Etichete


Dr.-Horațiu-Suciu-șeful-IBCvT-362x250Şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară din cadrul Institutului de Boli Cardiovasculare şi Transplant (IBCvT) din Târgu-Mureş, dr. Horaţiu Suciu, anunţa în decembrie că urmează să introducă un procedeu în premieră în România. Noul tip de intervenţie chirurgicală constă în introducerea unui dispozitiv care funcţionează ca o pompă şi reglează debitul cardiac. Astfel, se va introduce ,,inima artificială” pacienţilor care au nevoie de transplant. ,,Există încă procedee pe care nu le-am făcut, sunt procedee care asigură un suport mecanic al circulaţiei şi care asigură aşa-numitele ,,bridge to transplantation”, pentru pacienţii care aşteaptă pe liste un an-doi şi nu primesc un cord. Suntem în curs de a implementa în clinica noastră aceste proceduri noi, care constau practic în introducerea unui dispozitiv intrapericardic, care să asigure această funcţie a inimii. Popular se spune ,,inima artificială”, este un dispozitiv de asistare mecanică a circulaţiei pentru că inima proprie rămâne pe loc. Şi suntem în curs, suntem foarte aproape de a face acest lucru”, a mai completat specialistul la vremea respectivă. Astfel de procedee nu se realizează în acest moment niciunde în România şi constituie o prioritate a institutului din Târgu-Mureş.
Joi, 15 ianuarie, ziua cea mare
Nu a trecut decât o lună de la anunţul făcut în decembrie de dr. Horaţiu Suciu şi primul implant din România pentru reglarea debitului cardiac a fost realizat! Joi, 15 ianuarie o echipă de medici de la Clinica de Chirurgie Cardiovasculară de la Institutul pentru Boli Cardiovasculare şi Transplant (IBCvT) din Târgu Mureş, în frunte cu şeful clinicii, dr. Horaţiu Suciu, asistat de medicul Bojan Biocina din Croaţia şi doctorul Peter Branecky din Germania au realizat în premieră în România implantarea unei inimi artificiale unui pacient de 44 de ani, din Suceava. Florin Curcă era pe lista de aşteptare pentru transplant de un an şi jumătate, iar starea sănătăţii sale suferise complicaţii. ,,Este o şansă extraordinară, era pe lista de aşteptare pentru transplant şi situaţia s-a înrăutăţit, insuficienţă respiratorie mare, respira foarte greu şi plămânul este afectat”, a declarat Claudia Curcă, soţia primului pacient cu inimă artificială.
Tratament modern al insuficienţei cardiace
Horaţiu Suciu a declarat că insuficienţa cardiacă afectează o mare parte a populaţiei şi că soluţia implantării acestui tip de dispozitiv este considerată un tratament modern în întreaga Europă. Acest tip de intervenţie a fost realizat de mai mult timp în state din Europa Centrală, precum în Germania din anul 2007, iar în Croaţia din 2008. Medicul croat Bojan Biocina a arătat că procedura realizată în premieră la Târgu-Mureş este uzuală în ţara sa. ,,Sunt foarte bucuros că am putut participa la această intervenţie şi că am putut împărtăşi din experienţa pe care am dobândit-o în Croaţia. Acest procedeu este deosebit de important deoarece se salvează vieţile acelor persoane care nu ajung să obţină un transplant şi, aşa cum am aflat acum, din acest punct de vedere în România există o problemă. Noi, în Croaţia, avem o rată de transplant de 10-11 la un milion de locuitori şi este una dintre cele mai ridicate din lume, mai mult decât atât, anual implantăm aproximativ şapte astfel de dispozitive la un milion de locuitori. La nivel global acest procedeu reprezintă un standard de îngrijire şi este o reală alternativă la transplant. Rezultatele clinice după implantarea acestui dispozitiv sunt similare cu cele de după realizarea unui transplant. Este evident că niciodată nu vor exista suficiente inimi pentru a acoperi nevoia de transplant. Eu felicit România pentru că a intrat în clubul ţărilor care realizează astfel de intervenţii şi cred că acest program se va dezvolta şi că va acoperi nevoile pacienţilor care suferă de insuficienţă cardiacă”, a declarat medicul croat, Bojan Biocina.
Inima artificială e un dispozitiv
Insuficienţa cardiacă este o afecţiune care se caracterizează prin incapacitatea cordului de a îndeplini în mod adecvat funcţia de pompă, respectiv de a asigura un debit circulator corespunzător necesităţilor organismului. Incapacitatea pompării adecvate a sângelui se traduce, pe de o parte printr-un aport inadecvat de oxigen şi substanţe nutritive în ţesuturi, cu funcţionarea deficitară a acestora, iar pe de altă parte prin stagnarea sângelui în diverse organe, datorită incapacităţii inimii de a-l prelua eficient. Această incapacitate a inimii este corectată cu ajutorul unui dispozitiv, numit în termeni populari inimă artificială. ,,Este vorba de un dispozitiv care utilizează ca sursă de energie electricitatea, practic, este vorba despre o pompă care se implantează în interiorul