Etichete

, , , , , ,


46458633_284119402233957_6281465450802970624_n.jpgSunt sigură că nu odată ați văzut articole publicitare în ziarele locale. Cu chenar, cu poză și cu un text ademenitor. Doamnele din poză dezleagă farmece, blesteme, aduc spor în case și afaceri, dezleagă cununii legate, vindecă…

Am sunat la întâmplare la una dintre ele: Ioana. Prima reacție a fost : ”Nu sunt în Mureș!” Și atunci cum rămâne cu problema mea?! ”Prin poștă!” a venit răspunsul prompt.  Și cu plata? – continuam să fiu curioasă. ”Nu vă faceți griji, am cont la Raifaizăn.”

Dacă ne-am înțeles asupra acestor date nesemnificative, bună comerciantă cum e, că doar e vorba de comerț, m-a întrebat: ”care e problema mea?”

I-am zis că problema mea se află probabil la rubrica ”etc”, deoarece nu e printre cele scrise în articolul publicitar. Și m-am descris ca fiind una foarte scundă și cu multe zeci de kilograme în plus. ”Așa. Nu e nicio problemă. Am eu o plantă specială. Trei săptămâni urmați sfatul meu. Mâncați fără prăjeli, vă dau eu un fluturaș. Nu o să slăbiți zece kg dintr – una așa, ca să nu vă dăuneze. Stomacul trebuie să se obișnuiască…”

Și a urmat o descriere a unei zile în care stomacul meu e stresat și are nervi și mâncând încerc să mă liniștesc și atunci mănânc mai mult decât ar trebui. ”Dar cu planta asta specială stomacul n-o să vrea, piere pofta de mâncare, dar nu de tot, o să lăsați în farfurie, n-o să mai puneți încă o cană de cereale și o să aveți vitamine și minerale de care aveți nevoie.”

Auzind un asemenea text, nu puteam să n-o întreb de unde știe toate astea? ”E secretul meu” Și planta specială?  ”Oh, dacă ați ști! (oftează) Odată pe an o aducem de foarte departe, o punem la uscat și trebuie urmat sfatul meu , vă scriu eu pe fluturaș.”

Nu are rost să redau toată convorbirea. Pe scurt: Ioana mi-a zis că  are cabinet în Mureș, că acum se află în Prahova la o lucrare – se auzeau mașinile, cabinetul fiind pe stradă probabil, că la Mureș are ocupată deja toată luna de pe 1 până pe 21 octombrie, dar că nu știe când vine pentru că acolo în Prahova are foarte mult de lucru. Pentru a începe lucrare avea nevoie de un nume și de o fotografie, dar ”să puneți și kilogramele în plic.”

Cât mîă costă afacerea? Două milioane pe trei săptămâni. Rămânem să o sun când mă hotărăsc și să începem lucrarea.

Am sunat la Ramona. Întâmplător nu se află nici ea în oraș și nici măcar prin apropiere, ci tocmai în Satu Mare, îmi spune după o ușoară ezitare. Lucrarea se face prin telefon, 7-8 ședințe, dat fiind kilogramele mele în plus e o lucrare de durată. Deschiderea mă costă 2 milioane, nu poate să-mi spună de pe acum cât mă va costa, dar dacă am zece milioane (oferta mea) crede că ar fi de ajuns. Prin poștă și prin telefon. Lucrarea e garantată.Că portofelul ar slăbi considerabil asta e cert!

Mai sun la o tămăduitoare și nu mă miră deloc că fiind atât de solicitată nici ea nu se află în oraș. dar coincidența face că se află tot în Prahova. Săracii prahoveni, legați, blestemați și cine știe cum or mai fi dacă e nevoie de cel puțin două tămăduitoare în același timp. Plantele Nicoletei sunt mai ieftine, aduse din Grecia, tot de departe, costă 250-300 de mii de lei, dar are și în sticluță leacuri  de 500 de mii. Plantele sunt verificate, leacurile nu, dar nu dăunează. ”Că de ar fi dăunătoare, vă dați seama, am face pușcărie, stați liniștită, n-o să pățiți nimic. Și eu sunt gurmandă, slăbesc, mă-ngraș. ”

Și cât costă leacul? ”Pe patru săptămâni ar fi 700 de mii.” E acceptabil prețul, zic. Colega cerea două milioane. Cu afirmația asta am stricat totul. M-a expediat să merg mai întâi la medic. ”O fi ceva la o gleandă (nu , nu e greșeală!) de asta hormonală, după aceea vă trimit coletul. Da, da”-era de acord cu orice numai să scape de mine.

Stau acum și mă întreb, câți ”desculți” pot fi fraieriți de tămăduitoarele astea cu telefoane mobile, conturi la bancă și ceaiuri medicinale, care dezleagă vrăji, blesteme cu sfaturi trimise la pachet?

(Publicat în 2007 în ZIARUL DE MUREȘ)