Etichete

, , ,


Tot deranjul cauzat de exercițiul EU MODEX 2022 nu va fi mai mult decât o activitate bifată de autorități. Se vor ține discursuri, se vor oferi premii și diplome, se vor peria între ei cu admirație și atât. Asta în situația în care populația nu e implicată decât prin experiența de a sta minute în șir blocată în trafic.

Autoritățile au tot făcut și până acum tot felul de simulări, dar de data asta ar fi trebuit să învețe ceva și populația. În caz contrar toate diplomele și osanalele despre reușita exercițiului vor deveni egale cu zero!

Să reluăm. Comunicarea fiind cea mai importantă, ar trebui refăcute comunicatele, mesajele, traducerile. Limbajul folosit trebuie să fie mai puțin tehnic, ca să înțeleagă și nea Gheorghe. Sună palpitant că scenariul nu e cunoscut decât de câteva persoane și se află pe parcurs, numai că devine enervant când pierzi vremea blocat în trafic, întârzii de la lucru, de la școală și nici nu știi ce se întâmplă. ”Nu-i treaba ta. Circulă!” Vi se pare cunoscută replica?

Exercițiul de cinci zile la care participă forțe locale, naționale și din unele țări europene în prima zi simula un accident la Combinatul Azomureș.

Ce ar fi trebuit să înțeleagă populația?

Dincolo de exercițiile periodice care se fac la ”protecția muncii”, de data asta a fost anunțat un exercițiu de pregătirea intervenției în caz de accident pe platforma Azomureș.

Sirenele care au sunat timp de 2 minute cu 5 impusuri lungi cu durata de 16 secunde și cu pauze de 10 secunde între ele au anunțat o situație de urgență. Fiind vorba de Azomureș dispersia de substanțe toxice puteau fi emisii de gaze care se pot răspândi ca nori de gaz vizibil sau invizibil în afara amplasamentului.

Ce e de făcut ca să nu inhalați gaze periculoase?

  • să ieșiți din zona contaminată, mergând în pas grăbit, perpendicular pe direcția vântului, cu o batistă udă (în cazul amoniacului) sau uscată (în cazul oxizilor de azot), la nas.
  • Alergarea nu este recomandată, deoarece produce panică și respirație suplimentară, cu șanse de gazare
  • Dacă sunteți afară și nu puteți intra în nicio încăpere încercați să ajungeți cât mai sus, eventual pe un deal, ”mergând perpendicular pe direcția vântului” ( asta nu știu cum se face, dar așa ne sfătuiește broșura cu informații în caz de accident.)

Dacă sunteți într-o încăpere cu gura și nasul acoperite cu un material textil umed respirați normal.

  • Închideți ușa, geamul, gurile de aerisire, aparatele de aer condiționat.
  • Nu folosiți telefonul ca să nu blocați liniile. Ascultați instrucțiunile de la radiio și
  • Nu plecați la drum fără permisiunea autorităților.

Substanțele periculoase pe platforma Azomureș

Amoniacul : gaz incolor cu miros înțepător și puternic înecăcios , inflamabil și toxic prin inhalare. Iritant pentru piele și sistemul respirator. Concentrațiile mari pot fi fatale
Dioxidul de azot: gaz galben roșcat cu miros înțepător, toxic prin inhalare, la fel de iritant ca și amoniacul, deși aici nu se specifică dacă efectul concentrațiilor mari poate fi fatal. Intoxicațiile cu oxizi de azot sunt
periculoase deoarece simptomele nu sunt ușor sesizabile;

În ambele situații se menționează însă că nu sunt cancerigene, deși există o lege potrivit căreia cei care au locuit 30 de ani în zonă, ( pe o rază de 8km) se pot pensiona cu 2 ani mai repede fără penalizare. Oare de ce?

Sursa foto ISU Mureș