ventriculului stâng şi are rolul de a prelua cantitatea de sânge pe care ventriculul nu reuşeşte să o ejecteze pe căile naturale, punând în repaus muşchiul inimii, care nu face faţă acestei sarcini. Starea noastră de bine se datorează acestei activităţi cardiace care asigură un debit de 7-8 litri pe minut”, a explicat Horaţiu Suciu. ,,Acest tratament modern vine ca o soluţie complementară faţă de transplantul cardiac, care este un tratament modern al insuficienţei cardiace, vine în ajutorul acestor pacienţi, care, fie că aşteaptă în siguranţă transplantarea cordului, care nu poate fi prevăzut întotdeauna, dar poate fi şi o alternativă la transplant pentru o anumită categorie de pacienţi. Sunt pacienţi care stau de 6-7 ani pe un astfel de dispozitiv pe care l-am implantat astăzi. În sfârşit şi ţara noastră se aliniază unor standarde în tratamentul modern al insuficienţei cardiace”, a spus Horaţiu Suciu.
CNAS suportă costurile inimii
Dispozitivul costă aproximativ 90.000 de euro cu TVA, toate costurile intervenţiei de la Târgu-Mureş fiind suportate din fondurile primite de IBCvT Târgu-Mureş în cadrul Programului Naţional de Transplant. ,,În principiu toate materialele specifice chirurgiei cardiovasculare se plătesc din Programul Naţional de Prevenire-Combatere a Bolilor Cardiovasculare, deci le asigură CNAS. Există o listă cu material care pot fi decontate prin acest program, aprobat prin Ministerul Sănătăţii şi CNAS şi sunt prevăzute şi aceste dispozitive . Deci şi în acest moment se pot achiziţiona, dar sunt foarte scumpe, de la 50.000 de euro în sus, niciun spital nu-şi va permite. Probabil va fi nevoie de un program separat pentru aceste dispozitive”, a spus dr. Suciu, precizând că în România ar fi nevoie de implantarea a cel puţin 10-20 de inimi artificiale anual, pentru salvarea persoanelor care suferă de insuficienţă cardiacă şi care nu au posibilitatea să beneficieze de un transplant de cord.
Primul implant de inimă a durat peste patru ore
Operaţia de implantare a inimii artificiale a început joi dimineaţa, la 9,30, a decurs în condiţii normale şi s-a încheiat cu succes peste patru ore. „Este o pompă care practic preia sângele şi îl trimite după aceea în aortă. Deci sângele este preluat din inimă, rotit şi iese practic cu un debit de până la 10 litri pe minut. Dispozitivul se implantează în vârful inimii, se pune un inel. Practic, muşchiul se taie şi se introduce acest dispozitiv în alveolă, după care această proteză merge în aortă, sângele este preluat din ventricul”, a explicat Horaţiu Suciu, şeful Clinicii de Chirurgie Cardiovasculară Târgu Mureş. ,,Este o grupă mare de pacienţi care are şanse foarte reduse de a primi o inimă, fie din cauza vârstei, fie şi din cauza unui grup sangvin rar în care un cord izo RH este greu de obţinut”, a explicat dr. Suciu la conferinţa de presă. ,,Operaţia a decurs fără incidente, în momentul acesta ne-am asigurat că toate lucrurile funcţionează bine, este o intervenţie înalt specializată cu foarte multă tehnologie, sunt anumiţi parametri ce trebuie stabiliţi, astfel ca pacientul să fie într-o siguranţă hemodinamică şi metabolică. În acest moment suntem foarte mulţumiţi de evoluţia pacientului”, a mai adăugat el. „Aparatul funcționează bine. Suntem optimişti, încrezători. Așteptăm o evoluție bună pentru un pacient care merită acest lucru. E un pacient tânăr, care ajunsese la capătul resurselor terapeutice convenționale”, a declarat Horațiu Suciu, în prima zi după operaţie.
Unicul pacient cu inimă artificială din România
Florin Curcă, pacientul de 44 de ani din Suceava, s-a născut cu insuficienţă cardiacă. În urmă cu trei ani şi jumătate atunci când şi-a pierdut fiul de numai cinci ani, boala i s-a agravat. Bărbatul se afla de 18 luni pe lista de transplant de la Institutul de Boli Cardiovasculare din Târgu-Mureş. Suferind şi de o complicaţie la plămâni, transplantul devenise practic imposibil. Astfel, singura lui şansă la viaţă a rămas implantul unei inimi artificiale. Dispozitivul ce i-a fost implantat este conectat printr-un fir la o baterie exterioară reîncărcabilă ce durează minimum şase ore. Singura lui grijă de acum va fi să aibă grijă de ,,bijuteria” din piept şi ,,să nu uite să încarce bateria”, i-a spus la vizita medicală dr. Suciu. Medicii spun că pacienţii care suferă un astfel de implant pot duce o viaţă normală. ,,Clinica noastră anunţa încă din decembrie că este pregătită pentru a face un pas înainte şi asta am făcut astăzi, în tratamentul modern al insuficienţei cardiace. În ţară există o mare nevoie de tratamentul acestei afecţiuni, insuficienţa cardiacă, boala care afectează o mare parte din populaţie şi este una dintre principalele cauze de morbiditate şi mortalitate, în România şi nu numai.

Erika MÃRGINEAN

publicat in PUNCTUL