Turnul și clădirea albă a bisericii se văd de departe, dar nu am fi în zona în care ne aflăm dacă nu ar trebui să urcăm pe niște serpentine până la ea. Coloana de mașini pune stăpânire pe toate locurile de parcare din jurul bisericii. E timp frumos. Soarele ne urmărește cu căldură, de parcă n-ar fi fost ascuns de după nori cu ceva timp în urmă.

Alaiul intră în biserică. Unii fac semnul crucii cu mare viteză, alții intră în Casa Domnului de parcă ar intra la vecinul, neinvitat. La primărie pentru început s-a intonat imnul, aici se cântă Cristos a înviat! E o bisericuță frumoasă, probabil și mai împodobită cu această ocazie. Doi preoți vor oficia cununia civilă. Ei stau în mijlocul sălii lângă o masă cu lumânări, o carte mare cu coperți aurite, două coroane de aur…ceva mai în spate, la dreapta e cantorul, bănuiesc, o voce deosebită, cu sonoritate aparte ce imită și ecoul microfoanelor… Singur reușește să cânte ca un cor bărbătesc. Se citesc texte religioase, se spun rugăciuni. Uneori se roagă tot alaiul de nuntași, unii fac cruce cu întârziere sau din proprie inițiativă, la auzul unor cuvinte. Cei doi fotografi fac poze, filmează, dar sunt și enoriașe care fac selfie cu telefoanele între două rânduri de cruci schițate cu evlavie. Nu le-am pe asta, așa că stau cuminte în rândul doi, pe un jilț rezervat unui personaj cu nume ilustru și particip ca la un spectacol. Nu greșesc mult, pentru că la sfârșit se și aplaudă!

Din tot ceremonialul am înțeles că preotul, dând exemple din textele sacre, vrea să le bage în cap mirilor, că femeia trebuie să se supună bărbatului. A repetat de câteva ori, dând ca exemplu niște nume ciudate și le-a urat mirilor să facă niște copii frumoși. Dacă primarul a reușit să-mi stroarcă lacrimi, nici proetul nu s-a lăsat mai prejos. Le-a explicat celor adunați că de acum încolo nașii se angajează să aibă grijă de cei doi, că părinții nu vor mai putea, fiind departe și fără putere, bine că nu ne îngropa deja!

Un nou rând de urări de bine, pupături și sesiune foto în fața altarului. Tunelul de flori sub care trec mirii e ceva mai mic decât era cel de la primărie, dar ploaia de orez o ia prin surpindere pe mireasă!

Și abia de acum va urma punctul culminant: petrecerea la un restaurant select, cu piscină, bar deschis, candy bar, orchestră și solistă, foc de artificii și invitați pe măsură!