Etichete

, , , ,


RETETAPotrivit unui ordin al Ministerului Sănătăţii publicat în Monitorul Oficial din 20 ian. 2014, de mâine, 1 februarie se vor folosi noile formulare de prescripţie electronică pentru medicamente. Pe larg aici: http://www.med-farm.ro/cum-arata-noua-reteta-electronica/ Formularele aduc unele noutăţi, dar din păcate nu schimbă nimic în „părţile esenţiale”.
Pentru că nu mă încălzeşte cu nimic, pe mine ca pacient, faptul că mi se confirmă într-o rubrică specială că România este stat membru UE, atâta timp cât apartenenţa la civilizaţie se rezumă la o menţiune. Datele de contact ale medicului care prescrie reţeta la ce mi-ar folosi? Că doar de acolo vin…
Cea mai tare modificare mi se pare rubrica în care i se cere medicului „justificarea medicală prescriere denumire comercială”. Adică să li se explice ministrului sau Casei de Sănătate, de ce a fost ales medicamentul X şi nu altul.
Gurile rele zic că sunt firme producătoare de medicamente care oferă comision gras medicului care prescrie un anumit tip de medicament, evident mai scump, ce are acelaşi element activ ca şi altul cu denumire mai puţin pompoasă, dar mult mai ieftin.
Aici intervine încrederea în medicul curant. Dacă el susţine că în primele două luni e bine să iei ce ţi-a prescris, apoi asculţi de el, pentru că vrei să te faci bine! Că pe urmă vei continua tratamentul cu o variantă mai modestă la preţ, e spre binele portofelului tău!
Într-o altă rubrică, mi se atrage atenţia să-mi folosesc drepturile. Şi să aleg să fiu corect informată. Ok, sunt de acord.
Vreau să-mi folosesc drepturile! Dar ce mă fac dacă nu sunt lăsată? Am dreptul la reţete electronice, modificate şi aliniate standardelor Uniunii Europene? Am! Am medic de familie ale cărui date de contact îmi sunt cunoscute? Am! Am un diagnostic şi o listă de medicamente pe care, volens-nolens, trebuie să le iau fără întrerupere? Am!
Ce-mi lipseşte? O rubrică pe reţetă…în care să mi se explice ce mă fac în zilele în care rămân fără medicamente, pentru că softul nu permite eliberarea reţetelor la intervale mai mici de 30 de zile pe lună!