Etichete

, , , ,


În urma negocierilor de la Ministerul Sănătăţii, luni, imagesprim-vicepreşedintele Sanitas, Marius Sepi, a anunţat că greva generală anunţată pentru 28 noiembrie ar putea fi suspendată, dacă revendicările Federaţiei Sanitas şi prezentate de ministrul Eugen Nicolăescu în şedinţa de Guvern vor fi acceptate. Executivul a aprobat, miercuri, introducerea în regim de urgenţă a unui amendament ca orele suplimentare efectuate de personalul medical în zilele nelucrătoare, sâmbăta, duminica şi de sărbători legale să fie plătite dublu. Totodată, bugetul Ministerului Sănătăţii a fost suplimentat cu 200 milioane lei din Fondul de rezervă al Guvernului, pentru plata arieratelor din sistem, astfel încât anul 2013 să se încheie fără datorii. Nicolăescu a reafirmat că este posibilă creşterea etapizată a veniturilor personalului medical în 2014, în funcţie de veniturile obţinute după introducerea pachetului de servicii medicale de bază.
Printre subiectele discutate luni la Ministerul Sănătăţii au fost creşterea veniturilor pentru personalul medico-sanitar, deblocarea a peste 1.200 de posturi în sistem şi un nou contract colectiv de muncă.
Angajaţii din sistemul sanitar cer:
– Sănătatea să primească treptat minimum 6 la sută din PIB,
– o legislaţie, să garanteze independenţa profesională în sistemul public şi privat,
– o lege a salarizării specifică sistemului de sănătate,
apărarea demniţii
– renunţarea la denigrarea profesioniştilor de către autorităţi,
organizarea unităţilor medicale cu paturi în sistem public
– asigurarea unor servicii prompte şi de calitate pentru pacienţi,
consultarea reală a Coaliţiei Profesioniştilor din Sănătate cu privire la orice măsură ce poate afecta funcţionarea sistemului de sănătate

Aproape 100.000 de angajaţi din sistemul sanitar au fost luni în grevă de avertisment între orele 08.00 şi 10.00, a declarat prim-vicepreşedintele Federaţiei Sanitas, Marius Sepi, citat de MEDIAFAX. În timpul grevei de avertisment au fost asigurate, conform prevederilor legale, o treime din activitate şi urgenţele.

.