Înainte de decembrie 89 dintr-un bloc de 15-20 de apartamente, 4-5 familii dacă aveau autoturisme personale. ”Dacia” parcată pe lângă bloc hiberna sub o prelată.

După Revoluție, au apărut mașinile din occident și acele garaje de tablă oribile, ridicate cât mai aproape de scara blocului. Măcar sub geam, să fie la vedere. Cei cu dare de mână și-au făcut garaj de beton. Multe garaje gri, lipite unul de altul.

Cum era de așteptat, tot mai multe mașini au ajuns în localitate, dar nu i-a trecut prin cap nimănui să construiască și garaje…Practice, supraetajate, subterane. Așa ca în occident. Dar de acolo am adus doar mașinile second hand.

În același timp au apărut bicicletele. Tinerii posesori ai acestor mijloace de deplasare au circulat pe trotuar. Dacă ai avut nenorocul să fie trotuarul îngust, cu denivelări, iar ciclistul să fie începător care nu știa nici să apese soneria, nici să strige măcar că vine din spate…pățeai ca mine! M-am îngenunchiat cât ai zice pește și doar reflexul meu proverbial m-a salvat ca să nu-mi tatuez fața cu asfalt!

Au apărut trotinetele electrice. Zbori ca vântul printre mașini, pe trotuar apoi o lași unde se nimerește.

Unde- s boii? Unde-i carul în povestea mea?

N-am să jignesc pe nimeni. Am folosit această vorbă din popor pentru a demonstra că la noi se dau amenzi dacă parchezi pe trotuar, pe lângă trotuar-sunt anumite criterii după care poți lăfăi cu ditamai merțanul pe trotuar, altul va primi amendă sau invitație la sediu, că nu are două roți pe și două pe lângă trotuar. Asta în timp ce chiar dacă ai vrea, n-ai unde parca regulamentar.

Piste pentru bicicliști? Nu sunt. Au fost niște dungi trasate – ce să faci cu vopseaua nefolosită, nu-i așa? – care vin de undeva și nu se duc nicăieri. Se opresc la fel de brusc cum au apărut. Dacă ai vrea să urmezi dunga vopsită, ai sta o veșnicie pe un capăt de pistă care nu te duce nicăieri.

Cu trotineta …la fel. Îți pui viața în pericol dacă te aventurezi printre mașini. Pe trotuar nu-i voie.

Poate că e mai ușor să dai o amendă, decât să construiești parcări și piste pentru biciclete și trotinete!

Și atunci nu are dreptate omul când zice, că la noi se pune carul înaintea boilor?