Și din nou vom auzi sirenele, miercuri, 2 mai 2018, între orele 10 și 11, și din nou vă veți întreba ce se întâmplă? De ce sună sirenele? Și atunci vă voi scrie nu mai știu pentru a câta oară în ultimii doi ani, pe Facebook : se testează sistemul de alarmare publică. În fiecare lună, prima zi de MIERCURI este rezervată exercițiilor de alarmare a populației. Dacă sirenele sună și în afara acestui interval orar, înseamnă că alarmarea e ”pe bune”. Să sperăm că nu va cazul.
Grație unui comunicat al Primăriei Tîrgu Mureș, se pare că avem și explicația sunetelor de sirene. De atâtea ori am zis că degeaba sună sirenele dacă habar nu avem de ce sună, ce ar trebui să facm în caz de nasoale și unde să ne ascundem dacă nu știm dacă există și unde sunt adăposturile antiatomice.
Miercuri se va auzi una dintre variantele de mai jos:
Prealarmarea înseamnă 3 sunete de 32 de secunde fiecare cu pauze de 12 secunde între ele. Anunță posibilitatea unui atac aerian.
Alarma aeriană înseamnă 15 sunete a 4 secunde fiercare cu pauze de 4 secunde între ele.Atac aerian imediat!
Alarmă în caz de dezastre: 5 sunete a 16 secunde fiecare cu pauze de 10 secunde între ele. Anunță pericol iminent de dezastru natural, tehnologic sau biologic.
Ultimul semnal anunță ÎNCETAREA ALARMEI, 1 sunet continuu de 2 minute, dupăc e a trecut pericolul.
De reținut cifrele:
Prealarmare: 3 x 32-12 secunde
Alarmă aeriană:15 x 4 – 4 secunde
Alarmă dezastre: 5 x 16 -10 secunde
Încetarea alarmei: 1 x 2 minute
La asta mă gândeam şi eu. Ele tot sună, se tot testează dar nimeni nu spune nimic despre ce avem de făcut concret în caz real. Doamne fereşte!
Cred că numai cei care le folosesc știu să facă diferențele pe de rost. Lumea nu-și bate capul și cu această grijă, până când nu-i ceva real. Doamne ferește!
Mare lucru, ne-au dat dezlegarea semnelor acustice. Știi, și la ce -ți folosește că știi? În caz de nasoale o mierlim informați, dacă nu ne oferă și o șansă de scăpare și adăpost!
Cel mai fain sună ăla de final! Dacă îl auzi, înseamnă că ai scăpat. Celelalte…la noroc. Dacă sună sacadat , e de atac aerian, dacă urlă prelung și se pare că nu mai gată, e dezastru natural. În aceste două cazuri …nu prea avem mare lucru de făcut. cel puțin până când nu vom avea și adăposturi în caz de bombardament și educație pentru supraviețuire în caz de cutremur, alunecare de teren, inundații…Să ne ferească, cum zici!