Exercițiul EU Modex 2022, deși a fost anunțat din timp și mediatizat, totuși i-a luat prin surprindere pe unii târgumureșeni. În anunțurile având precizarea că ACESTA E UN EXERCIȚIU, se vorbea despre simularea unui accident menit să verifice viteza de reacție a autorităților. Că va fi un exercițiu de amplolare, va dura 5 zile, dar să nu ne panicăm!
Atât de tare era simularea, încât cei care au organizat conferința de presă dimineața pe răcoare susțineau că nici ei nu cunosc scenariul. Cel puțin asta spunea secretarul de stat Arafat. Nu-i putem pune la îndoială vorbele.
Potrivit scenariului ținut secret accidentul s-a produs pe o mare platformă industrială din oraș – e la mintea cocoșului care platformă, că nu avem decât una singură!
Ro-Alert a făcut o probă cu o zi înainte, duminică la 7,30 dimineața anunța prezența unui urs pe strada Pădurii. Dacă era în fața Prefecturii, cred și eu că ar fi fost panică, dar unde să se plimbe bietul animal dacă nu la…pădure?
Luni în schimb, ce s-au gândit organizatorii, sigur ne-am obișnuit deja cu alarma ce scoală și morții pe o rază de câțiva kilometri, așa că ne-au servit prima doză la 6,30.
Mesajul în română și engleză ne asigura că e vorba de exercițiu, de simulare, așa că să nu ne panicăm, să ne continuăm programul obișnuit.
Mesajele CB vin și pe telefoanele fără card SIM, sună ca dracul până îl oprești. Și îți mai trimit încă 3, ca să apeși pe ”Văzut” că altfel nu te cred.
După asta s-au pus în funcțiune sirenele. Ani de zile am scris despre semnificația semnalelor sonore, bineînțeles că n-au fost luate în seamă. Nu de alta, dar dacă platforma noastră face bum, nu vom mai avea nevoie de nimic, vom ajunge bine- mersi în loc cu verdeață!
Imaginați-i pe cei treziți din somn cu Ro Alert de pe telefoane, pe când să se dumirească despre ce e vorba urlă sirenele – se aud bine și prin geamurile termopan închise!
Iar despre cei care au fost prinși pe strada închisă circulației – deși despre asta nu era vorba în anunțuri, ce să mai vorbim!
La ora 8,25 am fost anunțați că s-au dispersat niște substanțe toxice. Organizatorii au evitat cu grijă denumirea platformei industriale, de parcă n-am ști, dar ne-au distrat cu niște mesaje senzaționale! Unul după altul, pe trei limbi de data asta.
Vorbitorii de română și engleză erau sfătuiți să se adăpostească. Să nu părăsească clădirea. Să țină închise ușa și geamurile. Englezii să le și lipească, pentru mai multă siguranță.
Pentru vorbitorii de maghiară, ca în bancul cu apa de fântână. (E potabilă apa, bade? /Nțț. E otrăvită./ Mit mond? ( ce zice?) /Bea numai că-i rece!)
Nu știu cine compune textele astea! Poți veni cu toate mașinile, costumele și corturile din dotare, oricât de noi și strălucitoare ar fi, dacă lipsește comunicarea vei da de dracu!
Mai ales că știai de doi ani că se va organiza acest exercițiu internațional de mare amploare. Ar fi fost atât de greu să dai temă pentru acasă, sau să organizezi un concurs de compunere?
Lipsa de logică, exprimarea greșită nu fac decât confuzie. Panică. Stres inutil.
Dacă asta s-a urmărit, scuze, chiar ați reușit! Și mai sunt 4 zile !

Imi aduc aminte de o astfel de alarma in Tara Sfânta, cand am iesit pe la doi noaptea cu chiloții in mana afara din hotel, sute de oameni, (un arab beat a apăsat alarma nervos fiind pe nevasta-sa)! A doua zi din tot grupul nostru cei mai odihniți au fost o pereche de batrani care s-au nu au facut nimic din ce urlau difuzoarele pentru ca…nu înțelegeau engleza!
Uneori e bine să nu știi prea multe!