Întâmplător am nimerit pe un link de pe care am putut urmări un film de scurt metraj. intitulat ”Un loc mai bun.” N-am știut nimic mai mult decât titlul și mi-a și trecut prin minte: tipic, e film românesc, beznă și imediat vine și secvența cu ciorba sorbită zgomotos!

Întunericul a rămas, se întrezăresc însă luminile orașului, și un tip abțiguit, care hălăduiește pe șapte cărări, umple ecranul. După primul colț e acostat de un găligan care se dă tâharul dur, dar nu prea-i iese. Trecătorul e de o naivitate debordantă, iar discuția între cei doi e mai mult decât surprinzătoare. Aș zice că e o discuție în curtea școlii, deși negocierea cu țigările ascunde de fapt o gravă problemă socială.

Pe scurt, (și mai scurt decât scurt metrajul), dacă tâlharul ar sparge geamul primăriei cu o piatră, ar putea fi luat și închis vreo cinci luni, avân mâncarea și cazarea asigurată pe timpul iernii. Ar fi un loc mai bun, categoric, numai că ironia sorții vine cu un alt scenariu. Turmentatul își recuperează țigările și după ce cheamă poliția pleacă. Tâlharul sparge geamul și așteaptă să vină mașina poliției, care se apropie cu semnalele acustice și girofarul pornite…Omul așteaptă cu mâinile ridicate, pe strada întunecată și goală. Sirenele se aud din ce în ce mai tare. Mașina poliției se apropie și trece mai departe…

Cel care nu are noroc dimineața, nu prea mai are nici seara! Discuții, desigur , pot fi cu duiumul. Mâine…

……………………………………………………….

Scenariul și regia: Andi Gherghe.

Interpretează: Csaba Ciugulitu și Cristi Bojan.

Eveniment realizat în cadrul festivalului FORMA 2 – Cultural Local

Organizator: 3g HUB

Parteneri: K’Arte și Noiseloop Studio

Sponsor: REEA

Proiect realizat cu sprijinul Ministerului Culturii.