Etichete

, , ,


rucsaci-de-picnic-cu-patura-cani-si-tacamuri-6605.jpgDe peste un deja, în fiecare prima zi de miercuri a lunii, între orele 10 și 11 se aude un țipăt de sirenă de avertizare a populației. N-aș putea să spun de câte ori am răspuns deja întrebărilor mai mult sau mai puțin disperate: ce se întâmplă? Cei mai sceptici făceau aluzie și la ”bomba cu ceas” din capătul (sau de la intrarea?) orașului. Ca în anecdota cu ciobanul care tot striga ”Lupul! Săriți, lupul!” și nu era nici picior de lup, când chiar a venit lupul, nimeni nu l-a mai luat în serios, așa și noi. Tot sună sirenele, dar nici după al 15-lea exercițiu de acest fel nu știm ce vrea să ”zică”. Pentru că exercițiul de alarmare a populației se referă de fapt la autoritățile și cei abilitați să fie exersați în situații de urgență!

Ca să mai recapitulăm odată, am accesat siteul ISU Mureș. Că nu scrie nimic despre exercițiu, nu mă miră. Navigând pe site dau de un articol scris de Administrator: ”Măsuri vitale în situații de urgență” Interesant titlu, are peste 2600 de accesări. Cu litere majuscule ni se atrage atenția ca să fim pregătiți din timp pentru situațiile de urgență, să avem un rucsac pregătit care să conțină: apă, conserve, îmbrăcăminte, încălțăminte, trusă de prim ajutor, aparate de radio cu baterii de schimb (?!), lanternă, telefon, hârtie igienică, periuța de dinți, pastă de dinți, săpun, pături sau sac de dormit, actele de identitate și bani. Aceste sfaturi sunt de pe vremea lui Pasvante Chiorul. De unde să luăm acum radio cu tranzistori? Și cum să-ți păstrezi documentele în rucsac?

Intuind parcă întrebările mele, în continuare scrie :

”Citeşte aici toate măsurile necesar a fi luate în situaţii de urgenţă”

Numai că :

”The requested URL

/images/images/files/Pregatire_populatie/MASURI_VITALE_PENTRU_SITUATII_DE_URGENTA .pdf was not found on this server.”

Și ca să continui pe același ton încrezător: să părăsim de urgență locuința nu putem, pentru că nu e indicat să folosim liftul sau scările în caz de cutremur. Să ne adăpostim sub tocul ușii…nu putem că e mult prea îngust, să zicem că reușim să părăsim locuințele cu rucsacul în spinare și ne îndreptăm disciplinați spre adăposturile antiaeriene. Unde?!

Și atunci nu ne rămâne decât mioritica resemnare: fie ce o fi! Nu de alta, dar nu sunt convinsă că autoritățile abilitate au verificat sirenele, dacă știu câte se aud și până unde, dacă au pregătite sau știu măcar unde ar trebui să fie acele buncăre, dacă știu pe câte puncte de prim ajutor se pot baza, etc , etc…

Avem altă soluție? Not found!