Podul sigur nu era doar de piatră că avea și ciment. Și fier beton și cine știe ce ar mai fi trebuit să aibă. Ca să fie rezistent. La șase luni de la tăierea panglicii, podul peste Siret a cedat sub greutatea unor vehicule. Două la număr- dacă nu se vor mai descoperi și altele sub dărâmături ori căzute în apă.
Vechi de 50 de ani, lung de 216 metri, podul rezistă la 340 de tone…teoretic. Practic, reabilitat în 2021 s-a prăbușit ca la cutremur!
În Țara lui Lascămereșașa, nici nu ne mai miră! Nu e vina nimănui! Au ars spitale, s-au prăbușit elicoptere, avioane, au ars păduri, vitezomanii calcă pietonii pe zebră, urșii se plimbă prin localități, atacă oamenii, omoară oile la stână, dispar copii, mor tineri la festivaluri de supradoză de stupefiante, bolnavii mor așteptând ajutor, cad de la etaj bătrânii, se sinucid deznădăjduiții, ca o colecție de scene horror sunt evenimentele noastre! A cui e vina?
Sursa foto: https://www.biziday.ro/

………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………………….
A celor care aleg raul cel mai mic in loc de binele cel mai mare!
A fost o greseala de Proiectare sau o greseala de Executie! Dar greseala initiala a fost a Beneficiarului, pentru ca Beneficiarul a intocmit Caietul de Sarcini in baza caruia s-a desfasurat Achizatia respectiva. Daca nu a fost corect intocmit Dosarul pregatit pentru Achizatie, iar Proiectantul sau Constructorul au respectat cerintele Beneficiarului atunci primul vinovat este Beneficiarul. Dar pot fi vinovati si Proiectantul si Constructorul fiecare in partea lui. Proiectantul este de vina daca a facut cumva vreo greseala dar este greu de crezut asa ceva (isi risca Autorizatia si pierde multi bani si nu-mi vina sa cred ca un Colectiv de ingineri (specialisti in Rezistenta) au facut o asemenea gresale, cand se stie ca Proiectantii se acopera cu Legile tot timpul. Dar sigur acolo este de vina cu siguranta ca nu si-a executat controlul in timpul executiei lucrarii. Vina este cu siguranta a Constructorului ca a acceptat sa se include in elemente de rezistenta sa includa „rugina” si „bucati de izolatii termice”. Cu siguranta ca nici betonul nu are rezistenta corespunzatoare (ramane de vazut cine este de vina). Cred ca este un lant de greseli de Proiectare sau de Executie. Proiectantul este de vina ca nu si-a exercitat dreptul de a opri Executia acestei lucrari de proasta calitate. Iar Constructorul si Beneficiarul care prin Dirigintii de Santier (fiecare de partea lui) care trebuiau sa verifice Calitatea lucrarilor si a materialelor (beton, otel beton, etc.). Legea prevede o serie de controale care sa impiedice „greseli de executie” dar … multi sunt tentati sa eludeze Legea. Si asa se ajunge la … „greseala”. Obs. Am la televizor un reportaj despre … cum cade bucati de beton din sructura de rezistenta a un pod suprateren din orasul Iasi. Si se arata cum stalpi de sustinere au … pierdut cum au ramas fara betonul de acoperire al armaturii de rezistenta. Primul Iasului in loc sa ia masuri urgente de remediere a problemei, spunea cu multa usurinta ca n-are bani pentru asa ceva si ca poate anul viitor o sa vada ce sa faca daca primesc niste bani de acolo. Altfel spus, acum numai problema nu aveam, la anul o sa pregatesc alegerile din anul urmator … Poate vine vreun Cutremur si scapa de raspundere dumnealui (sub soseaua suspendata este si o parcare si o piata deci …).