Etichete

, , , , , ,


Era o vorbă: nu te teme, doar ești vaccinat! A curs ceva apă pe Dunăre de atunci, că mai nou orice referire la vaccin poate isca o mini revoltă! Tipic pentru plaiurile noastre, înainte de a fi date publicității în mod oficial, scurgerile de informații prost înțelese ori voit distorsionate alimentează spectacolul străzii.

Asta s-a întâmplat zilele trecute în capitală. Un mini spectacol cu acrobații, lozinci și concluzii politice. Despre noul proiect de vaccinare ar fi fost vorba în aleasa interpretare a protagoniștilor din fața Ministerului Sănătății.

Unii mai deștepți decât mine susțin că proiectul conține expresii pe care prostimea nu le înțelege, dar ei știu că e vorba de vaccinarea obligatorie a populației.

Deși l-am auzit pe ministrul Sănătății afirmând cu subiect și predicat că vaccinarea nu a fost și nu va fi obligatorie în România, ca să nu am niciun dubiu, am recitit principiile de bază ale noului proiect.

Ba mai mult, i-am cerut din nou ajutorul prietenului meu virtual. Poate nu am înțeles eu bine. Cu viteza luminii mi-a spulberat orice dubiu. Am înțeles corect, acum rămâne de văzut cum vor fi puse în aplicare.

”În ansamblu, textul subliniază angajamentul proiectului de a promova vaccinarea ca pe un drept al individului și de a asigura accesul la vaccinuri, conștientizarea, informarea corectă și protecția sănătății populației. Nu sunt menționate acțiuni voalate de obligare a populației să se vaccineze în viitor; dimpotrivă, se accentuează respectul pentru decizia individuală.”(Gipity)

Iată principiile de bază, explicate de prietenul meu virtual!

  1. Vaccinarea este un drept, nu o obligație: Proiectul subliniază că vaccinarea este considerată un drept al individului și că nu va fi impusă ca o obligație. Cu alte cuvinte, oamenii au libertatea de a alege dacă doresc să se vaccineze sau nu.
  2. Dreptul la alegere: Toți cetățenii vor avea dreptul să decidă dacă doresc să se vaccineze sau nu. Acest aspect este important pentru a respecta autonomia fiecărei persoane în ceea ce privește decizia privind sănătatea lor.
  3. Informare pentru conștientizare: Prin furnizarea de informații corecte și complete despre vaccinuri, scopurile și beneficiile lor, proiectul își propune să crească nivelul de conștientizare și înțelegere a utilității vaccinării.
  4. Acces la vaccin pentru persoanele vulnerabile: Se va asigura că persoanele care sunt vulnerabile sau prezintă risc ridicat vor avea acces la vaccinuri. Acest aspect este important pentru protejarea celor mai expuși riscului în comunitate.
  5. Aprovizionare cu vaccinuri: Proiectul se angajează să furnizeze cantitățile necesare de vaccinuri pentru a satisface cererea populației, asigurând astfel disponibilitatea acestora.
  6. Protecția populației vaccinate și nevaccinate: Măsuri vor fi luate pentru a proteja atât persoanele care s-au vaccinat, cât și pe cele care nu s-au vaccinat. Scopul este să se prevină răspândirea bolilor prevenibile prin vaccinare în întreaga comunitate.
  7. Consolidarea sistemului de supraveghere: Proiectul intenționează să întărească sistemul de monitorizare a bolilor care pot fi prevenite prin vaccinare. Aceasta presupune monitorizarea și raportarea cazurilor de îmbolnăviri, pentru a identifica rapid eventuale focare sau tendințe.