Etichete

, , , ,


DSC_6043-150x150.jpgUna dintre structurile aparținătoare Grădiniței Dumbravă Minunată este Grădinița Pițigoi, situată pe Bulevardul 1 Decembrie 1918, la numărul 89. O clădire veche pitită între blocuri adăpostește cele trei grupe conduse de coordonatoarea Rozalia Ferenczi. Grădinița funcționează cu program normal, de la 8 la 12. Coordonatoarea, două educatoare și o îngrijitoare se ocupă de cei 72 de copii cu vârsta cuprinsă între doi ani jumate și șapte ani. Grădinița a fost înființată în 1983, după procedeul vremii a fost denumită Grădiniță cu Program Normal nr. 2, iar din 2005 poartă denumirea Pițigoi.

La  început a fost  Hodoșa
Ferenczi Rozalia, educatoarea cu 32 de ani la activ în învățământ după absolvire a fost repartizată la Hodoșa, o comună în drum spre Sovata, unde a lucrat 5 ani, după care au urmat cursuri de perfecționare, examene de grad și un curs de management la București organizat prin Casa Corpului Didactic în 2003. Un destin profesional asemănător – cu modificările aduse de anii postdecembriști – are și educatoarea Nemes Reka Orsolya. După absolvire a lucrat 4 ani la Grădinița nr. 15, iar de 4 ani lucrează la Pițigoi. „Îmi plac copiii, se destăinuie tânăra educatoare, prin copii am cele mai mari succese, iar  eșecurile nu mai contează”. La întrebarea unde ar vrea să fie peste 5 ani, a răspuns convinsă: „Tot aici. Și asta nu înseamnă plafonare, înseamnă că realizarea mea profesională se cunoaște prin rezultatele obținute în educația copiilor.”

De ce Pițigoi?

DSC_6044-150x150.jpg„Acest nume nu a fost ales întâmplător, chiar avem pițigoi pe aici!”, ne explică Rozalia Ferenczi, coordonatoarea grădiniței. „Cei de la Milvus au pus colivii pentru pițigoi. Când e vreme bună, din primăvară, tare frumos se aude cântecul lor”, precizează ea în timp ce o liniștește pe cea mai nouă membră a grădiniței, Birta Dora Arany, care poartă o brățară și e cu ochii pe geam să vadă când apare mama sau tata ca să o ducă acasă. Întrebată de unde are brățara, fetița de 2 ani jumate răspunde hotărâtă: „pur și simplu o am, nu e de nicăieri!”

Aquaserv și  Milvus
Grădinița funcționează cu program ecologic. „Ținem legătura cu Asociația Milvus, cu Aquaserv și cu toți cei care sunt preocupați de problemele zilelor noastre cu privire la ”mediu”, continuă educatoarea să prezinte activitatea grădiniței Pițigoi. În parcul amenajat din spatele clădirii se află un lot experimental pe care copiii învață să cultive plante pentru pițigoi, ca să nu mai plece de la ei. Împreună cu cei de la Aquaserv au organizat excursii la țară, activitate despre care s-a scris prin ziare la vremea respectivă.

Renovări și sistem de alarmă

„Exteriorul grădiniței a fost renovată în 2006, cu un an în urmă a fost zugrăvit interiorul, de fapt de 5 ani tot renovăm, dar e veche clădirea, ar trebui reabilitată-continuă educatoarea. A fost amenajată baia, chiuvete, apă caldă, toate au fost făcute din sponsorizări de la Aquaserv. Am schimbat vestiarul, dulapurile ce miroseau de vechime”, povestește coordonatoarea despre realizările ultimilor ani. Tot cuvinte de laudă are și despre colaborarea cu părinții copiilor care ajută foarte mult, fiecare cu ce poate și ca exemplu ne da un părinte care le- a montat un sistem de alarmă, după ce în vacanță de vara grădinița a fost călcată de hoți. Primăria nu poate plăti paznic pentru grădiniță, e prea mică grădinița, așa că soluția cea mai bună a fost sistemul de alarmă.

Aparat de tăiat iarbă

Spre lauda celor de la grădiniță este și faptul că au câștigat la concursul „Cel mai frumos brad împodobit” un premiu întâi atât de consistent încât și-au procurat un aparat de tăiat iarbă. Părinții vin cu rândul și ajută la amenajarea parcului și la întreținerea ierbii din curte.

Micimacko-Winnie the Pooh
Prima grupă vizitată este cea a Ursuleților, unde i-am găsit doar pe băieți pentru că fetele erau la ora de balet. Cei nouă băieți se jucau cu mășinuțe și trenulețe pe lângă clădiri construite din piese Lego. L-am întrebat pe unul dintre ei ce vrea să se facă, iar Reman Attila, cu o mașinuță de poveste în mână mi-a răspuns: „vreau să mă fac tătic!” La cei trei ani ai săi, e o decizie destul de fermă! În colțul cu jucării Akos și Istvan stau cu ursuleții în brațe și nu vor să declare nimic!

Grupa Iepurașilor
Într-o încăpere spațioasă, încălzită de o sobă de teracotă, iepurașii stau pe covoare  groase și învață despre mijloacele de transport pe uscat. Mașinuțe de toate culorile și mărimile, trenulețe, tancuri, tractoare și câte și mai câte  trec rând pe rând prin mânuțele copiilor care cântă și recită poezii despre mijloacele de transport. Ghicitori și zicale, toate referitoare la mașini și la căruțe, la trenuri și la cărucioare!
Într-o clipită jucăriile sunt reașezate la locurile lor iar copiii se prind în horă și cântă și dansează. Apoi se pregătesc de lecția de balet. După Grupa Micimacko-Winnie the Pooh și  grupa Cățelușilor vine rândul Iepurașilor. Papuceii sunt schimbați cu opincuțe, apare „tanti de balet” cu radiocasetofonul și începe una dintre lecțiile cele mai așteptate de copii.

Șofer de Tir sau polițist 

Întrebați ce vor să se facă iepurașii când vor crește mari, fiecare a zis câte o meserie, de regulă ce-și mai aminteau din lecțiile trecute. Tema lecțiilor din ultima perioadă fiind despre mijloacele de transport, era de așteptat ca baăieții să vrea să se facă șoferi de Tir. Izsak Attila, un băiețel de 7 ani, veteranul grădiniței vrea să se facă polițist. Pe când să-l felicit că în sfârșit e cineva care vrea altceva decât șofat, îmi explică alegerea: „Vreau să mă fac polițist pentru că îmi place să conduc mașini frumoase, și îmi place să fiu polițist!” L-am mai întrebat: „ce fel de mașină vrei să conduci?” Nu aș fi ghicit nici într-o mie de ani! „Vreau să conduc un Chevrolet verde!” De ce Chevrolet și de ce tocmai verde, n-am reușit să aflu. O fetiță  din grupa Iepurașilor, Peterfi Adrien nu vrea nici mai mult, nici mai puțin decat rockeriță să se facă, dar nu orice rockeriță, ci un star de-a dreptul!
Se apropie ora prânzului. Una dupa alta,  bunicuțe și mămici vin să-și ia copilașii acasă. Fericiți de revederea cu cei dragi, copiii povestesc ce au mai învățat astăzi sau ce au primit la gustare… Ne retragem, ne așteaptă ursuleți și cățeluși de la o altă grădiniță!

(Publicat în februarie 2008,  în Zi de Zi)