Etichete

, , ,


Pengo1.jpgJurnalistul clujean Pengő Zoltán (foto) va porni în această toamnă într-o călătorie pe urmele tibetologului, Kőrösi Csoma Sándor , realizatorul marelui dicționar Tibetan. La  două secole de la călătoria tibetologului din 1819, jurnalistul va urma traseul parcurs de Kőrösi, cu mici modificări.

zanglaikolostor.jpg

Pornind de la Aiud,  va călători prin Bulgaria, Turcia, iar din Teheran va relua ruta  parcursă de tibetolog: Kabul, Lahore, Amritsar, Leh și se va opri la mănăstirea Zangla (foto) unde potrivit myhimalaya.com Kőrösi Csoma a petrecut 18 luni. Jurnalistul va ocoli astfel localitatea Dargiling, unde se află mormântul lui Kőrösi Csoma, considerând mai importantă vizita la mănăstire.

51926015_256656298561287_365457762194292736_n (2).jpg

Călătoria de 7000 de kilometri va dura 9 luni, dacă jurnalistul va mărșălui zilnic 35 de kilometri, în general având  câte o zi de odihnă pe săptămână. Desigur Pengő  își rezervă dreptul de a folosi mijloace de transport în locurile periculoase pentru un călător singuratic. ”Noi în Ardeal trăim în lumi paralele, noi știm mai multe lucruri despre români, pe când ei știu mai puține lucruri despre noi”, a declarat jurnalsitul, care își propune ca pe teritoriul României în fiecare localitate mai mare să țină o conferință de presă  despre tibetolog. Pe rucsacul lui va purta steagul României –pentru că e cetățeanromân și al secuilor, în cinstea tibetologului, care a fost secui.

Kőrösi Csoma Sándor (1784-1842)

Călătoria la care se pregătește de douăzeci de ani, va fi prezentată pe facebook cu relatări pe 3 limbi, română, maghiară și engleză, dar pentru asta mai caută sponsori.

Sursa maszol.ro