Etichete

, , , ,


Îndrăznesc să afirm -și știu că nu greșesc- că suntem campioni la birocrație. Dar nici la superficialitate nu ne mai depășește nimeni! Vreți un exemplu?

Iată. Cu ani în urmă s – a vorbit despre contoare de apă atât de inteligente încât transmit indexul prin unde radio! Conducerea de la vremea respectivă a companiei care ne asigură apa potabilă s-a și lăudat cu numărul mare de astfel de contoare montate prin oraș. La schimbarea apometrelor din apartament instalatorul întrebat fiind despre fiabilitatea contoarelor a punctat scurt: tot un drac, ăla zis radio e mai scump.

Citirea contorului principal – zis radio, metoda de citire a rămas ca pe vremuri: un nene ridică cu o rangă capacul de metal de pe căminul de apă, se apleacă peste gaură, bagă un băț cu lupă, lanternă sau cu o cârpă la capăt și după o oarecare ezitare dictează cifrele de pe ecran colegului rămas pe margine. Acesta notează de zor cu pixul într-un registru. Curat radio, coane Fănică!

Cantitatea de apă măsurată de contorul principal ar trebui să corespundă cu suma dozelor măsurate de apometrele individuale din bloc. Această minune se întâmplă mai rar decât alinierea planetelor! De obicei apometrele indică mai puțină apă consumată decât cantitatea intrată prin contorul minune, prin urmare diferența la plată se împarte frățește între locatari.

Zilele trecute, pe neanunțate, au venit doi lucrători de la compania de apă și au schimbat contorul minune. Asta după ce cu două zile în urmă cititorii s-au necăjit să descifreze cam ce arată contorul.

Domnii care au schimbat contorul au lăsat în urmă un Buletin de verificare metrologică, datat 13 mai 2022, ora 9,43. Contorul Polaris examinat, declarat ”Admis și valabil pe 7 ani” în aceeași zi se pare că a cedat nervos. Buletinul a fost predat pe data de 17 mai ac. la ora 8 unui reprezentant al beneficiarului. Teoretic. Căci practic a ajuns deodată cu procesul verbal. Ce-s patru luni în epoca vitezei?

Procesul verbal de recepție/înlocuire/instalare contor în schimb ar putea fi model pentru studiul superficialității. Al risipei de hârtie. Al birocrației gratuite. Un model pentru ”lascămereșiașa.”

Hârtia A4 în afară de seria contorului vechi, seria celui nou, cu indexul 5 mc nu are completată nici o rubrică! Nimic! Nume, prenume, semnătură…

(NR.

Ca să înțeleagă și cei de pe alte meleaguri, la noi fiecare apartament are contor de apă rece, acesta se citește lunar de către un angajat, operațiunea costă 3 lei/apartament. Normal ar fi să plătim consumul indicat de apometrele noastre – din bucătărie și din baie. Absurd este că plătim și în plus, după contorul indicat din căminul de apă! De ce mai avem nevoie de apometre? De unde nevoia de a ne acoperi mereu cu documente?)

Sursă foto shopping