Etichete

, ,


Zice lumea că înainte de 89, consumul de energie electrică se plătea în două feluri. Paușal-dacă nu aveai contor sau exact cantitatea consumată, dacă aveai unul.

Cititorul -incasator trecea pe la casele oamenilor, odată la trei luni, citea indexul de pe contor, îl nota într-un registru, apoi făcea pe loc calculul și rupea chitanța celui care plătea pe loc, sau lăsa un aviz de plată celui care nu avea bani sau nu era găsit acasă.

Cum de putea calcula pe loc consumul? Simplu. Diferența dintre cele două citiri nu trebuia decât înmulțită cu prețul energiei electrice! Și prețul kilowhatului nu era ținut secret!

Revenind la oile noastre,….iată cum stă treaba.

După liberalizarea prețului la energie, degeaba ai avut contract nou cu furnizorul, a început caruselul facturilor. O bâlbâială de zile mari!

Două luni la rând nicio factură. Apoi două facturi în două zile consecutive. Apoi mesaj: nu aveți de plată. Două facturi stornate. Apoi factură de -20 de bani. Apoi din nou factură emisă cu data din ianuarie, primită la sfârșit de februarie…Și din nou facturi care -ți taie răsuflarea! Toate bâlbâielile au apărut și dispărut apoi fără urmă de pe siteul furnizoului unde am un cont de abonat.

Atât de conștiincios intrețin spațiul rezervat facturilor mele și atât de des fac curățenie încât puteam să și uit ce și cât am plătit!

Părerea mea: când îți ia atât de mult timp și ai nevoie de atât de multe cuvinte, și încercări…ceva nu pușcă!

Abia la sfârșitul lunii ar expira anul, dar pe factura din februarie avem deja prețul dublat la kilowhat!

Fiind weekend, mă opresc aici. Data viitoare le voi lua la puricat!