Etichete

, , , , ,


În naivitatea mea, am putut să cred că războiul e ceva atât de odios, atât de josnic, încât omul modern nu și-ar permite să mai coboare la nivelul lui!

Văzând imaginile despre ororile Celui de- al Doilea Război Mondial, am crezut că așa ceva nu are cum să se mai repete! Nu poate fi omul modern atât de prost! Ce folos să distrugi? Să ucizi? Cui prodest?

Am mai crezut că doar noi, cei care am trăit într-un stat comunist suntem atât de naivi, atât de spălați pe creier, încât să ne lăsăm amăgiți de povești de adormit copii.

La noi era locul unde nu se întâmpla nimic (rău), unde nu deraiau trenuri, nu picau avioane, nu se ciocneau mașini, nu se întâmplau accidente de muncă. Toate astea se întâmplau doar în occidentul decadent. Acolo erau oamenii răi, huligani, drogați …de la care nu trebuia să luăm exemplu.

După acel decembrie 89 – când am simțit că mi se ia cocoașa invizibilă de pe spinare-, mi s-au deschis ochii, am încercat să înțeleg ce se întâmplă în lumea asta mare. Încă de pe atunci am început să-mi pun niște întrebări, la care n-am primit răspuns nici până azi.

De pildă…ce mi s-a părut bizar. Pe balconul, iluminat ca ziua, al clădirii din capitală, unde stăteau foștii tovarăși, revoluționari sau domnii originalei noastre democrații…Nu vi se pare ciudat că în timp ce în piață cădeau civili, neînarmați, de acolo sus, de unde se striga ”nu trageți” n-a fost nimeni rănit? Teroriștii ce aveau cu tinerii din stradă? Cine erau teroriștii? I-a văzut cineva?

Anii au trecut și…Am înțeles cu câtă ușurință pot fi manipulați oamenii. Îndoctrinați de acasă, din școli, la început din lecturile alese la întâmplare, apoi din ce în ce mai mult din lipsa lecturii…Analfabeții funcționali cu studii la zi pe paginile de socializare!

Unde dai și unde crapă, câți n-ar fi în stare să sară la bătaie numai pentru că n-au înțeles ce tocmai citiseră! Din fericire, bătaia online încă nu doare!

Devenind din ce în ce mai superficiali, în numele democrației și a toleranței, vestita căruță a Cronicarului, ( nu-i dau numele și nu zic la ce echipă joacă), se pare că a dat de vale și nu se mai poate opri!

Am ajuns o turmă de oi care execută orbește, nu judecă, nu înțelege și cea care behăie contra trendului, hulita oaia neagră, e redusă la tăcere.

E posibil ca unii să fi uitat deja. Nu intru în detalii. Ați observat poate că nu ni se mai spune să ne spălăm pe mâini? Am început să bem doi litri de apă…să evităm excesul de zahăr, sare și grăsimi…Reclamele abundă de soluții minune. Același supliment alimentar cu efect instantaneu ba la constipație ba la diaree. Un nas înfundat, o tusă eventual, o migrenă? O tabletă și ești ca nou! Câte o farmacistă mai apare, zâmbind, dar medicii nu mai sunt în linia întâi.

Dar ce să vezi?

Tocmai când am fi respirat ușurați, știam și data de la care vom putea circula fără masca FPP2, ne lovește altă belea! Să nu fim nevoiți să ne luăm măști contra gazelor acum! Să nu le dau idei, ziceți?

Râdem și glumim, dar nu-i de râs!

Acum când scriu acest editorial la câteva sute de kilometri, din păcate din ce în ce mai aproape de granițele țării, mor oameni! Îi ucide un război absurd, anacronic!

Să te culci seara, visând la ziua de mâine, când să ne vedem și noi de viețile noastre și să te trezești dimineața că la granițele țării e război! Unul real, nu un joc video!

Bineînțeles că nu-ți vine să crezi! Secolul XXI, pentru Dumnezeu! Țări civilizate! De ce nu se pot înțelege la masa tratativelor dacă au probleme?

Omenirea suferă de miopie! N-a(m) văzut picior de terorist. N-a(m) văzut ..un micro terorist. Și nu vede(m) nici motivul. Din păcate, dacă vom continua în ritmul ăsta, nu vom mai vedea nimic! Nu va fi nici cine să vadă și nici ce să vadă!

Să sperăm că n-am dreptate!