea de drumuri prin care se poate ajunge spre nord, peste pasul Bucin, în Gheorgheni, iar spre sud-est prin Corund, în Odorheiu-Secuiesc.

Atestat din anul 1564, denumirea  Praid  vine din cuvântul „paraj” (lb. magh.) şi înseamnă mic teren cu iarbă sau păşune. Această „păşune” este străbătută de râul Târnava Mică şi de afluenţii acestuia.