Etichete

, , ,


header2Doctorul în ştiinţe medicale, dr. Borz Oliviu Cristian, medic primar chirurg Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă, Clinica Chirurgie 2, Spitalul Privat Puls din Târgu Mureş, a lansat un site bine structurat, frumos realizat şi în întregime dedicat luptei împotriva obezităţii.
Ce este obezitatea?
„Obezitatea este o boală în care indicele de masă corporală (IMC sau BMI- Body Mass Index) depăşeşte 30 kg/m2 şi este asociată cu o morbiditate şi mortalitate crescută precum şi cu costuri sanitare mai mari”, explică dr.Borz pe siteul http://www.tratamentobezitate.ro
Calculul Body Mass Index (BMI)
Dacă vreţ să vă aflaţi Indicele de Masă Corporală (BMI) nu trebuie decât să vă introduceţi datele în tabelul din dreapta ecranului: numărul klilogramelor şi numărul centimetrilor. Înstantaneu veţi afla indicele, un n umăr pe care îl căutaţi în tabelul din stânga ecranului de pe site. Dacă acest număr este mai mic de 18,5 este vorba de o persoană subponderală, iar dacă numărul este peste 40.00 vorbim de persoană suferindă de obezitate morbidă.
Valori Indice de Masă Corporală:
• IMC sub 18.5 – subponderal
• IMC între 18.5 şi 24.9 – normal
• IMC între 25.0 şi 29.9 – supraponderal
• IMC între 30.0 şi 34.9 – obezitate clasa I
• IMC între 35.0 şi 39.9 – obezitate clasa II
• IMC mai mare ca 40.0 – obezitate morbidă

Ce este chirurgia bariatrică?

O soluţie chirurgicală, care se numeşte Chirurgia bariatrică (chirurgia obezităţii) prin care se poate reduce mortalitatea cauzată de obezitate cu 30%, mai ales în cazurile complicate cu cancer şi diabet. „Operaţii de slăbire (bariatrice), se efectuează de aproximativ 50 de ani. Aceste operaţii produc malabsorbţie (o scădere a absorbţiei substanţelor nutritive), o restricţie in aportul alimentar prin micşorarea stomacului ori o combinaţie a celor două”, explică dr. Borz.
Prima operaţie de acest gen a fost by-pass-ul ileo-jejunal(1954) dar a fost abandonată din cauza complicaţiilor. Au fost folosite apoi mai multe proceduri chirurgicale pe cale clasică cu incizii mari. În zilele noastre aceste intervenţii se fac pe cale laparoscopică. Primii care au popularizat aceste operaţii în anii ‘90 au fost Vittgrove şi Clark. Este o metodă mai ieftină pentru că nu se utilizează aparatură de sutură şi secţiuni laparoscopice costisitoare(staplere). Micşorarea stomacului se obţine prin plierea şi înfundarea stomacului în propriul lumen, ducând la scăderea volumului său la 80-200ml. Este o micşorare reversibilă, deoarece nu se îndepărtează nicio porţiune din stomac.
O altă metodă se numeşte Gastric Sleeve. Micşorarea de stomac prin rezecţia şi îndepărtarea pe cale laparoscopică a marii curburi gastrice. LGS (laparoscopic gastric sleeve) a devenit o operaţie de sine stătătoare, rezultatele ei fiind comparabile cu cele din by-pass-ul gastric. Prin îndepărtarea curburii mari dispare hormonul foamei: Ghrelina. De asemenea, tubul gastric obţinut are un volum foarte mic, cuprins între 80-200 ml. care reduce mult ingestia de alimente.
În anii ‘80, apare inelul gastric, care în prezent este mai puţin folosit în comparaţie cu celelalte operatii bariatrice la modă.
În 1966, Mason a introdus By-pass-ul gastric, modificat pe parcurs până la forma actuală de by-pass gastric cu ansă în Y , Roux.
În anii ‘70, Scopinaro a introdus diversia bilio-pancreatică, modificată apoi cu tehnica duodenal switch. Această procedură este atât restrictivă (se îndepărtează curbura mare a stomacului) cât şi malabsortivă (scade absorbţia nutrimentelor prin scurtcircuitarea unei porţiuni.
Cum se face selecţia pacienţilor?
Echipa medicală interdisciplinară formată din doctori în ştiinţe medicale, medic primar endocrinolog. şef de lucrări dr. Camelia Gliga, medic primar pneumonolog prof. dr. Gabriela Jimborean, medic primar diabetolog, as. universitar dr. Daniela Ciomoş, sub conducerea dr. Borz identifică pacienţii care pot beneficia de operaţia bariatrică. Aceasta este indicată mai ales bolnavilor cu BMI peste 40. Principala contraindicaţie este una psihologică, în cazul pacienţilor care nu pot gestiona operaţia bariatrică, conchide dr. Cristian Borz .
Siteul http://www.tratamentobezitate.ro cuprinde articole interesante despre obezitate, despre metode de chirurgie bariatrică, despre dieta postoperatorie, cu adrese şi linkuri utile.
Felicitări pentru ideea şi realizarea siteului şi mult succes în combaterea obezităţii!