Etichete

, , , ,


Erika.jpgȘtirile apărute la sfârșitul anului trecut anunțau că pensiile vor fi distribuite pe card bancar tuturor pensionarilor, începând din 1 ianuarie 2019. Decizie irealizabilă din mai multe motive, cel puțin pe moment. Dacă pe vremea răposatului, dar și sub alte guvernări post decembriste, pensiile erau distribuite cu câteva zile înainte de sărbători, guvernul actual nu a dispus așa ceva. Ba mai mult, la început de an nou, a tăcut chitic când oamenii așteptau degeaba poștașul.

Potrivit modificărilor recent introduse de guvernul Dăncilă, o parte a pensionarilor își primesc pensiile în prima decadă a lunii, toate pensiile fiind acordate până la jumătatea lunii. Cele două zile libere la început de an nou au dat peste cap rânduiala obișnuită a vieții pensionarilor din România. Zilele au trecut în așteptarea poștașilor care sunau pe la uși, dar numai pentru a aduce avize de plată. Nu și banii cuveniți după anii munciți.

Tabăra mută a milioanelor de bătrâni care pun bănuț peste bănuț ca să poată plăti din timp dările către stat, stând la cozi interminabile, aștepta în tăcere. Mai ales după sărbători pentru bugetul oricui contează chiar și o zi de întârziere, dar o săptămână? Tăcerea din partea Poștei Române nu prevestea nimic bun. O știre la un post local de radio vorbea de două zile de întârziere, apoi presa națională repeta timid știrea, dar zilele treceau și nimeni nu știa ce se întâmplă.

În cele din urmă, pe 5 ianuarie, ministrul muncii a declarat că întârzierea ”e justificată”, că doar luna aceasta e vorba de un decalaj de 2 zile, pentru că Trezoreria a fost închisă pe 1 și 2 ianuarie! În realitate decalajul e cel puțin de șapte zile! Mă gândesc că se întâmplă pentru întâia oară că Trezoreria se închide de sărbători creând asemenea probleme. Cu burta plină și calculând noile creșteri salariale pentru cei aleși, explicația ministrului și reacția Poștei sunt de un cinism rar întâlnit.

Judecând la rece, poate fi și un alt motiv în spatele întârzierilor. Dacă pensionarii încă în stare bună de funcționare, trăitori în orașe unde există sucursale de bănci și sunt și bancomate destule, așteptând atâtea zile fără să știe când și dacă mai vine pensia, ar trece de la Poștă la varianta cu cardul? Pentru că ministrul a menționat că doar cei care primesc banii prin Poștă îi primesc cu întârziere! Poșta de ce n-ar fi interesată de distribuirea pensiilor, dacă nu mai vând nici plicuri și hârtie de corespondență? Cu ce se mai ocupă ? Sau Poșta e doar țap ispășitor în toată povestea asta și în realitate am ajuns la fundul sacului?

În orice țară civilizată unde bătrânii sunt respectați, cineva ar fi anunțat din timp că se va închide trezoreria și pensiile vor fi distribuite cu 2 zile întârziere, deși asta ar fi însemnat o bilă neagră guvernului care nu poate gestiona o asemenea situație. Și în decembrie 1 și 2 au fost zile nelucrătoare, dar pensiile au fost distribuite imediat în prima zi lucrătoare. De data asta pensionarii au fost duși cu zăhărelul!

(Publicat în Punctul 716)