Etichete
aburi, calorifere, fontă, hornuri, inutilitatea, repartitoare
De când mă știu la noi în apartament caloriferele dădeau căldură, iar apa caldă aproape niciodată n-a fost o problemă, ambele fiind asigurate de centralele termice de cartier. Ultima dată, cam pe vremea asta, au fost finalizate lucrările de reabilitare la mai multe centrale termice din oraș. Printre ele se afla și Centrala de care aparțineam și noi.
Nemulțumiți de costurile mari la cheltuielile comune, unii cetățeni au plătit o taxă serioasă pentru permisiunea de a se debranșa de la sistemul centralizat. Au apărut firme care comercializau centrale de apartament, altele se ocupau cu montarea lor, astfel că în scurt timp centralele de cartier chiar și modernizate, nu mai erau rentabile. La această concluzie au ajuns specialiștii care au numărat cu meticulozitate toate ”hornurile” care ieșeau pe lângă geamurile de bucătărie ale celor ”debranșați”
Nu mică ne-a fost mirarea când în ciuda afișului pus la intrarea în bloc, prin care eram anunțați că nu va fi închisă centrala noastră, am aflat că de data asta caloriferele vor rămâne reci, iar apă caldă vom avea doar dacă o vom încălzi pe aragaz! Autoritățile au pus lacătul la ușă!
Și astfel majoritatea apartamentelor s-au transformat în șantier, sunau bormașinile, săreau scântei din țevile tăiate! Se ciobeau trepetele sub greutatea caloriferelor de fontă pline de reziduuri, scoase la pensie acum, pentru a fi înlocuite cu altele moderne, ușoare, poate nu chiar atât de eficiente.
La Viena încălzirea centralizată funcționează și acum, nouă ne-au trebuit centrale de apartament! Simțul exagerat al proprietății private! Foarte bine, doar că ar fi trebuit o centrală pe scară, cu horn ce iese deasupra clădirii! Dar nu. La noi toată clădirea e îndesată cu hornuri de centrală și hornuri de aerisire de la cămară. Dincolo de aspectul pereților ciuruiți, poluarea e de a dreptul catastrofală!
Cu puțin noroc putem prinde perioada când se odihnește balaurul cel scuipător de aburi (ceva alb, puturos) și aerisim, dar acolo unde hornurile fac schimb de aburi, fiind montate unul spre geamul celuilalt, e o încântare!
Asta la noi, pentru că în capitală de pildă, abia acum au ajuns la stadiul de repartitoare. O afacere pe cinste! După ce vor fi epuizat stocul de inutilități, ( a se citi repartitoare) va urma trecerea la centralele conforme directivelor europene. Alți bani, altă distracție!
Sunt sigură că fiecare dintre voi aveți exemple și cu debranșarea contra cost, după ce oamenii s-au săturat de repartitoarele absolut inutile! Câte bunicuțe n-au înghețat cu repartitorul pus la minim și cu factura imensă pentru încălzirea centrală?
Și din nou am avea ce povesti. Gândiți-vă: prețuri mari, venituri mici, criză peste peste criză, război la graniță și noi să cumpărăm apometre și de apă caldă, atâtea repartitoare câte calorifere avem în casă, să plătim citirea apometrelor, citirea repartitoarelor! Vă las pe voi să demonstrați (in)utilitatea acestor găselnițe!
Notă:
Comentariul unei cititoare mi-a amintit de …repartitoare! A fost o știre zilele trecute (https://erikamarginean.blog/2022/10/28/nimeni-nu-scapa/) despre acest subiect.
