Etichete

, , , ,


Mai fac o incursiune în labirintul facturilor de energie electrică. Am o răbdare de cămilă, dar începe să mă plictisească subiectul, deși aș fi curioasă, până la urmă, care-i șpilul?

Compar factura din aprilie cu ultima primită zilele trecute și încerc să aflu pe ce bază oscilează tarifele?

ANRE adică  Autoritatea Naţională de Reglementare în domeniul Energiei, aflată în subordinea Parlamentului României, emite ordine. Există ordine pentru contribuție la cogenerare și pentru certificatele verzi. Tarifele energiei electrice de asemenea se schimbă prin ordine ANRE.

Ca să avem o veste bună, accizele scad, deși Temeiul legal pentru accize nu se schimbă (vechi de 7 ani), Acciza unitară consum necomercial de la 5.42lei/MWh scade la 4.74lei/MWh, iar acciza unitară consum comercial de la 2.71 lei/MWh scade la 2.37 lei/MWh.

Tariful la servicii de sistem nu se schimbă 9.32 lei/MWh.

Și încep creșterile la tarife.

Componenta de introducere a energiei electrice în rețea: de la 1.49 lei/MWh crește la 2.53 lei/MWh. Tariful distribuție crește de la 194.87 lei/MWh la 237.99 lei/MWh și crește tariful la transport componenta de extragere energie electrică din retea de la 22.47 lei/MWh la 25.57 lei/MWh.

De aici reiese că ”transportul” e vinovatul principal. Introducerea energiei electrice în rețea, extragerea energiei din rețea, apoi distribuția energiei costă tot mai mult.

Și totuși, cât costă kilowatul?