Etichete

, ,


Lacrimi și sfinți” de EM Cioran este cartea ce a fost refuzată de editor. Acesta spunea că și-a câștigat averea cu ajutorul lui Dumnezeu, așa că nu dorește să se certe cu EL. Toți au criticat vehement cartea apărută în 1937 în ediție privată. Prietenul său, Mircea Eliade, dar și mama scriitorului afirmau că o astfel de carte nu se cade să publici decât după trecerea în neființă a părinților.

Răspunsul lui Cioran, cam exagerat, era că e vorba de cea mai religioasă carte, de fapt unica de acest fel scrisă în Balcani. Traducerea în limba maghiară s-a făcut după varianta originală, nescurtată, în limba română.

Emil_Cioran,_filósofo_y_escritor.jpgCa să vă faceți o idee despre opera lui Cioran din perioada în care încă scria în limba română, iată câteva pasaje:
Mai întâi despre lacrimi, prima parte din titlul cărții:
”Încercat-am să înțeleg de unde vin lacrimile și m-am oprit la sfinți.”
”Vei ajunge vreodată atât de pur încât nu vei mai putea oglindi decât în lacrimi de sfinți?”
”La judecata de apoi se vor cântări numai lacrimile.”
Apoi despre sfinți, din a doua parte din titlul cărții:
„În zadar am încerca să facem din Dostoievski un sfânt, n-am reuși. Dar nu văd nici un sfânt care n-ar fi mândru să-i dezlege curelele încălțării lui.”
”Toți sfinții sunt bolnavi, dar din fericire nu toți bolnavii sunt sfinți.”
”Marele noroc al lui Isus este că a murit tânăr. De trăia vreo șaizeci de ani, în locul crucii, scria memorii. Și astăzi sufla în praful de pe un fiu al lui Dumnezeu fără noroc.”
”Cea mai compromisă persoană din istorie este Iosif tatăl lui Isus. Creștinii l-au aruncat pe o linie moartă și l-au făcut de râsul bărbaților. De-ar fi spus el o singură dată adevărul , fiul lui ar fi rămas un evreu obscur. Triumful creștinismului își are originea în deficiențele unei virilități. Imaculata concepțiune pleacă din pietatea unei lumi intregi și din lașitatea unui bărbat.”
”Ești sănătos atâta vreme cât crezi în filozofie,când începi însă a gândi , apare boala.”
”Aș vrea să fiu o floare pentru a nu ști de Dumnezeu sau Satana pentru a-l disprețui.”
”Când crezi în Dumnezeu ești nebun fără să înnebunești. Este tot așa precum poți fi bolnav fără să ai vreo boală.”
Și după constatările acestea mai mult sau mai puțin șocante, cartea se termină cu concluzia genială:
”De atâtea lacrimi pământul a căpătat igrasie.”
Cartea ”Könnyek és szentek” în traducerea lui Karacsonyi Zsolt a apărut în editura Qadmon din Budapesta în 2010. Momentan se găsește la Biblioteca Județeană din Tîrgu Mureș.