Etichete

, , ,


imagesTrei fete şi un băiat, aşezaţi pe bordura ce împrejmuieşte spaţiul verde, studiază un program tipărit pe o coală A4. Citesc câte un cuvânt şi se întreabă, ce înseamnă. Doar unul dintre ei a ajuns la vârsta cârţii de identitate, ceilalţi au sub 14 ani. Curiozitatea mă împinge să stau de vorbă cu ei. Par pierduţi în spaţiu…Aflu că sunt dintr-un sat  mureşean, nu prea departe de municipiu. „La noi în sat nimeni nu vorbeşte româneşte.  Acasă nu vorbim româneşte.”, îmi explică una dintre fete. Apoi văzându-mi mirarea, adaugă: „La şcoală învăţăm, dar e destul de greu. Ni se explică, în română, în maghiară, când cum, de parcă ar fi limbă străină numai că e mult mai complicată”. Şi exemplele curg… Mulţi învaţă  engleză, germană din filme de la televizor, dar filme româneşti nu prea sunt. „Şi cum vă descurcaţi la şcoală?” Aproape în cor îmi răspund că destul de greu, doar una dintre fete susţine că oricât de greu ar fi, se poate învăţa şi româna! Ce planuri aveţi după absolvire? Corul răspunde-cu excepţia fetei care se descurcă la română şi îi place şi matematica, „plecăm din ţară”. Nu ar trebui să întreb unde, dar îi întreb. Răspunsul e cel bănuit: în Ungaria! „Credeţi că acolo umblă câinii cu covrigi în coadă?”arunc şi eu un clişeu ruginit, dar răspunsul vine absolut logic: „Nuuu, ştim că nu. Dar acolo înţelegem limba!”

Din toamnă se schimbă din nou legea Educaţiei, dacă se va vota „modificarea”…Oare de ce nu-i vine în minte nimănui cu putere de decizie, să aerisească un pic paginile prăfuite ale legii? Sistemul nostru de învăţământ când se va moderniza? Când se vor pregăti  copiii pentru viaţă şi nu pentru  concurs de memorare şi redare ca un patefon stricat? Dacă ar învăţa începând de la „Quest ce que c’est” , pas cu pas, în a XII-a ar şti să răspundă la întrebări, ar putea GÂNDI în limba română! Şi nimeni nu ar mai trebui să plece din ţară pentru că nu cunoaşte limba!

Şi să nu credeţi că doar minorităţile naţionale întâmpină greutăţi la înţelegerea unui text! La cum sunt formulate enunţurile la problemele de matematică , de pildă, sau cerinţele la limba română, poţi fi născut cu DEX-ul în mână, tot nu te descurci fără să-l deschizi! Şi toate astea de ce? Pentru că se publică manualele nu doar cu întârziere, dar câştigă „licitaţia” nu tocmai cele mai bune! Şi atunci să ne mai mirăm că nu ştiu ce înseamnă concursul de şah? Înseamnă Mat!

Erika MĂRGINEAN

(publicat în PUNCTUL în iunie)