Etichete

, , ,


Erika.jpgVă propun să ne imaginăm preț de câteva minute, că suntem niște oameni de la țară. Gospodari născuți, crescuți în casă cu grădină, ogradă cu păsări și coteț cu porci, undeva în România. Nu de alta, dar ca să recapitulăm prin câte ne-a fost dat să trecem, ca să mai lăsăm naibii mofturile și să mâncăm și noi ca tot omul, marfa de la supermarket. Că – s pline galantarele cu pui, întregi sau pe bucăți, carne de porc, carne de vită … Nu au același gust? Ei, na! Bine că se găsește!

Vă mai amintiți cum a început? Într-o zi un domn de la oraș a văzut un porumbel prăpădit pe drum. Așa cum se spune: știința e mare, prevenția e mama înțelepciunii, așa că decizia a venit pe loc. Focar de gripă aviară! Nicio pasăre n-a scăpat de vizita exterminatorilor îmbrăcați ca de Halloween. Câte o gospodină cu naturelul mai sensibil plângea ca la mort. Degeaba. Scenele horror se repetau în ogradă după ogradă. Până și roțile mașinilor erau spălate la ieșirea din localitate! Doar cizmele de cauciuc ale exterminatorilor rezistau la viruși! Vacile care se holbau din grajd la vânzoleala din ogradă nu știau să se bucure sau să plângă când veni vestea despre boala vacii nebune! Se verificau reciproc scoțându-și limba una la alta: nu cumva e albastră?

S-au calmat oleacă spiritele. Unii cu ferme de porci ce s-au gândit? Hai să vindem porcii până nu se întâmplă oareceva, că nu se știe! Și bine au făcut! Că a venit peste ei pesta porcină! Adică peste porci. Nu au mai fost asistați săracii porci cu povești înainte de sacrificare așa cum cerea Uniunea Europeană! Porci și purceluși aruncați vii de – a valma, în gropile tapetate cu plastic … și mai horror decât scena cu păsările! Și filmul se repeta cu exterminatorii, mascații în alb cu vestitele cizme de cauciuc super rezistente. De data asta nu doar femeile au plâns! Nu trebuia să ai naturelul sensibil ca să înțelegi disperarea oamenilor rămași fără porcul din coteț, în prag de sărbători! Noroc cu referendumul pentru ”famelia mare, remunerație mică după buget”, că s-a mai calmat pesta porcină câteva zile, timp în care unii curajoși au reușit să-și bage porcii în congelatoare înainte să se reactiveze pesta!

Să nu credeți că aici se gată filmul! Nț! Ia vedeți, a mai rămas ceva pe lângă casa omului? Pe lângă casă nu, că-s duse la stână! Așa deci! Să nu credeți că ați scăpat mioarelor! A picat o oaie ce avea mersul prea legănat? Scrapia! Asta era! Știți ce a urmat da? Exterminatorii, mascații în alb, cizmele de cauciuc super rezistente, soluția de dezinfectant, carantină … Iar ministrul agriculturii foarte calm: ”nu fiți negativistă, domnișoară. N-am omorât porcii.” Oare la ce se referea?

(Publicat în Punctul 707)