Etichete

, , , , , , ,


Începând cu 1 octombrie se utilizează brățara electronică de supraveghere în capitală și trei județe din țară. Acest dispozitiv electronic permite monitorizarea persoanei pusă sub supraveghere.

Acel voinic care obișnuia să-i confunde pe membrii familiei cu sacul de box, ar putea primi o astfel de brățară. Zic ar putea, pentru că persoanele obișnuite cu sfânta bătaie, cea ruptă din Rai, dacă nu solicită ordin de protecție, agresorul va rămâne nesupravegheat!

Ar putea la fel de bine să nu experimenteze cât de bine îi șade cu brățara pe gleznuță, dacă victima își retrage plângerea, respectiv solicitarea de supraveghere a agresorului.

Au fost câteva cazuri în care agresorul nu a respectat măsurile dispuse în cadrul procedurilor judiciare, iar subiectul violenței domestice a ajuns victimă a răzbunării agresorului. Prin acest dispozitiv electronic se încearcă evitarea unor asemenea tragedii.

Cu alte cuvinte, această brățară ar trebui să crească gradul de siguranță a persoanelor protejate. Numai că utilizarea acestor sisteme electronice nu echivalează cu protecția integrității fizice a persoanelor protejate.

Aceasta nu reprezintă o măsură de constrângere, ci o metodă de monitorizare automată a persoanei pusă sub interdicția de a se apropia de persoana care a solicitat protecție.

Sistemul electronic de supraveghere deocamdată e în stadiul de implementare. Vom vedea în perioada următoare în ce măsură vor fi respectate regulile impuse, de pildă, de executarea arestului la domiciliu sau de supravegherea de la distanță. Dacă va funcționa sistemul la alertă, dacă va permite în caz de nevoie salvarea persoanelor protejate.

Bătăuși vestiți, mult mediatizați zilele trecute, ar putea primi amândoi asemenea brățări, amândoi având -din câte am înțeles- ordin de protecție!