Din titlul de mai sus chiar și neavizații ar înțelege că e vorba de o întrecere sportivă în care doi sportivi au ajuns pe podium și nimic mai mult. De aceea l-am căutat pe antrenorul de tenis Adrian Struțu, de la Clubul A&A din Târgu Mureș, cu rugămintea de a ne povesti despre Tenis 10 și să ne spună cine sunt căștigătorii.

Rep.: Pentru început, ce înseamnă Tenis 10FRT?

A.S: Programul tenis 10FRT face parte din programul oficial al Federației Internaționale de Tenis destinat copiilor între 4 și 10 ani. Scopul programului este de a descoperi cât mai timpuriu tenisul, supranumit sportul alb, de a – i ajuta pe copii să învețe elementele tehnico-tactice cu ajutorul echipamentului de joc și al terenului adaptat vârstei.

Rep.: Ce înseamnă echipament și teren adecvat vărstei?

A.S.: Terenurile sunt de dimensiuni mai mici, filee mai joase, rachete mai scurte și mai ușoare. Mingi mai mari. Astfel în faza de inițiere tenisul devine mai ușor, mai distractiv, mai sănătos pentru cei mici, antrenați în diferite coduri de culori.

Rep.: Ce semnificație au codurile de culori?

A.S: Tenis 10FRT se desfășoară în trei etape de coduri de culori: Roșu, portocaliu și verde. Vârsta recomandată pentru nivelul roșu este între 5-8 ani, suprafața terenului de 11-13m lungime și 4-6 m lățime. Mingea e mai mare, de 8-9 cm diametrul, mai decomprimate decât mingile pentru adulți. Se recomandă folosirea rachetelor de 43-58 cm, înălțimea fileului să fie de 80-84 de cm.

Rep.: La nivelul Portocaliu?

A.S: Vârsta recomandată pentru nivelul portocaliu este de 8-10 ani, crește suprafața terenului, scade diametrul mingii, cu 50% mai decomprimată decât mingea pentru adulți, crește înălțimea fileului, cresc și dimensiunile rachetelor.

Rep.: Iar la nivelul verde?

A.S: La Nivelul verde copiii de 9-10 ani joacă pe tot terenul de simplu, mingile verzi sunt de 7-8 cm diametrul, cu 25% mai decomprimate decât mingile pentru adulți, fileul ajunge la înălțimea clasică a fileului pe terenul pentru adulți, adică 0,914m.

Rep.: Ați participat în 30 martie anul curent la o competiție Tenis 10 cu sportivi de la clubul A&A

A.SEste vorba de o competiție importantă, Turneul MPG Tenis 10 este Turneul Campionilor, un fel de turneu de Grand Șlam al copiilor, la care participă cei mai buni copii din țară.

Rep.: Câți copii ați avut înscriși în turneu?

A.S.: Clubul nostru a participat cu patru sportivi: Mailat Gotea Florian, Miclea Sorina, Nagy Olivia și Condrea Raul. Aceștia au reprezentat cu succes clubul și orașul Tîrgu Mureș, obținând două locuri unu. Mailat Gotea Florian locul unu la Nivelul Roșu și tot locul unu Miclea Sorina la Nivelul Portocaliu.

Rep: Un mesaj în încheiere?

A.S.: Le mulțumim copiilor și părinților care ne susțin zi de zi și îi asigurăm că vom face tot ce ne stă în putere ca să continuăm șirul reușitelor de până acum și visele frumoase să devină realitate!

Rep.: Vă mulțumesc și vă urez succes!

A consemnat E.M