În urmă cu patru ani s-a răspândit vestea că toate contoarele de apă (apometre) vor fi înlocuite cu contoare electromagnetice cu module radio, grație unui Program European de Mediu, o investiție de câteva zeci de milioane de lei, ce va permite citirea contoarelor de la distanță. Asta ca un supliment peste calitățile incontestabile de a măsura cu precizie, de a fi dotat cu sistem antifurt (adică posibilitatea de a sesiza organele prin oprire imediată a apei în caz că cineva ar încerca să schimbe ceva la contorul minune.)

La vremea respectivă Aquaserv se lăuda că orașul nostru va fi al treielea din țară care beneficiază de contorul care ne-ar scăpa de certurile inutile între locatari și asociațiile de locatari iscate de plățile suplimentare din cauza diferențelor măsurate de contorul din apartament și cel de branșament. Montarea contoarelor se făcea gratuit.

Între timp firma care verifică și schimbă contra cost (periodic ) contoarele din apartamente a început montarea unor contoare -radio, contra cost deasemenea.

Nedumerirea mea de unde vine? Vă spun acum. L-am zărit din nou pe nenea, care, înarmat cu un târnăcop, saltă capacul de pe gura de canal (cămin) și cu lupa cu lanternă luminează contorul de apă. Dictează cifrele unui alt angajat care notează de zor cu pixul pe caietul din dotare, apoi trec la următorul contor. Dacă un contor (radio) se citește cu lupa de la un metru distanță, cum se citește contorul vecinului de la patru? Undele radio bat la 6m – cel puțin așa ziceau la vremea respectivă. Și atunci, nu pot decât să mă gândesc că, o parte cel puțin din cele 15 mii de contoare inteligente, s-au pierdut pe drum!