Etichete

, , , ,


Întâmplarea face să cunosc foarte bine cel mai mare cartier al târgului. Ar putea fi numit chiar oraș, pentru că are de toate. Străzi, bulevarde, clădiri înalte, magazine cu de toate, parcuri, școli, grădinițe, universitate, primărie, poliție locală, hoteluri și pensiuni, un fragment de poștă, restaurante, săli de sport, policlinici, laboratoare, cabinete medicale, benzinării, cimitir și Mall.

Pe hârtie are și un Weekend, ceva asemănător cu vestitul loc de agrement, unde tocmai acum s-a scumpit biletul de intrare. Numai de trei ori față de cât era. Dar ce nu se scumpește?

Tot în acest cartier există și un drum numit ”centură”. Uneori noaptea un curajos încă nedepistat de polițiști își etalează aptitudinile de șofer de formula unu spre disperarea locatarilor.

De dincolo de un gard pictat care separă cartierul de alt cartier destul de rău famat, coboară căutătorii din tomberoane, pe jos, cu mijloace de transport improvizate sau …călare! Fac parte din culoarea locală.

În spatele blocurilor gri, găsim cea mai frumoasă fântână arteziană. o alee din pișcoturi care se spală periodic cu apă și detergent, la umbra nucului bătrân, iluminată de leduri.

Ca să nu fie prea idilică imaginea, e o scară ce se delimitează precum știm noi cine de bloc, pas cu pas, de zece ani deja. Mai are puțin ca s-o ia la vale.

Un intreprinzător a cumpărat un apartament pe care l-a dat în chirie unei SRL taman din Moldova, a noastră, nu a nepoților noștri, dar care primește periodic clienți din Moldova de dincolo, în regim hotelier. Fără să fi cerut vreodată aprobare de la ceilalți proprietari. E un du-te vino pe liniștita scară cum n-a mai fost. Așa cum se obișnuiește, locatarii protestează în surdină, așteptând să moară capra vecinului, Adică afacerea.

Un altul ce s-a gândit? După ce s- a extins, renovat și ambalat apartamentul transformat în cabinet de la parterul blocului, să schimbe cablul de electricitate cu altul de…cupru! A tras de cablul înțepenit din perete, atât cât s-a putut, apoi s-a lăsat păgubaș. A chemat în schimb un priceputean în retragere, care a executat o gaură respectabilă în peretele de pe hol și…acum așteptăm relatările de la fața locului.

Cel mai mare cartier poate fi oraș în oraș, dar bărfa circulă exact ca la țară! Cătunul ăsta pe orizontală cu bârfitori pe verticală îl așteaptă pe nea Iancu. Subiecte ar găsi cu duiumul, dar mă tem că n-ar rezista cu naturelul său sensibil la de-ale târgului …