Suntem la câteva minute de mers cu mașina de acel restaurant select unde vom petrece alături de proaspeții însurăței. Ploaia a stat, norii s-au împrăștiat și soarele ne-a zâmbit din nou de parcă n-ar fi lipsit nicio clipă din peisaj.

Obiceiul de aici cere ca mirii și nașii să -i întâmpine pe nuntași la intrarea în sală cu câte un pahar de șampanie.” Aprozii” îi conduc apoi la locurile lor, la mesele numerotate. Nuntașii se lasă conduși, ținând în mână paharul cu picior înalt din care ies ghemotoace de fum alb… gheața carbonică.

Mesele sunt mari, rotunde astfel că nimeni nu va fi așezat la colț, eliminând astfel riscul să nu se mai însoare! Pe fiecare masă în mijloc e un suport mare plin cu trandafiri albi. După numărul tacâmurilor nuntașii se pot aștepta la un meniu bogat! Curioșii îl pot studia. Elegant realizat, ceva mai mic decât o coală de A4, cartonul alb îndoit pe copertă are un buchet de trandafiri, inițialele mirilor și data evenimentului. Pe verso urarea de poftă bună, iar pe dinăuntru într-un chenar roșu, marcat cu două buchete de flori, meniul.

Chelnerii nu se lasă așteptați, cum apare cineva la masă, cum este întrebat dacă dorește ceva de băut. O muzică ambientală pregătește atmosfera pentru petrecere. Sala se umple ușor, toate mesele din stânga și din dreapta mesei mirilor sunt ocupate. La mijloc e ringul de dans, lângă intrare e orchestra, vizavi cu masa mirilor frumos împodobită.

Deodată se face liniște, doar câteva secunde, ca omul să observe că s-a schimbat ceva și să fie atent la ce avea să urmeze. Becurile s-au stins, toată sala a fost cuprinsă de o lumină violacee, ringul de dans inundată de valuri albe de fum greu de gheață carbonică în care mirii au dansat pe melodia Direcției 5, ”Am știut”. Un dans frumos, care se termină cu mireasa ridicată în brațe, rochia și voalul rotindu-se în jurul ei deasupra valurilor de fum…o scenă memorabilă, imortalizată de un fotograf vigilent.

După aplauzele publicului luminile s-au aprins și în acordurile Marșului Radetzky de Johann Strauss seniorul, de undeva din dreapta sălii a mărșăluit plutonul de chelneri, care după turul de onoare în jurul ringului de dans, salutând în fața mesei principale, au dispărut ca să revină cu platourile pline cu aperitive.

Un platou frumos aranjat, plin cu gustări care mai de care mai apetisante, cu nume sonore: pateu de curcan cu bacon și ou de prepeliță, triunghi de brânzeturi cu nucă, lângă o bucată de coppa din Parma (specialitate de șuncă), spinata calabreze piccante (sortiment de salam), pecorina di pomodore secchi (felii de roșii uscate), rulou de dovlecel cu cremă de brânză și somon afumat, icre de știucă și de crap, mozzarella din lapte de capră, mix de salată cu prosciuta crudă, strugure cu cremă de brânză și crustă de verdeață, salată de pui berlineză pe frunză de andivă, mușchiuleț Montana și niște pâinici albe, servite la discreție.

Muzica ambientală din timpul mesei a fost urmată de o muzică săltăreață, o horă în care s-au prins foarte mulți, de la mic la mare, rotindu-se și mișcându-și picioarele într-un ritm și după un scenariu pe care n-am reușit să-l învăț.

După horă sau sârbă-nu văd diferența, responsabilii cu muzica au revenit la melodii mai pașnice, astfel că m-am trezit valsând pe acordurile lui Dmitri Shostakovich – The second waltz, apoi am dansat și noi pe melodiile Direcției 5 și dacă atâta mișcare a făcut loc pentru următorul punct din meniu, chelnerii au servit o bucată de Butterfish file de o culoare roz-portocaliu pe un pat de fasole verde cu mix de semințe și o bucată de lâmâie. Dumnezeiesc sau demențial-ar putea exclama oricine în funcție de crezul la purtător.

Între timp pe ringul de dans a apărut cântăreața…am reținut că ”atât de bine arată fata că-i vine să-și lase nevasta”, din când în când ne aminteau că mireasa e cea mai frumoasă, apoi să trăiască nașii, socrii și iar s-au prins în horă…Apoi a apărut un grup de nuntași de undeva din Gorj! Trei bărbați s-au prins într-un joc infernal. Ceterașii trăgeau din ce în ce mai repede arcușul peste coarde, dansatorii își mișcau picioarele într-un ritm amețitor, tot mai repede, mai repede …de parcă ar fi sărit pe jar incins cu picioarele goale!

După încă o horă mai calmă – mai ales după gorjeni, ziceam că ăștia de abia de se mișcă…a venit felul trei din meniu. Sărmăluțe din alea mici cât degetul mic de la mână, unele în foi de varză și altele în frunză de struguri, lângă o bucată de mămăliguță gratinată învelită în bacon, cu smântână și ardei iute, la alegere sau împreună.

Muzică, dans , voie bună și au adus rulada din ceafă de porc cu afumătură și bacon în sos de hribi și rulou de piept de pui cu spanac, mozzarella și cherize, cartofi gratinați și separat salata. mix de varză albă , roșie cu morcov , țelină și măr.

Băuturile se aduceau la masă la cerere, dar stimatul nuntaș se putea delecta și lângă piscină, în curte, la open bar. Doamnele și domnișoarele și-au căutat de lucru pe lângă candy bar și își umpleau farfuriile cu vârf, alegându-și din zeci de feluri de prăjiturele. La open bar fiecare își alegea ce voia: Chivas Regal, Bailey’ s, vodka , suc de mere, gin tonic, Campari Orange, Martini, Spritz, Cuba Libre, Bere cu și fără alcool, Vin Alb din Cramele de la Recaș, Fetească demisec de la Castel Huniade, răcoritoare de care voiai: Coca Cola, Fanta, Sprit, apă plată sau minerală și cafea-absolut necesară fiind nuntă de noapte!

La un moment dat am fost invitați în curte, la un superb foc de artificii, început foc cu foc, mai timid, ca apoi să-și dea drumul în umbrele multicolore ce acopereau tot cerul și când credeai că asta a fost ultimul, au mai fost alte câteva primite cu ovații și onomatopee admirative.

Dans, dans, dans și hore.

Alt moment cu artificii a fost cu tortul mirilor…Chelnerii ne-au adus apoi la masă câte o felie delicioasă …

Unii își făceau poze hazlii la un aparat, alții se pregăteau de plecare lăsând plicul și urările la masa mirilor.

S-a dansat Brașoveanca, sărba studenților , s-a cântat și s-a mai dansat, în timp ce pe afară începea o nouă zi, lăsând cortina peste o nuntă reușită, și frumoasă, cum alta ca ea, n-am mai văzut!