Etichete

, , ,


Mă gândesc la acele vremuri când tot omul știa cât costă un kilowat. Fiecare locuință avea un contor electric ce înregistra cantitatea de curent electric consumat de locatarii acelei locuințe. În funcție de cantitatea consumată se elibera o factură corectă. Ai consumat, ai plătit. Asta în cazul în care se putea citi contorul. Dacă nu se putea afla indexul, se elibera o factură pe consum ”paușal”- calculat estimativ, inventariind consumul tuturor aparatelor electrocasnice din locuință. La următoarea facturare, contorul fiind citit, se făcea regularizarea.

Nu era treaba consumatorului cine, cum și de unde asigura curentul electric. Dacă nu plătea, o perioadă i se calculau niște penalizări, după care se întrerupea furnizarea energiei electrice. Dacă mai avea nevoie de curent consumatorul, achita factura, penalizările și o taxă de relegare.

În zilele noastre, lucrurile stau altfel.

Ne-au tot zis să ne schimbăm contractul pentru furnizarea energiei electrice că se va trece la liberalizarea pieței, cu alte cuvinte va crește prețul kilowatului.

Libertatea de a alege prețul de furnizare a dus la facturi emise cu întârziere, cu greșeli, facturi dublate, facturi stornate…la un moment dat nimeni nu știa ce se întâmplă.

Brambureala din ultimul an trece la un alt nivel. Unele posturi tv toacă la nesfârșit știri apocaliptice despre facturile uriașe care vor veni. Dau de exemplu ba o femeie care va lua credit de la bancă pentru a – și putea plăti factura de energie electrică! Ba flutură câte un nume celebru, dacă nici respectivul nu poate plăti…vai de capul nostru ce ne așteaptă!

Chiar dacă prețul kilowatului rămâne un mister, ce putem face e să nu-l așteptăm pe Godot ca să ne citească el contorul electric! Cu un mic efort putem copia cele câteva cifre din cadranul contorului (se numesc index) și să-l trimitem furnizorului – distribuitorului (în funcție de contract) în fiecare lună în perioada în care acesta primește autocitirea, urmând ca la regularizare să trimită ei cititorul, fără să avem cine știe ce surprize la următoarea factură emisă!

P.S.

Dacă înțelegeți ce înseamnă asta:

Temei legal contributie cogenerare:

Ordin ANRE nr.111/27.10.2021;

Temei legal certificate verzi:

Legea 220/2008 actualizata,

Ordinul ANRE187/2018,

Ordin ANRE131/2021;

Cota anuala obligatorie estimata CV conform Ordin ANRE131/2021: CECV=0.50143 CV/MWh

Temei legal tarife energie electrica:

Ordin ANRE Nr.119/2021,

Ordin ANRE124/2021;

Temei legal accize: Legea nr. 227/07.09.2015;

                Acciza unitara consum necomercial: 5.42lei/MWh;

               Acciza unitara consum comercial: 2.71 lei/MWh;

Tarif transport –Componenta de introducere energiei electrica in retea: 1.49 lei/MWh;

Tarif servicii de sistem: 9.32 lei/MWh;

Tarif distributie: 194.87 lei/MWh;

Tarif transport – Componenta de extragere energie electrica din retea: 22.47 lei/MWh;

Formular conform legii nr. 227/2015 privind Codul fiscal si OMFP nr. 2634/2015

Cu alte cuvinte, cu cât dai kilowatul?